- Дата и час: 29 Ное 2024, 01:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имот, за който имаме НА от 1915 г., но го откриваме сега
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Имот, за който имаме НА от 1915 г., но го откриваме сега
Имот , за който имам нот.акт , но го откриваме сега .Започваме да ровим какво се е случилбо и се установява , че държавата тъй като не сме си го потърсили години наред го продава на друг човек , който също си има нот. акт за собственост ... Какво трябва да направя сега ?!!Как се процедира ?Имам ли някакъв шанс ?
Благодаря!
Благодаря!
- evita1717
- Младши потребител
Re: едно казусче
evita1717 написа:Какво трябва да направя сега ?!!Как се процедира ?
Идете да пиете една студена вода
(предполагам, че става въпрос за не/възстановени земеделски земи )
Все пак ако посочите някоя и друга датичка ...
- inspectora
- Активен потребител
Re: ре
evita1717 написа:Не са земи , а имот - къща .Годината е 1915 г.
а държавата кога я е продала?
- inspectora
- Активен потребител
Уважаеми Г-не/Г-жо,
Нека да пробваме нещо: представете си, че аз имам имот също от 1915г. Не съм го търсил никога и сега се сещам за него. Пред себе си нямате никакви документи по случая. Моля, Ви да се опитате да ме посъветвате какво да правя?
Мислите ли, че ще се справите?
Нека да пробваме нещо: представете си, че аз имам имот също от 1915г. Не съм го търсил никога и сега се сещам за него. Пред себе си нямате никакви документи по случая. Моля, Ви да се опитате да ме посъветвате какво да правя?
Мислите ли, че ще се справите?
- ch3oh
- Активен потребител
едно казусче
Извинете ме , но не съм юрист и материята ми е ужасно далечна ...
Значи баща ми намира нот.акт преди 2 месеца , няма останали живи свидетели на събитието освен този нот.акт от тази година .
Ходих в градчето , където се намира имота , но там били загубени архивите , имало само след 1965 г.насам.Вдигат рамене и не знаят какво да ме посъветват.Случайно от хора там , стигнахме до заключението , че въпросният имот сега е собственост на друг човек .Нямам право да ми се извади скица и т.н.тъй като сега имота се води на въпросното лице и аз нямам право да изискам , освен ако съдът не поискал от тях необходимите документи ... Всички мълчат и се чудят какво да ми кажат , а аз не знам от къде да започна ...
Значи баща ми намира нот.акт преди 2 месеца , няма останали живи свидетели на събитието освен този нот.акт от тази година .
Ходих в градчето , където се намира имота , но там били загубени архивите , имало само след 1965 г.насам.Вдигат рамене и не знаят какво да ме посъветват.Случайно от хора там , стигнахме до заключението , че въпросният имот сега е собственост на друг човек .Нямам право да ми се извади скица и т.н.тъй като сега имота се води на въпросното лице и аз нямам право да изискам , освен ако съдът не поискал от тях необходимите документи ... Всички мълчат и се чудят какво да ми кажат , а аз не знам от къде да започна ...
- evita1717
- Младши потребител
Намерил НА ... ами идвало ли Ви е на ум, че е възможно този акт да е стар - в смисъл имотът да е съвсем нормално прехвърлен (от дядо Ви, или там който е собственик по акта, като актът е останал у него ...) ...
И аз мога да извадя 10 стари НА на дядо ми, имотите по които съвсем нормално са си продадени ... но факт имам си НА в мен (като антики - не за друго )
И аз мога да извадя 10 стари НА на дядо ми, имотите по които съвсем нормално са си продадени ... но факт имам си НА в мен (като антики - не за друго )
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:Намерил НА ... ами идвало ли Ви е на ум, че е възможно този акт да е стар - в смисъл имотът да е съвсем нормално прехвърлен (от дядо Ви, или там който е собственик по акта, като актът е останал у него ...) ...
