Здравейте,
Преди години съм дарила на баща си 1/2 от апартамент, има ли възможност сега да оттегля това дарение, няма никакви условия при дарението.
Причината е че около баща ми 82 годишен вдовец се навърта жена на 57г.,мисля че не е от любов.........в същият апартамент живее и сестра ми.Не мога да го уговоря за прехвърляне на мен или внук...дядото се прави на влюбен и ми обяснява, че него не можело да го излъже никой.
Ако това е невъзможно дайте ми друг вариант, ако има такъв.
Предварително благодаря.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 12:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Оттегляне на дарение
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Оттегляне на дарение
Никой ли няма предложение?
- ekivanova
- Нов потребител
ами има някои варианти. Оттеглянето както вие го наричате, се нарича отмяна на дарението. Хипотесите са 3 и са изчерпателно изброени: 1) опит за убийство на дарителя 2) набеяване, че е извършил престъпление 3) недаване на издръжка на дарителя. Както разбирате, тези хипотези надали ще се осъществят.
Но какво може да направите:
1) Да убедите баща си да не подписва гр. брак -> тогава лелята става съпруга ergo наследница по закон.
2) Баша Ви да Ви дари/продаде обратно дарената му част.
2а) Прехвърляне на дарената част с/у задължение за издръжка и гледане, като той може да си запази вещно право на ползване, ако се страхува да не го оставите на улицата.
3) Да учреди вещно право на ползване (като крайна мярка) в полза на Вас или вашите деца.
Това е от мен
Но какво може да направите:
1) Да убедите баща си да не подписва гр. брак -> тогава лелята става съпруга ergo наследница по закон.
2) Баша Ви да Ви дари/продаде обратно дарената му част.
2а) Прехвърляне на дарената част с/у задължение за издръжка и гледане, като той може да си запази вещно право на ползване, ако се страхува да не го оставите на улицата.
3) Да учреди вещно право на ползване (като крайна мярка) в полза на Вас или вашите деца.
Това е от мен
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Мой познат адвокат убеди баща си -83 годишен, и подписаха
договор за пълно настойничество, като синът пое грижата му за всичко-здраве, финанси, собственост. Проверете как може това да се направи в БГ.
договор за пълно настойничество, като синът пое грижата му за всичко-здраве, финанси, собственост. Проверете как може това да се направи в БГ.
- alena6
- Нов потребител
Не може! В България настойничество не се учредява с договор. Трябва лицето да бъде поставено от съда по ограничено или пълно запрещение, за да му бъде определен попечител/настойник от Органа по настойничество и попечителство съм съответната Община.
- blossom1
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|