Здравейте, казвам се Петър и имам следното питане.
Оказва се, че дядо ми преди около 30 години е взел място в околиите на София, което е облагородил, заградил и е построил къща на него. Проблемът е, че мястото не е узаконено и няма нотариален акт за него. Предполагам,че местото е общинска собственост, като преди е било дере. Никой до сега не е проявявал претенции към местото.
Въпросът ми е какъв е правният способ за придобиване на право на собственост върху имота, може ли да се придобие по давност чрез доказване на факта, че имота е бил стопанисван и облагороден от мен.
Благодаря Ви предварително.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Придобиване на имот по давност
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Придобиване на имот по давност
Зависи от статута на земята, някои видове земя не могат да се придобиват по давност.
- Bai_Ganjo
- Потребител
Първо трябва да проверите в Общината и да установите дали този имот е общинска собственост и дали за него има съставен акт за общинска собственост. Ако липсва такъв акт и имота не е общинска собственост, следва да проверите дали не е държавна собственост. Ако не е- няма да имате проблем да се снабдите с Констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка, с който да се легитимирате като собственик. Процедурата не е лесна за човек, които не се е занимавал с нея и сам едва ли ще се справите с всичко. Поради това Ви препоръчвам да ангажирате адвокат, които има опит в тази област и които има контакти в Общината. По този начин ще спестите много нерви и усилия, а да не говорим, че част от хонорара, който ще Ви бъде взет ще спестите от таксата, която нотариусът ще Ви удържи за изготвяне на Констативния нотариален акт. Успех!
- sainul
- Младши потребител
Много Ви благодаря за полезните съвети.
- stanki4
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|