начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Има ли право на наследствена част?

Казуси за недвижими имоти

Има ли право на наследствена част?

Мнениеот gitta » 03 Юни 2011, 15:16

Аз съм наследничка на 1/2 апартамент, който наследявам от моята племенница, починала 2009 год.т.е. аз съм и леля /сестра на нейната майка/. Тя не е омъжена и няма деца. Почива след родителите си.Няма братя и сестри. Няма баби и дядовци живи.
Освен мен, има още 3 лели /сестри на баща й/, които са наследници на другата ½ от апартамента.
Племенницата ми, която е дъщеря на моя брат /починал през 1994 год./, който е вуйчо на починалата, има притенции, че и тя е наследник на някаква част от този апартамент.
Това така ли е? Има ли право на наследствена част?
Трябва ли аз да заведа дело за делба или това трябва тя да го направи?
gitta
Младши потребител

Re: Има ли право на наследствена част?

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2011, 17:29

Не, само лелите имат право на наследяване като по - близки роднини по съребрена линия. Извадете си УН от съответната община. И с него - при адвокат да Ви заведе дело за делба, ако сте решили със сигурност.
nk7702n
Старши потребител

Re: Има ли право на наследствена част?

Мнениеот portokal » 06 Юни 2011, 13:19

Племенницата Ви няма дял, само една лека поправка - Вие имате 1/4 дял, а не 1/2, и също по толкова имат другите три лели. Без значение е коя леля на кой родител е сестра, има значение само степента на родството и с починалата.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Имотни казуси