Акта не е стар и имотът НЕ е препродаван !
- evita1717
- Младши потребител
inspectora написа:evita1717 написа:Акта не е стар и имотът НЕ е препродаван !
Какво Ви кара да сте толкова сигурна ?
Това , че в съответната община ми казаха , че имотът е продаден от държавата , а не от друго частно лице !evita1717 написа:А как да избера адвокат и да съм сигурна , че е добър ?!?
... а как си избирате магазин, от който да пазарувате? ... или пък определена марка храна, дреха и т.н. ? ... принципът е същия
Затова сте прав - рискувам и в случая така трябва да направя , надявах се да има друг принцип , но явно съм грешала!
- evita1717
- Младши потребител
evita1717 написа:Това , че в съответната община ми казаха , че имотът е продаден от държавата , а не от друго частно лице !
Е държавата не може ли да си купи имот? ... и кога е продаден все пак ?
Затова сте прав - рискувам и в случая така трябва да направя , надявах се да има друг принцип , но явно съм грешала!
Ами преди 89-та може и да е имало някакъв друг принцип - не знам (не съм чак толкова стар.... ), но сега доколкото съм наясно сме пазарна икономика
- inspectora
- Активен потребител
[quote="evita1717"][/quote]
А как да избера адвокат и да съм сигурна , че е добър ?!?
Проба - грешка ..........но изгаряш.
А как да избера адвокат и да съм сигурна , че е добър ?!?
Проба - грешка ..........но изгаряш.
- Joniboy
- Нов потребител
При цялото ми уважение към писалите по-горе колеги, дори и без да съм видяла каквото и да е писмено доказателство- нямате шанс.
Но, за да се убедите и Вие лично- следва да се консултирате с адвокат... възможно е аз да съм в грешка.
Но, за да се убедите и Вие лично- следва да се консултирате с адвокат... възможно е аз да съм в грешка.
- Гост.
- Старши потребител
evita1717, с акта, или копие от него отивате в Службата по вписванията и правите справка - какви вписвания, отбелязвания, заличавания има по партидата на титуляра по акта.
В Службата по кадъстъра (или в техническта служба при общината) може и да не ви издават скица, но не могат да ви откажат информация на кого е записан имота и на какво основание, както и данни за предишни собственици - ако имат такива.
В службите "Общински имоти" и "Държавни имоти" в общината и в областната администрация може да направите справка дали е бил одържавяван имота и на какво основание.
Ако имотът не е жилищен, а магазин, търговски или индустриален (произведствен) обект възможно е да е бил национализиран по някой от законите и разните постановления за национализация. А дори и жилищен да е пак е могло да бъде национализиран по ЗОЕГПНС.
Едва след като се сдобиете с информацията от посочените източници ще може да се обсъжда дали, какво, що, как ...
УСПЕХ!
В Службата по кадъстъра (или в техническта служба при общината) може и да не ви издават скица, но не могат да ви откажат информация на кого е записан имота и на какво основание, както и данни за предишни собственици - ако имат такива.
В службите "Общински имоти" и "Държавни имоти" в общината и в областната администрация може да направите справка дали е бил одържавяван имота и на какво основание.
Ако имотът не е жилищен, а магазин, търговски или индустриален (произведствен) обект възможно е да е бил национализиран по някой от законите и разните постановления за национализация. А дори и жилищен да е пак е могло да бъде национализиран по ЗОЕГПНС.
Едва след като се сдобиете с информацията от посочените източници ще може да се обсъжда дали, какво, що, как ...
УСПЕХ!
-
Standbay - Потребител
Standbay написа:evita1717, с акта, или копие от него отивате в Службата по вписванията и правите справка - какви вписвания, отбелязвания, заличавания има по партидата на титуляра по акта.
УСПЕХ!
Цък ...
