начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Държавна собственост под наем

Казуси за недвижими имоти

Държавна собственост под наем

Мнениеот anndim » 08 Ное 2010, 15:20

Въпросът ми е как държавна организация може да предостави едно помещение за ползване на ЕООД с държавно участие, като се има в предвид, че и двете организации сме под шапката но едно министерство?
anndim
Нов потребител

Re: Държавна собственост под наем

Мнениеот goldie » 09 Ное 2010, 03:34

anndim написа:... как държавна организация може да предостави едно помещение за ползване ...

това е урегулирано преди доста години в ЗОП и не виждам нужда да преоткривате огъня, колелото и топлата вода.

anndim написа:...
на ЕООД с държавно участие, като се има в предвид, че и двете организации сме под шапката но едно министерство?

това няма отношение по темата - състезава се наравно с "мръсните частници" в тръжната процедура.

п.п. няма таково животно ЕООД с държавно участие. или е ООД с държавно участие, или ЕООД-то е частна държавна собственост.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот Гост. » 09 Ное 2010, 10:19

anndim написа:Въпросът ми е как държавна организация може да предостави едно помещение за ползване на ЕООД с държавно участие, като се има в предвид, че и двете организации сме под шапката но едно министерство?

Принципала( т.е. министъра) издава една заповед и нещата са ок.
А ако ще се отдават площи- има си ЗДС, ППЗДС ....където е описана строго формална процедура.

п.п. Златен, ЗОП изобщо няма място тук.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Ное 2010, 11:08

Голди, сакън!
Коментарът е доста неточен, че то и нормативната база не е баш изрядна, щото на много места се говори за дружества с държавно имущество, пък то всъщност става въпрос за еднолични дружества с държавна собственост върху капитала, доколкото бившето държавно имущество е апортирано и е станало собственост на дружеството, срещу което държавата пък е получила дялове или акции.
Частната и публичната собственост не са много удачни като понятия в случая, защото ЗДС касае най-вече права върху вещи, не върху акции или дялове. В тази връзка никой няма да обяви капитал за публична държавна собственост.
ЗОП наистина не урежда такива въпроси, Поли е права.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот goldie » 09 Ное 2010, 11:28

брях, и двамата ми направихте забележка, почвам да се съмнявам в себе си. :roll:
моля помогнете да разбера къде точно бъркам!

аз черпя изводите си от чл.16, ал.2 от ЗДС. не съзирам в описания сценарий нито чл.15, ал.3, нито чл.19, ал.3, нито изключението по чл.16, ал.1. ерго отиваме в посока чл.19, ал.1. признавам, че не бях чел ППЗДС и че изказването за ЗОП беше глупост.

ykovachev написа:...ЗДС касае най-вече права върху вещи ...

аз оставам с впечатление от питането, че става дума точно за вещно право:
"... може да предостави едно помещение за ползване ...".
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Ное 2010, 11:39

Оппа! Това, което обсъждах аз, касаеше собственост върху капитал. Но и едно право върху вещ може да бъде не само вещно (право на собственост или ограничено вещно право), но и облигационно - наемче например. Наемателят няма никакви права с вещен характер върху наетия имот.
Та в ЗДС има и разни текстове, дето уреждат и такива облигационни права. Но напоследък рядко чета този закон, поради което детайли не мога да коментирам, извън общите насоки :wink:
П.П. А в министерството юристи няма ли? И каква е тая държавна организация - ведомство ли някакво, държавно предприятие или?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот goldie » 09 Ное 2010, 17:58

тука вече се съгласих - въпросната организация упражнява вещното право на държавата и има право да влиза в облигационни отношения (съгласно установения в закона ред).

п.п. първият отговор по темата беше "питайте вашия юристконсулт", но падна под меча на модераторите. кандидат-наемателят явно е предприятие, но наемодателят не е ясно определен. може би някоя агенция, напр.
goldie
Потребител

Мнениеот anndim » 10 Ное 2010, 10:14

Да за агенция става дума.
anndim
Нов потребител

Назад към Имотни казуси