Здравейте, не съм сигурна, че точно тук е мястото да пиша, но четох какво ли не и вече се обърках
Преди години си купихме жилише на "зелено", чакахме доста дълго време,за да придобием нотариален акт.
Миналата година успяхме да се сдобием с такъв, НО:
1. апартамента,така де цялата сграда - има само акт 14, за 15 и 16 никой не споменава нищо.
2. няма електромери, има само един захранващ кабел, който е за цялата сграда.
Та....въпросът ми е дали ние изобщо можем да се нанесем да живеем там или трябва да чакаме....
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА УКАЗАНОТО СЪДЕЙСТВИЕ !!!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
настаняване в ново жилище
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: настаняване в ново жилище
tashimira написа:1. апартамента,така де цялата сграда - има само акт 14, за 15 и 16 никой не споменава нищо.
Ами питайте за акт15 и протокол 16
tashimira написа: няма електромери, има само един захранващ кабел, който е за цялата сграда.
Електромерите са собственост на ЕРП-тата и се монтират след протокол 16(РП).
Ел.кабела е за строителни нужди с минимална мощност (предполагам).
Сигурно има и вода за строителни нужди с водомер на строителя (предполагам).
Проверете все пак дали е свързана сградната канализация с уличната.
Ако искате живейте, но по закон не ви е разрешено.
Вие си знаете
- anserk
- Активен потребител
Здравейте отново,
аз пък се чудех, дали може да се издаде акт 15 само за нашия апартамент
Може би въпросът ми Ви се струва глупав, но то ако трябва да чакам всички да си оправят апартаментите...значи никога няма да се нанесем да живеем там.
Сградата е жилищен блок с акт 14...
Към кого трябва да се обърна за съвет?
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ
аз пък се чудех, дали може да се издаде акт 15 само за нашия апартамент
Може би въпросът ми Ви се струва глупав, но то ако трябва да чакам всички да си оправят апартаментите...значи никога няма да се нанесем да живеем там.
Сградата е жилищен блок с акт 14...
Към кого трябва да се обърна за съвет?
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ
- tashimira
- Нов потребител
tashimira написа:дали може да се издаде акт 15 само за нашия апартамент
НЕ, НЕ МОЖЕ
tashimira написа:Към кого трябва да се обърна за съвет?
На обекта ви има табела (предполагам) и там е записана фирмата на строителния надзор. Идете на добра воля при тях, за да получите информация как се движат строителните намерения на предприемача в "необозримото" бъдеще, защото ако питате него, той ще ви каже че всеки момент чака разрешение за ползване, защото трябва да продаде и останалите апартаменти на груб строеж (пари без банка)
Не се отчайвайте! Няма непредаден обект, има незавършен
- anserk
- Активен потребител
Здравейте отново,
Вече опитахме всичко, с тези хора не може да се работи Миналата неделя, правихме общо събрание на собствениците на апартаменти в тази сграда и единодушно решихме, че вече трябва по съдебен ред да започнем да си търсим правата.
Въпросът ми е дали всички заедно да заведем иск срещу него или всеки сам за себе си?
Какво ще ни е нужно?
Всяка информация ще ми бъде МНОГО ПОЛЕЗНА.
Аз сега събирам мнения, за да можем да решим как да процедираме от тук...
ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРИТЕ
Вече опитахме всичко, с тези хора не може да се работи Миналата неделя, правихме общо събрание на собствениците на апартаменти в тази сграда и единодушно решихме, че вече трябва по съдебен ред да започнем да си търсим правата.
Въпросът ми е дали всички заедно да заведем иск срещу него или всеки сам за себе си?
Какво ще ни е нужно?
Аз сега събирам мнения, за да можем да решим как да процедираме от тук...
ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРИТЕ
- tashimira
- Нов потребител
А какво пище в предварителния договор и нотариалния акт ,като степен на завършеност?
