начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Договор за наем на зем. земя за строеж на вятърни генератори

Казуси за недвижими имоти

Договор за наем на зем. земя за строеж на вятърни генератори

Мнениеот tessyworld » 31 Дек 2009, 15:56

Добър ден,

искам да попитам някой запознат ли е с договорите за наемане на земеделска земя за издраждането на вятърни генератори и ако да, дали има някаква уловка в тях.
Моят случай е следният: Имаме земеделска земя в с. Пролез, общ. Шабла в размер на 60 дка, на чиято сме съсобственици аз, майка ми и брат ми. Преди време бяхме говорили, с фирми за даване под наем за строеж на вятърни генератори. Аз лично четох договора и не открих някаква уловка, но майка ми е скептично настроена, защото е говорила с други хора и се притеснява, че давайки земите си на такива фирми, реално фирмата получава права на земята ти доживот и ти повече не можеш да си я върнеш. Реално в договора има клауза за дългогодишно ползване, но никъде не пишеше за изземване.
Моля, ако някой може да ми помогне и да ми разясни къде биха могли да са уловките и за какви клаузи да внимаваме, тъй като не сме подписали договор все още, но би трябвало да е скоро.
Благодаря ви предварително.
tessyworld
Нов потребител

Re: Договор за наем на зем. земя за строеж на вятърни генератори

Мнениеот REVOLUTION » 31 Дек 2009, 16:00

Аха , да ей сега ще хвърлим боба и ще Ви кажем къде са уловките в договора.Доста несериозно.Вземете проекто договора и при адвокат , той ще го прегледа и ще Ви посъветва какво е най-добре за вас.Плащате няколко десетки лева сега , спите спокойно и спестявате няколко хиляди в бъдеще.Избора е ваш!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот tessyworld » 31 Дек 2009, 16:05

Благодаря ви, REVOLUTION.
tessyworld
Нов потребител

Мнениеот Melly » 31 Дек 2009, 17:47

Стига терзания, стига питанки, а погледнете на живота празнично!

Весело посрещане на Новата 2010! :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dgeorgiev » 01 Яну 2010, 20:23

Според повечето изчисления, при сегашните цени за изкупуване на енергия от вятър, са необхдими 8-10 г.за възвръщане на направената инвестиция. Инвестицията включва разходи за промяна на предназначението на земеделската земя, доклади по ОВОС, проектиране, изграждане на инфраструктура до обекта, инсталиране на самите вятърни генератори, разходи по присъединяване и т.н.. Затова инвеститорите предпочитат да строят върху собствена земя, или да ползват общинска земя с отстъпено право на строеж. Какво означава "дългосрочен наем" във вашия случай? Просто не ми се вярва някой да изсипе огромни суми за такъв проект, без да си е подсигурил поне 20 години безпроблемно ползване на земята. Да ви предложат договор за наем без срок не е сериозно. И ако строят на ваша земя един договор за наем на земеделска земя не им върши работа, най-малкото защото той не им позволява да променят предназначението и. Така че или вие не давате цялата информация, или не я получавате коректно от инвеститорите.
Ако искате по-конкретна консултация може да ми пратите сканирано копие на договора на dgeorgiev@lex.bg Ще получите безплатно мнение понеже съм празнично настроен :)
dgeorgiev
Потребител

Мнениеот vetre » 02 Яну 2010, 14:42

Пък може и направо тук да го качите като снимка,с заличени лични данни.
Защо не им продадете земята и да се оттървете от нея?
Тъй под наем ще трябва да ги гоните всяка година и т.н.
vetre
Потребител

Назад към Имотни казуси