- Дата и час: 28 Ное 2024, 21:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
уточняване за наем. пр.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
уточняване за наем. пр.
наистина така накратко не става.Сега подробно но първо ми дадодоха 2 договора с 2 анекса към тях и нищо др., както е описано в 1-вия пост.Била са направени от юрист с поне 30г. стаж, бе баща на дете, с което бяхме от и ...и т.н. Казах,че дог. са от 1993г., та тогава, ако не е било "отмразено,дълбоко замразеното търг. право", поне е факт ЗЗД.Та, в тях няма срок, представи си.В 1-дог. 3 съсобственици са док. правото си с Н.А. от 1928 и 42г.Във втория дог. съсоб. са 4, като тяхното наслд.пр., произтича от национализирано през 47г. СДруж.,като на осн. чл.6, ал.1 от ЗВСОДНИ се е скл.дог за наем с 3 лице. Тук и приватизационни зак. са се намесвали, ама кой да ти каже, или да ти даде 1 папка дело като хората, пипам на тъмно. Тези 7 ч. са отдали под наем 93г./както описах в предишния пост със сходно заглавие/ имат дворно място със застроена, нестароена площ, сгради...След 06.04. ще търся в Службата по вписв.Агенцията, Н.А. на 3-мата, как се водят имотите, и в Кадъстъра как се идетиф-т имотите, кога се пвисани като сгради и земя, и дали това е било или е станало по к. търгов.сд.Тогава и сега те отдават под наем имотите си на АД.А на мен ми дадоха само тези хвърчащи листове и "мисил" защото искали да вдигат наема Един от тях чака опълном. от др. и е инициирал пр-во в Кадастъра, видях, че има скица-проект и т.н., ама ние още не сме уведомени за хода . Опит в такива казуси?Засега това е допълнено.
- alveliki
- Младши потребител
Re: уточняване за наем. пр.
Колега, не мога да разбера нищо от това, което сте писал. Според мен един юрист трябва да умее да се изразява правилно, както и да умее да предоставя информацията във вид подобаващ на образованието му.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Деки, ако си чел и предния пост на колегата- вече си наясно/ то и от първия грее слънце/ с казуса.
А, на вас колега, никой не понечва да ви отговори, именно защото, във всичките ви постове, излагате фактологията си по този начин!
Или ще оправите проблема кардинално за АД или ще изготвите коректен договор за наем.
Разбира се със собствениците , които следва да ви представят доказателства за правото си на собственост...
А, на вас колега, никой не понечва да ви отговори, именно защото, във всичките ви постове, излагате фактологията си по този начин!
Или ще оправите проблема кардинално за АД или ще изготвите коректен договор за наем.
Разбира се със собствениците , които следва да ви представят доказателства за правото си на собственост...
- Гост.
- Старши потребител
alveliki написа:В казуса страни по дог. за наем са ФЛ /7 души/-наемодатели и наемател-ЮЛ.Под наем се отдават недв. вещи.Първите трима наемодатели са собственици на основание нотар. актове, имат обикновена съсобственост, притежават дялове, които се изразяват като квоти- 1/3 съответно според броя им.Останалите наемодатели са реститути, съгл.чл.6,ал.1 от ЗВСОНИ и м/у тях и АД има сключен дог. за наем на това основание. Тук става въпрос за актуализиране на наем.възнаграждение.