Преди всичко това следва да се види КОГА "държавата е продала имота" ... и аз лично, предполагайки (все пак може и да греша в предположенията си) възможната година препоръчвам - една студена вода
... ако все пак въпросната година се окаже "благоприятна", едва тогава може да се започне да се говори за останалите неща ... но в казуса има доста факти, които най-вероятно (оценено в % - около 95% според мен) са се случили, а за да се заговори за "светлина в тунела" следва нито един от тях да не се е случил ... т.е. казано по-просто шансът за благоприятна развръзка се равнява на ... не знам как да го сметна ... някой ако може да го изчисли, а именно: равнява се на несбъдването на нито едно от около 10 събития, чиито шанс (за всяко едно от тях ПО ОТДЕЛНО) да се сбъдне е 95% ... т.е. какъв е шансът при шанс от 5% да "уцелиш" 10 поредни пъти
- inspectora
- Активен потребител
Нямам намерение да се конфронтирам с когото и да било!
Standbay, написаното от Вас в изречение първо- мисия повече от невъзможна!
В изречение второ- от АГКК няма да дадат никакви данни, след като не са собственици на имота. Разбира се тук има нюанси, но да не ви отегчавам.
В изречение второ- от АГКК няма да дадат никакви данни, след като не са собственици на имота. Разбира се тук има нюанси, но да не ви отегчавам.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Нямам намерение да се конфронтирам с когото и да било!
1. По изречение първо -
evita1717, с акта, или копие от него отивате в Службата по вписванията и правите справка - какви вписвания, отбелязвания, заличавания има по партидата на титуляра по акта.
ПРАВИЛНИК за вписванията
.....
VII. ПУБЛИЧНОСТ НА КНИГИТЕ ЗА ВПИСВАНЕ
42. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) Всеки може да поиска справки по вписванията, отбелязванията и заличаванията, направени по книгите за вписване. Справки могат да се правят и по регистъра по чл. 33, буква "л".
Справките са устни или писмени.
......
Такси, събирани за действия и услуги по Правилника за вписванията
.............
Чл. 6. (1) За устни справки се събират следните такси:
1. за вписване по партидата - 1 лв.;
2. за извършени актове или удостоверявания и др. - 1 лв.
2. За изречение второ
ЗАКОН ЗА КАДАСТЪРА И ИМОТНИЯ РЕГИСТЪР
....
Чл. 8. (1) Кадастърът и имотният регистър са публични.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2004 г.) За нанасяне в кадастъра, за съобщаване на процедури по чл. 35б, ал. 3 и по чл. 49а, ал. 1 и 4 и за справки и услуги по чл. 52, ал. 5, чл. 55 и 56 се заплащат такси в размери, определени с тарифа, одобрена от Министерския съвет.
......
Чл. 55. (1) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2006 г.) Агенцията по геодезия, картография и кадастър издава при поискване справки от кадастралната карта и кадастралните регистри.
(2) Справките са писмени и устни.
.........
ТАРИФА № 14
за таксите, които се събират в системата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от областните управители
..............
Чл. 46. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) (1) За устни справки по кадастралната карта и кадастралните регистри, както и за материали и данни от Геокартфонда и от службите по кадастъра се събира такса в размер 2 лв. за един имот или за материал по чл. 45, ал. 1.
.............
(6) (Нова - ДВ, бр. 107 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) За издаване на препис-извлечение от регистъра на собствеността (разписния списък) към кадастралния план се събира такса в размер 0,50 лв. за един поземлен имот, но не по-малко от 5 лв
3. По изречение трето
ЗАКОН за държавната собственост
......
Чл. 77. (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Актовите книги за имотите - държавна собственост, са общодостъпни и всеки може да иска справка по тях при условия и по ред, определени с правилника за прилагането на закона.
..................
ЗАКОН за общинската собственост
Чл. 62. (1) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2004 г.) Актовете за общинска собственост се вписват с последователни номера в регистъра, подшиват се в актови книги и се съхраняват в съответните служби "Общинска собственост".
