начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Придобиване на имот по давност

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на имот по давност

Мнениеот stanki4 » 17 Юни 2010, 16:27

Здравейте, казвам се Петър и имам следното питане.

Оказва се, че дядо ми преди около 30 години е взел място в околиите на София, което е облагородил, заградил и е построил къща на него. Проблемът е, че мястото не е узаконено и няма нотариален акт за него. Предполагам,че местото е общинска собственост, като преди е било дере. Никой до сега не е проявявал претенции към местото.
Въпросът ми е какъв е правният способ за придобиване на право на собственост върху имота, може ли да се придобие по давност чрез доказване на факта, че имота е бил стопанисван и облагороден от мен.

Благодаря Ви предварително.
stanki4
Нов потребител

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот Bai_Ganjo » 17 Юни 2010, 16:36

Зависи от статута на земята, някои видове земя не могат да се придобиват по давност.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот sainul » 18 Юни 2010, 11:58

Първо трябва да проверите в Общината и да установите дали този имот е общинска собственост и дали за него има съставен акт за общинска собственост. Ако липсва такъв акт и имота не е общинска собственост, следва да проверите дали не е държавна собственост. Ако не е- няма да имате проблем да се снабдите с Констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка, с който да се легитимирате като собственик. Процедурата не е лесна за човек, които не се е занимавал с нея и сам едва ли ще се справите с всичко. Поради това Ви препоръчвам да ангажирате адвокат, които има опит в тази област и които има контакти в Общината. По този начин ще спестите много нерви и усилия, а да не говорим, че част от хонорара, който ще Ви бъде взет ще спестите от таксата, която нотариусът ще Ви удържи за изготвяне на Констативния нотариален акт. Успех! :D
sainul
Младши потребител

Мнениеот stanki4 » 18 Юни 2010, 12:08

Много Ви благодаря за полезните съвети.
stanki4
Нов потребител

Назад към Имотни казуси