Засега, имам пред очите си само тези 2 дог. за наем / от 1993г.+2 анекса/от 97г./.В анексите е договерена клауза, която предвижда корегиране на наем.възнаграждение с оглед инфлацията. По първия дог., както упоменах, страните са 3-те ФЛ,/наемодателите/,а наемателя е търг.дружество/АД/.Видно от техния дог. тези трима са собственици на основание наследство- Нотар.актове, съотв. от 1928,1942г. В Кадастъра, само разбрах, че има инициирано производство от някой от собствениците - вероятно по промяна на КК/КР на недв.имот, досежно за някой от имотите по реда на чл.35А,ал3 от ЗКИР.Не знам да сме уведомени като страна по реда ЗКИР, ГПК . Приета КК /КР на невд.имоти се съобщава на заинтерс. лица по реда на горепосоч.разпоредба от ЗКИР.Др. въпрос е ще има ли обжалване на заповедта на началника на СГКК и т.н.Ще проверя и в АВ, дали има вписване на дог.в имотния регистър, след като са за срок по-дълъг от 1г.съгл. разпоредбите на чл.112,б."е"от ЗС,вр.чл.237 от ЗЗД . Другите 4 съсобственици-наемодатели имат дог. със същия наемател, на осн. чл.6,ал.1 от ЗВСОНИ, съгл. разпорезбите на тази норма, наем.дог. се обявяват за сключени без срок,като същия може да бъде прекратен с 1 мес.писмено предизвестие.Първия дог. няма клауза за срок. Имотите им обединяват една определена площ.нямам поглед още върху скици, но това е една общо разгърната площ със сгради и земя. В соца настоящото АД е било завод,приватизиран през последните год. , със над 50% чуждср.участие. Със вл. в с. този реституционен з.-1992г., отношенията м/у двете страни,/завод и въпросните собственици/ са се изразили именно в плащане на обезщетение под формата на наем.Тъй като в онзи момент към сключв. на наем.договори, владеенето и ползването на имота е било без правно основание, така дължимото обезщетение, съгл.59 от ЗЗД е определено в размер на пазарната наемна цена /чл.238-ЗЗД,чл.59-ЗЗД, чл.6- ЗВСОНИ/.От др.страна, във втория дог., на реститутите, има клауза за гр.пр.сделка под условие,относно строящи се Апартаменти, който са били обект на бъдеща замяна съгл.чл.222 от ЗЗД.Принципът на този дог, е както дог. за покупко-продажба. При подписването му м/у страните , респ. размяната на жилища със сграда в реституирания имот, е уговорено, че автоматично се приспада част от месеч. наем.цена и пропорционално ще се намали сумата за съответните четвъртини. Вероятно са били държавни ведомствени жилища към завода, с АДС или пък са били към Общината.Съгл. чл.13 замяната на държв./общ.имот се извършва въз основа на заповед на Председателя на ИК на ОбщС и въз основа на нея се скл. дог. за замяна.Същата не е ИАА по см. на чл2, ал.1 и 2 от ЗАП/отм./, а е решение на адм.-та във вр. със сключването на гражд.сделка.Трябва и тези дог. да са висани.Това имам на този етап.Кой, какво, като документи е съхранил в бившия завод - един бог знае", след като ми дадоха, както казах само 2та договора.Освен нужните проверки за правото на собственост, нови идентификатори на имоти и т.н., как се определя нормативно новата наем. цена Мисля, че в последствие трябва дог. да се впише в АВ със срок повече от 1 г., защото със сигурност срокът ще е по-г. от 1г.Ако е работил някой по тези въпроси, моля да сподели.Извинявам се за предишната бля-бля краткост, но се бърза и подели х с половин уста.
viewtopic.php?f=3&t=36065
Брех...
Колежке, собствениците да ви представят доказателства за правото си на собственост и скици!
чл. 9 от ЗЗД
чл. 4, б. "е" от ПВ, като съобразите чл. 3, ал.1 пр. последно...
С "обикновените съсобственици" няма да имате проблем.
Що се отнася до "реститутите"- там нещо не ми е съвсем ясна задачата.
Има методика за определяне на базисни наемни цени, но не разбирам е ли относима към вашия касус... по ред причини.
Един добронамерен съвет, известен на повечето колеги, юристите боравят с факти и доказателства- запомнете го.
Прочетох ви три пъти този пост- съжалявам и разбирам положението ви, но аз съм до тук.
- Гост.
- Старши потребител
Поли, ти пак си зацепила нещо, аз направо се изгубих в морето от словосъчетания, кой на кого, какво и защо!
- laridii
- Потребител
На мен пък ми става тъжно и болно от факта, че питащата ни е колега.
А какво да кажа за гилдията? .... Просто ще замълча.
А какво да кажа за гилдията? .... Просто ще замълча.
-
Melly - Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|