Доста се рових и във форума и четох ЗЗД, но не намерих конкретен отговор на въпроса ми какво се случва, ако аз като наемодател искам да прекратя договора за наем преди изтичането на срока му.Наемателят ми е изряден, плаща си сметките и т.н.р просто аз намерих по-изгодно предложение.В договора пише че :
В случай на прекратяване на договора, поради виновни действия на някоя от страните, изправната страна има право освен упоменатите в договора неустойки(такива обаче няма в договора), да търси обезщетения за реално претърпени от нея вреди.
Ако не се разбера с наемателя, какви претенции може да ми заяви той?
Мерси много за отговора, интересува ме в най-общи линии как се случват в практиката такива спорове.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 17:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на срочен договор за наем
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на срочен договор за наем
Ако нямате клауза, която да предвижда по какъв начин става предсрочното прекратяване, т.е. няма такова предвидено изобщо, тогава не можете да прекратите договора.
Как си представяте едностранното прекратяване от Ваша страна /пак казвам - ако няма клауза в този смисъл/? Отивате и казвате на наемателя да се маха? Ами той си има договор и ще си стои там докато изтече срока и никой, ама никой не може да го изгони, ако си изпълнява ангажиментите. А Вие вместо да алчнеете за 20-50-100 /или колкото и да са там/ лева отгоре на месец се радвайте, че имате изряден наемател /щото има една приказка, че е по-добре врабче в ръцете .../!
Та отговорът е, че няма такова нещо като едностранно прекратяване на срочен договор за наем - ще чакате да изтече срокът! /освен ако нямате клауза, предвиждаща такова/.
А наемателят може да заяви следните претенции: Просто няма да се изнесе и нищо не можете да му направите!
Разбира се винаги го има и варианта да седнете и да говорите и да се разберете! Аз например ако съм наемател не бих отказал едно обезщетение от 5-6 наема, за да се махна от имота 1 година по-рано
Как си представяте едностранното прекратяване от Ваша страна /пак казвам - ако няма клауза в този смисъл/? Отивате и казвате на наемателя да се маха? Ами той си има договор и ще си стои там докато изтече срока и никой, ама никой не може да го изгони, ако си изпълнява ангажиментите. А Вие вместо да алчнеете за 20-50-100 /или колкото и да са там/ лева отгоре на месец се радвайте, че имате изряден наемател /щото има една приказка, че е по-добре врабче в ръцете .../!
Та отговорът е, че няма такова нещо като едностранно прекратяване на срочен договор за наем - ще чакате да изтече срокът! /освен ако нямате клауза, предвиждаща такова/.
А наемателят може да заяви следните претенции: Просто няма да се изнесе и нищо не можете да му направите!
Разбира се винаги го има и варианта да седнете и да говорите и да се разберете! Аз например ако съм наемател не бих отказал едно обезщетение от 5-6 наема, за да се махна от имота 1 година по-рано
- inspectora
- Активен потребител
Има клауза за прекратяване едностранно от НАЕМОДАТЕЛЯ,ако НАЕМАТЕЛЯ закъснее с 2 наема,което не се случва и СЪЩО ТАКА още една клауза :
"с взаимно съгласие между страните, преди изтичането на срока в което същите уреждат своите имуществени отношения до момента на прекратяването" , което според мене не променя нещата.
И още едно питане: ако самият договор е вписан нотариално, а анекса, с който всъщност се удължава срока на договора с още 5 години и не е нотариално заверен валиден ли е?
Аз се извинявам че толкова разпитвам, но имота е наследствен,тези договори не съм ги подписвала аз и т.н., даже става въпрос за друг град, където вече никого не познавам.
"с взаимно съгласие между страните, преди изтичането на срока в което същите уреждат своите имуществени отношения до момента на прекратяването" , което според мене не променя нещата.
И още едно питане: ако самият договор е вписан нотариално, а анекса, с който всъщност се удължава срока на договора с още 5 години и не е нотариално заверен валиден ли е?
Аз се извинявам че толкова разпитвам, но имота е наследствен,тези договори не съм ги подписвала аз и т.н., даже става въпрос за друг град, където вече никого не познавам.
- vili111
- Младши потребител
Вписването на договора, а в последствие и на анекса има действие само по смисъла на чл.237 ЗЗД, а не и досежно основанията а прекратяване на облигационната връзка между страните.
В случая наистина дължите обезщетение, ако прекратите договора срещу добросъвестния наемател. Опитайте с преговори.
В случая наистина дължите обезщетение, ако прекратите договора срещу добросъвестния наемател. Опитайте с преговори.
- damme
- Младши потребител
И анексът и договорът са валидни. Щом има и анекс за удължаване на договора, непременно опитайте да постигнете взаимно съгласие за прекратяване, и то задължително в писмена форма с оглед избягване на бъдещи проблеми.
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря много за отговорите.Аз нещо взех да се разубеждавам, защото новият кандидат-наемател е софийска известна фирма за недвижими имоти, която иска да сключа договор с нея и после фирмата да си го дава под наем на когото иска???Аз такъв филм не съм гледала Както и да е, ще търся адвокат.Лек ден!
- vili111
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|