- sunrise
- Активен потребител
до-tashimira един лекичък съвет ,ако вашето жилище е вече ремонтирано и годно за живеене настанявайте се поне няма да плащате ток , ако не ви трябва асансьор не се набутвайте да бързате с другите актове строителя така или иначе ще ги вади в неопределено време
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Не може акт.15 само за един апартамент. Може за целия вход и то ако захранванията вода, ток, канал, парно, газ и т.н. са отделно обособени от другите входове ако има такива.
Сбирайте общото събрание, сбирайте пари, довършете входа и платете на надзора да довърши въвеждането в експлоатация (вероято строителя и на него дължи пари).
Ако имате ток, вода и канал живейте си незаконно, но тогава на кого се водят партидите на ВиК и Електро, някой събира парите и ги плаща, или ползвате без да плащате??
ПП, какъв е този НА за апартамент? Вероятно е за отстъпването на правото на строеж. Кой го предизвика, как е било по Предварителния договор. Всички ли във входа имат НА!
Акт 14 служи само за междинен контрол от страна на общината за това правилно ли върви строежа. Банките го ползват като условия за етапа на междинното финансиране, кредитиране.
Акт 15, само установява готовността да се предизвика приемане на строежа с акт 16. Завършващия документ е издаването на Удостоверение за въвеждане в експлоатация от Общината на база Акт 16, или доклада на надзора според категорията на строежа.
Сбирайте общото събрание, сбирайте пари, довършете входа и платете на надзора да довърши въвеждането в експлоатация (вероято строителя и на него дължи пари).
Ако имате ток, вода и канал живейте си незаконно, но тогава на кого се водят партидите на ВиК и Електро, някой събира парите и ги плаща, или ползвате без да плащате??
ПП, какъв е този НА за апартамент? Вероятно е за отстъпването на правото на строеж. Кой го предизвика, как е било по Предварителния договор. Всички ли във входа имат НА!
Акт 14 служи само за междинен контрол от страна на общината за това правилно ли върви строежа. Банките го ползват като условия за етапа на междинното финансиране, кредитиране.
Акт 15, само установява готовността да се предизвика приемане на строежа с акт 16. Завършващия документ е издаването на Удостоверение за въвеждане в експлоатация от Общината на база Акт 16, или доклада на надзора според категорията на строежа.
Истината рядко е чиста и никога проста
-
wladi - Потребител
toni_sf написа:до-tashimira един лекичък съвет ,ако вашето жилище е вече ремонтирано и годно за живеене настанявайте се поне няма да плащате ток , ако не ви трябва асансьор не се набутвайте да бързате с другите актове строителя така или иначе ще ги вади в неопределено време
И зимата като пуснете два климатика и бойлер лампите ще почнат да премигват. Особено ако още някой се нанесе. А и строителят/инвеститорът не пасе трева, той обича да взема, но не да дава - ще намери начин с тока и после още повече ядове.
Вижте си предварителните договори, вижте сроковете ( всеки човек може да го разбере ), говорете с другите съседи, съберете по някой лев и идете при адвокат. Другият вариант е първо като се съберете се обадете на "строителния бос" ( който 100% ще отсъства от града тогава ) и му кажете да идва да се разбирате кое кога как. Най-вероятно е свършил парите и.... щото сега нищо не се продава, а той дори и при строителна/инвеститорна цена на кв.м. от 400 евро ( при скъп имот и обезщетяване и т.н. ) пак под 800 евро не иска да продава - българска тарикатщина му викам на това.
- nikiboy
- Потребител
tashimira написа:Какво ще ни е нужно?
На първо време: с ... бр. ПД и НА за груб строеж, РС, протокол обр.2, одобрения проект с мокър печат АДВОКАТ.
Ако нямате строителните книжа - заверени копия от общината.
На второ време: докато чакате съда да се произнесе довършвате строежа със свои средства (по някой от начините). Вие и без това се явявате Възложители.
Това е от мен!
- anserk
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|