Прекратяване на наем
Преди осем месеца наех апартамент от руски гражданин.
Договора ни бе направен в агенция за недвижими имоти за една година.Оставих депозит в случай,че договора се прекрати по моя вина.Само,че преди 10 дена се оказа,че апартамента е даден на съдiя изпълнител и тuрга е на 2.09.2010.Аз не съм съгласен да предоставям вещите си на оглед и да бъда притесняван и да чакам нов собственик и т.н.Затова направих предизвестие на наемодателя,че в края на месец август напускам и съответно той да си удържи депозита за последния наем.Създалата се ситуация не е по моя вина.Но наемодателя смята,че независимо от обстоятелствата заради които съм принуден да напусна плюс депозита трябва да му дам още един наем.Мисля,че беше достатъчно непочтенно от негова страна да не ме уведоми за процедурата,която тече по имота.Дори не се появи когато дойде съдiя изпълнител.Много моля за съвет.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на наем
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на наем
А какво пише в договора? Бас държа, че са го писали брокерите.
- sunrise
- Активен потребител
Здравейте има ли клауза в договора за прекратяване на договора с 1 месечно предизвестие.Ако няма такава клауза нещата не стоят толкова елементарно колкото си мислите.Ако няма уговорено предизвестие , договора не може да се прекратява , а може да се развали поради неизпълнение на задълженията на наемодателя.Последния дължи да обезпечи спокойното ползване на веща на наемателя.В случая не виждам основания за разваляне на договора.Това че имота се оглежда от евентуални купувачи по ПП , не смятам че е нарушение на задълженията на наемодателя , тъй като той сам има право да изисква достъп до имота , за да бъде преглеждан от евентуални купувачи.Не се знае дали изобщо ще се реализира ПП , наемодателя може да се справи със затрудненията си и т.н.Разбира се възможно е да се отстоява и обратната теза.Но в случая е важното , че ако няма клауза предвиждаща предизвестие , Вие сте в неизпълнение и наемодателя спокойно може да иска , вкл. при липса на доброволно изпълнение и по съдебен ред неплатения наем за последния месец , като задържи депозита като съгласно уговореното в договора.
- REVOLUTION
- Активен потребител
до-mirich точно по този начин вие сами сте се навели на наемодателя а можехте да използвате някоя и друга хитринка и да не допускате огледи когато и на които желае
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
toni_sf написа:до-mirich точно по този начин вие сами сте се навели на наемодателя а можехте да използвате някоя и друга хитринка и да не допускате огледи когато и на които желае
коя е тази хитринка, понеже РЕВОЛЮШЪН е напълно прав
REVOLUTION написа:...Това че имота се оглежда от евентуални купувачи по ПП , не смятам че е нарушение на задълженията на наемодателя , тъй като той сам има право да изисква достъп до имота , за да бъде преглеждан от евентуални купувачи...
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|