начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ВЕЩО ЛИЦЕ...

Казуси за недвижими имоти

ВЕЩО ЛИЦЕ...

Мнениеот rousefff » 28 Яну 2009, 15:57

Привет!
Имам следното запитване. Съдебна делба/реална делба на съществуваща жилищна сграда за обособяване на две жилижа в съотвестие с определените по делото квоти на съделителите/, втора фаза-вещо лице,което да изготви съдебно-техническа експертиза и да даде заключение относно реалната поделяемост на имотите, съобразно квотите на съделителите и възможността за обособяване на дяловете, както и да предложи проект за разделителен протокол.
И въпросът ми е относно, мога ли да не се съгласим или да имаме претенции относно вещото лице изготвило настоящия проект при който се правят незначителни промени, които за мен са фрапантн? Да разбирам ли, че трябва да се приеме въпросния разделителен проект?
Благодаря предварително на отзовалите се.
rousefff
Нов потребител

Re: ВЕЩО ЛИЦЕ...

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Яну 2009, 16:10

Ако сте колега адвокат, не виждам какво Ви затруднява.
От друга страна не е възможно да Ви се даде изчерпателен отговор, ако сте в положение на питащ клиент, тъй като адвокатските услуги се заплащат съгласно минимални цени - например тази консултация ще получите за около 20 лева, ако искате писмен, подробен анализ - 40 лева, а часовата консултация е 60 лева на час.
При цени за подстригване - 6 лева, автомивка - 15 лева и други съпоставими услуги, мисля че е редно да се обърнете към адвокат, който ще Ви насочи към специалист делби в конкретния район където е имота.
Освен това всеки съвет съдържа авторитета на юриста (адвоката), така че е лекомислено да претендирате за оригинален и точен съвет.
Иначе - не виждам какво Ви притеснява, този вид делба (с жребие или реално поделяем е най-изгодния). И най лошото споразумение е по-добро от делото.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот gecuhckata » 28 Яну 2009, 16:57

Въпросът е регламентиран в раздел V от ГПК.
За по детайлна консултация- по реда посочен от колегата по-горе.
gecuhckata
Младши потребител

Мнениеот rousefff » 28 Яну 2009, 17:25

Благодаря на отзовалите се. За справка не съм колега-адвокат, но съм едната страна/може би потърпевша/на въпросната делба и мисля, че въпросното вещо лице се е "сдушило" с другата страна и си правят каквото им е най-удачно/според мен/, а относно адвоката ми-NO COMENT. Дали ако нямах нужда от съвет щях да ВИ притеснявам с моята особа. Лошото е,че сме малък град. Благодаря ВИ!
rousefff
Нов потребител

Мнениеот richi_rich » 28 Яну 2009, 17:43

Добре е делбата-обособяването на самостоятелните обекти да се съпровожда от архитектурен проект, одобрен от съответната община. Това е доказателство, че действително обособените обекти отговарят на изискванията предвидени в нормативните документи.
richi_rich
Младши потребител

Назад към Имотни казуси