начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Клаузи в договор за наем

Казуси за недвижими имоти

Клаузи в договор за наем

Мнениеот antoniagarcheva » 12 Фев 2010, 16:22

Здравейте,
Отдаде ми се възможност да взема под наем апетитен терен.Въпросът ми е мога ли да сложа две конкретни клаузи в договора, т.е. противоречът ли на закона.Пороверих в ЗЗД, но там не намерих нищо конкретно.
Ето клаузите:
-срокът на договора е 5 год. и искам да има клауза Наемодателя да не може да го прекрати преди изтичане на договора.Възможно ли е това?Ако не, искам да включа клауза, която да ме овъзмезди подобаващо.
-понеже теренът до сега е пустеел, а аз искам да ръзвивам там специфична търговска дейност - автоморга, бих искал след прекратяване на договора ни, Наемодателя да няма право да отдава теренът за подобна дейност определен срок.Например 5 години след изтичане на договора.Това го искам с цел предотвратяване на нелоялна конкуренция с предложение за по-висок наем.

Благодаря предварително!
antoniagarcheva
Нов потребител

Re: Клаузи в договор за наем

Мнениеот inspectora » 12 Фев 2010, 16:35

:D

Ех ... този биснес ... по интернет ще го въртим ...
Има много възможни и още толкова невъзможни неща ... ;)
И сега конкретно: тук бихме могли да отговорим точно и ясно на въпросите Ви ... ОБАЧЕ ... отговорите на така зададените въпроси, съм на 100% сигурен, че ще Ви подведат ;) ... и полсе ще има да се чудите "защо така стана" ...

Обикновено биснес-дами като Вас /имам предвид такива, правещи биснес с юридически консултации по форуми/ свършват по следния начин - ще инвестирате там, ще развиете бизнеса и ще си заминете ... /съвсем законно при това/ ... ще пиете накрая една студена вода за невъзвърнатата инвестиция ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот antoniagarcheva » 12 Фев 2010, 16:47

Извинявайте, но питането ми е съвсем сериозно. Аз съм практикуваща счетоводителка и не се сърдя, когато някой пита в odit.info как да си изчисли дакъка. Форумите все пак са за това. Да си помагаме.
antoniagarcheva
Нов потребител

Мнениеот 778899 » 12 Фев 2010, 16:53

не, ние не се сърдим тук, просто ПРЕДПАЗВАМЕ ХОРАТА от тях самите! това Ви е написал колегата, но не сте го разбрала... :wink:
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот antoniagarcheva » 12 Фев 2010, 17:04

Благодаря за загрижеността Ви, но все пак моля за отговор от някой. Въпросът ми е, противозаконно ли е това, което искам?
antoniagarcheva
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 12 Фев 2010, 17:08

778899 написа:не, ние не се сърдим тук, просто ПРЕДПАЗВАМЕ ХОРАТА от тях самите! това Ви е написал колегата, но не сте го разбрала... :wink:

Благодаря за "превода в ефир" :P
Към питащата: просто стилът ми е такъв - опитал съм се да Ви помогна по-най добрия начин /естествено за всяка помощ се "плаща" - в случая за мен остава удовлетворението, че не сте ме разбрала и реакцията Ви ;) .../.
Та да се опитам и аз да се "преведа" - най-лесно е да Ви кажем, че е законно/незаконно и няма/има проблем да се включат такива клаузи, но с това по никакъв начин няма да постигнете целта си - да не Ви изгонят по средата на договора и т.н. Просто има много други неща, които следва да се събюдават, както и "опасности" които дори и не осъзнавате в момента ... ;) ... и в този смисъл най-добрата помощ, която бихме могли да Ви окажем тук, е именно да Ви напътим към адвокат ... останалото е "свободни съчинения" ... но сама си носите рисковете ...

П.П.: доста сте самоуверена - Успехи в бизнеса Ви желая ... и дано не се налага като/ако Ви изгонят да търсите адвокат ;) /не заради друго, ами тогава ще плащате най-малко 10-20 пъти в повече, отколкото ако идете сега да се консултирате ;) /

Просто отговорът на въпросите Ви не се изчерпва с едното "законно е"/"незаконно е" - това е, което се опитваме да обясниим ... а аз лично нямам намерение да пиша фермани /безплатно ;) / ... на счетоводител, който си мисли, че разбира от право ... :D
inspectora
Активен потребител

Мнениеот tj_todorov » 12 Фев 2010, 18:15

Писането на договори за дългосрочен наем си е сериозно нещо. Задълженията са и за двете страни, и всеки гледа за по-голяма изгода. За това е по-добре някой професиоалист да ви прегледа всичко.
Да може едното, и да може и другото да си напишете в договора, но без гаранция, че ще ви свършат работа.
Трябва и да се провери дали вече няма задължения върху имота, да се завери нотариално договора и да се впише ...
tj_todorov
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Фев 2010, 18:27

tj_todorov написа:Писането на договори за дългосрочен наем си е сериозно нещо.