(2) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2004 г.) Актовите книги за общинските имоти са общодостъпни и всеки може да иска справка по тях при условия и по ред, определени в наредбата по чл. 8, ал. 2 .
-
Standbay - Потребител
evita1717 написа:Не са земи , а имот - къща .Годината е 1915 г.
evita1717 написа:.....били загубени архивите , имало само след 1965 г.насам. ...
От 1915 до 51/ най-малкото ЗД/, 1948- 1962 идея нямам защо ви хрумна точно одържавяване по ЗОЕГНС и той дали касае изоставените имоти..., 1965 ... и не ми се влиза в излишни полемики.
Цитираните от Вас актове са в сила от ?г...може да си стори справка за титуляра на имота по книгите водени от АВ- ок., но там дали са вписани разпоредителните сделки с продавач Държавата, пък за индивидуализация на имотите...
В АГКК- справка толкова години назад...
ППЗДС вече няма!
Общината- вече е дала отговор- липсват данни от преди 65....
И никъде не се спомена във фактологията да са одържавени- не че има значение и този факт, според мен...
НО, Ви благодаря колега за изложеното и добрия тон.
Приятен ден.
- Гост.
- Старши потребител
Re: Имот, за който имаме НА от 1915 г., но го откриваме сега
evita1717 написа:Имот , за който имам нот.акт , но го откриваме сега .Започваме да ровим какво се е случилбо и се установява , че държавата тъй като не сме си го потърсили години наред го продава на друг човек , който също си има нот. акт за собственост ... Какво трябва да направя сега ?!!Как се процедира ?Имам ли някакъв шанс ?
Благодаря!
За мен случая е кауза пердута ,много късно сте се сетили , но за спорт ето - за да е продаден имота от държавата би следвало да има съставено АДС , ще го откриете в служба държавни имоти при областен управител.
Този друг човек който има НА ,явно го е купил от някого , значи в края на НА пише на базата на кви документи е издаден .Нотариалното дело е унищожено /пазят се 5г/,преписката по продажба от държавата може би също ,но НА и АДС се пазят потърсете ги . Нямате данни колко пъти са сключвани сделки с имота и т.н.
Този друг човек какъв НА има за покупко продажба , дарение или става въпрос за констативен НА ...,а договора за продажба от държавата виждали ли сте го и него търсите в държавни имоти при областен управител.
Въобще казуса е една голяма питанка
- donna
- Старши потребител
На мен пък ми е интересно, как да направя справка в АВп, когато на разполагам с личните данни на лицето, за което правя справка...не, че няма възможнаст да се узнаят, но все пак...
От друга страна, ми се струва, че се спестява доста информация, и питащият е от категорията, която се вслушва само в това, което му се иска да чуе.
Чисто житейски: казва се, че сега хората намерили НА от 1915г. Просто не мога да повярвам, че има такова семейство, на което му е отнет имот - едра градска собственост и родителите да не кажат на децата си, че този имот някога е бил техен, и съответно, децата да покажат имота на своите деца. /Няма въобще да говоря за реституционните закони/. По вероятно, ми се струва, че дядото отдавна се е разпоредил с имота и просто е запазил "старият" си нотариалният акт, който едва сега е бил намерен.
От друга страна, ми се струва, че се спестява доста информация, и питащият е от категорията, която се вслушва само в това, което му се иска да чуе.
Чисто житейски: казва се, че сега хората намерили НА от 1915г. Просто не мога да повярвам, че има такова семейство, на което му е отнет имот - едра градска собственост и родителите да не кажат на децата си, че този имот някога е бил техен, и съответно, децата да покажат имота на своите деца. /Няма въобще да говоря за реституционните закони/. По вероятно, ми се струва, че дядото отдавна се е разпоредил с имота и просто е запазил "старият" си нотариалният акт, който едва сега е бил намерен.
- ch3oh
- Активен потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|