начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

възможности за злоупотреби с нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

възможности за злоупотреби с нотариален акт

Мнениеот eli-lili » 09 Окт 2008, 16:12

Трябваше да се подготвят документи за статут за офис и се получи така, че ми изгубиха ксерокопието от нотариалния акт на жилището ми. Има ли повод за притеснение от възможни злоумишлени действия? По принцип възможно ли е да се осъществят сделки с този документ? Какво може да се направи за да се предотврати подобна възможност? :?:
eli-lili
Нов потребител

Re: възможности за злоупотреби с нотариален акт

Мнениеот dideto » 09 Окт 2008, 16:23

Не се изповядват сделки с копия от документи.
dideto
Младши потребител

Мнениеот ivan33 » 01 Дек 2008, 03:23

На мен пък ми изчезна оригинал на невписан продавателен акт от 1915г. , който не маже да се вземе от службата по вписвания . Същият е бил в ПК . За този имот има положително , но нищожно Решение на ПК . НО има и отказ необявен. При наличие на отказа и разбира се скица на имота същият може да се използва директно пред нотариус за обстоятелствена проверка /чл.9 от ЗВСОНИ/. И навярно е използван , защото с изчезването на оригинала , изчезна и имота от кадастъра . На негово място се появи друг, съседен, възстановен по друг документ. По договора имотът е записан на няколко лица и вероятно е направена делба.Сега се чудя как да го издиря-за мен е повече от очевидно , че е употребен .Трябва да се направят проверки по партидите на имотите , но умът не ми стига как точно да го издиря и дали мога въобще да стигна до някакъв резултат. Ако някой има идеи нека помогне!
ivan33
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 01 Дек 2008, 10:22

Документи по нотариалното досие в оригинал не се съхраняват, а и срокът на пазене е кратък.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Яну 2009, 21:28

Интерес предизвиква въпросът за защита от нотариални измами, по загуба на документи.
Основна причина за измами е информация за имота.
Следва да се отбележи, че всички нотариуси бяха регистрирани като частни при едно условие на несигурност за проработване на идеята за частен нотариат - тоест имаше откровена "оферта" към заинтересовани "бизнесмени" да спонсорирват дейността. Оттам - зависимостта на даден нотариус къмто определени "лица". Само един шкаф, противопожарен и обезапасен откъм кражби е 300-400 лева. Става въпрос за металните шкафове на нотариусите, в които съхраняват документи.
Повечето ми нотариални измами са към 1999-2004, тоест говорим за начална изкушеност и за алчност.
Сега нотариусите се кротнаха, тоест не правят излишни движения, поради временната сигурност на професията им.
В момента, в който изстине потока от печалби, нотариусите ще се ориентират към лесната печалба.
Последна промяна ivan_lawyer на 18 Яну 2009, 12:54, променена общо 1 път
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Имотни казуси