Ми , виж питащата какви хитри клаузи е измислила.Кво има да напишеш един договор за наем. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот winnerbg » 12 Фев 2010, 18:58

Няма проблем да сключите договора за срок от 5 год. стига вашия наемодател да е собственик на имота. Ако не е ( ако е лице , на което е дадена само представителна влас и има право да се разпорежда с имота) - срока е 3г. ( погледнете чл.229 ЗЗД)
Втората клауза, която желаете да включите в договора също е допустима - !!! ( опишете в договора добре защто желаете да я включите - посочете основата на тази клауза - това ще е във Ваш плюс при евентуални, бъдещи съдебни проблеми)!
Говори, за да те видя! - Сократ
winnerbg
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 12 Фев 2010, 19:00

[*]бих искал след прекратяване на договора ни, Наемодателя да няма право да отдава теренът за подобна дейност определен срок.Например 5 години след изтичане на договора.- това няма как да стане.Поне не вярвам някой наемодател да подпише такова нещо. :roll: :roll:
sisi19
Потребител

Мнениеот winnerbg » 13 Фев 2010, 13:42

Sisi19, истина е , че наемодателят ще се противи на подобна клауза и тогава тя ( клаузата), ако бъде включена в договора ще бъде нищожна, но тази нищожност ще се дължи на липса на СЪВПАДАЩИ насрещни волеизявления на страните по договора, а не на противоречие с императивна норма, забраняваща включването на подобна клауза. Сиреч - това има как да стане - но е въпрос на постигнато съгласие между страните!
winnerbg
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 13 Фев 2010, 16:01

antoniagarcheva написа:-понеже теренът до сега е пустеел, а аз искам да ръзвивам там специфична търговска дейност - автоморга, бих искал след прекратяване на договора ни, Наемодателя да няма право да отдава теренът за подобна дейност определен срок.Например 5 години след изтичане на договора.Това го искам с цел предотвратяване на нелоялна конкуренция с предложение за по-висок наем.

Не е зле,но какво от това,че има такава уговорка?
winnerbg написа:Sisi19, истина е , че наемодателят ще се противи на подобна клауза и тогава тя ( клаузата), ако бъде включена в договора ще бъде нищожна, но тази нищожност ще се дължи на липса на СЪВПАДАЩИ насрещни волеизявления на страните по договора, а не на противоречие с императивна норма, забраняваща включването на подобна клауза. Сиреч - това има как да стане - но е въпрос на постигнато съгласие между страните!

Така или иначе,дори и да я има уговорката между страните в този смисъл,какво следва в кр. сметка.Другият договор нищожен ли ще е ако страната все пак сключи такъв.А дори и хипотетично да приемем ,че е такъв,каква полза ще има от това бившият наемател,щом не е предвидена санкция за наемодателя,т.е някаква неустойка? Това е най-същественото,според мен-санкциите за неизпълнение на този договор.При това лично смятам,че такива уговорки,стриктно погледнато ,всъщност представляват отделен договор,определящ специфични неща,нещо различно от самия наемен договор по чл.228-239 ЗЗД.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот winnerbg » 13 Фев 2010, 21:31

Ако съставим втори договор той ще е задължително акцесорен спрямо първия или нов абстрактен договор, но и в двата случая ще постигнем същия ефект какъвто бихме постигнали с включване на клаузата в договора ( т.нар. "сделка с несъществено съдържание").
Добре е наистина да напомним на питащия за неустойката тук!
winnerbg
Младши потребител

Мнениеот anserk » 16 Фев 2010, 14:12

antoniagarcheva написа:Отдаде ми се възможност да взема под наем апетитен терен.

А кой ви каза, че на този терен ще се разреши "автоморга", щото трябва да го впишете в договора, та чак посмъртно ? Това разрешение не се дава от собственика или НАП :D И ако не получите разрешение (законово)-ясно как ще правим бизнес (само с ордери и МВР) :wink:
А конкуренцията да не мислите, че не сънува апетитката :roll: Ще ви глътне, като изплюе неустойките преди да са изтекли 5-те години, като имам в предвид кои се занимават с този бизнес :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот rst81 » 17 Фев 2010, 23:25

хаха хах супер!!!! :lol: :D :D
когато влезеш в стилистиката на форума ти става ясно.
работете колеги !!!
rst81
Младши потребител

Назад към Имотни казуси