начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Оттегляне на дарение

Казуси за недвижими имоти

Оттегляне на дарение

Мнениеот ekivanova » 12 Ное 2010, 07:32

Здравейте,
Преди години съм дарила на баща си 1/2 от апартамент, има ли възможност сега да оттегля това дарение, няма никакви условия при дарението.
Причината е че около баща ми 82 годишен вдовец се навърта жена на 57г.,мисля че не е от любов.........в същият апартамент живее и сестра ми.Не мога да го уговоря за прехвърляне на мен или внук...дядото се прави на влюбен и ми обяснява, че него не можело да го излъже никой.
Ако това е невъзможно дайте ми друг вариант, ако има такъв.
Предварително благодаря.
ekivanova
Нов потребител

Re: Оттегляне на дарение

Мнениеот ekivanova » 12 Ное 2010, 19:48

Никой ли няма предложение?
ekivanova
Нов потребител

Мнениеот law_master » 12 Ное 2010, 20:52

ами има някои варианти. Оттеглянето както вие го наричате, се нарича отмяна на дарението. Хипотесите са 3 и са изчерпателно изброени: 1) опит за убийство на дарителя 2) набеяване, че е извършил престъпление 3) недаване на издръжка на дарителя. Както разбирате, тези хипотези надали ще се осъществят.

Но какво може да направите:

1) Да убедите баща си да не подписва гр. брак -> тогава лелята става съпруга ergo наследница по закон.

2) Баша Ви да Ви дари/продаде обратно дарената му част.

2а) Прехвърляне на дарената част с/у задължение за издръжка и гледане, като той може да си запази вещно право на ползване, ако се страхува да не го оставите на улицата.

3) Да учреди вещно право на ползване (като крайна мярка) в полза на Вас или вашите деца.

Това е от мен :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот alena6 » 15 Ное 2010, 20:23

Мой познат адвокат убеди баща си -83 годишен, и подписаха
договор за пълно настойничество, като синът пое грижата му за всичко-здраве, финанси, собственост. Проверете как може това да се направи в БГ.
alena6
Нов потребител

Мнениеот blossom1 » 16 Ное 2010, 11:30

Не може! В България настойничество не се учредява с договор. Трябва лицето да бъде поставено от съда по ограничено или пълно запрещение, за да му бъде определен попечител/настойник от Органа по настойничество и попечителство съм съответната Община.
blossom1
Младши потребител

Назад към Имотни казуси