начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дялове при наследство

Казуси за недвижими имоти

Дялове при наследство

Мнениеот pravovbg » 19 Яну 2011, 12:34

Здравейте,
можете ли да ме ориентирате в следния случай :
Съпрузи почиват, първо майката, после бащата. Имат едно общо тяхно дете - син, като бащата има и едно свое от предишна връзка - дъщеря. Въпросът ми е какви са дяловете на двете деца от имот, който са имали наследодателите?

Аз тълкувам така :
Майката почива, наследяват бащата като съпруг, сина. Дъщерята няма дял тъй като тя е доведена. Съответно бащата получава 1/2 а другата 1/2 се дели между него и сина. 3/4 за бащата и 1/4 за сина. Бащата почива, оставя наследници - сина и дъщерята, неговите 3/4 се делят поравно на двамата и в крайна сметка дъщерята има 3/8, а сина има останалите 5/8, правилно ли разсъждавам ?

а теоретично да предположим, че първо е починал бащата !
Наследници са съпругата, която взема 1/2 като СИО, а другата една втора се дели между нея, сина и дъщерята. Става: 4/6 - съпругата, 1/6 - син, 1/6 - дъщеря. Съпругата почива и нейните 4/6 отиват в наследство на сина.
Крайна сметка - 5/6 за сина, 1/6 за дъщерята?
pravovbg
Нов потребител

Re: Дялове при наследство

Мнениеот uzurpator73 » 19 Яну 2011, 12:54

Правилно разсъждаваж- Щом казваш, че първо е починала майката, а после бащата, то общото им дете има 5/8 от имота, ако е придобит по време на брака, а детето на бащата- 3/8 :wink:
uzurpator73
Нов потребител

Назад към Имотни казуси