начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Наследствена Земя

Казуси за недвижими имоти

Наследствена Земя

Мнениеот hidervera » 27 Авг 2008, 09:52

Здравейте,
имам следния проблем - баба ми и нейната сестра имат наследствена земя от баща им.И двете са живи. Земята е разделена между децата на баба ми и нейната сестра - устно, т.е. земята се води на тях по документи, но децата им я обработват. Ние обработваме около една шеста от земята и сега искаме да я прехварлим на наше име, но сестрата на баба ми не е съгласна. Въпроса ми е какво можем ние да направим.
Благодаря ви. [/code]
hidervera
Нов потребител

Re: Наследствена Земя

Мнениеот system » 27 Авг 2008, 10:02

hidervera написа:Здравейте,
имам следния проблем - баба ми и нейната сестра имат наследствена земя от баща им.И двете са живи. Земята е разделена между децата на баба ми и нейната сестра - устно, т.е. земята се води на тях по документи, но децата им я обработват. Ние обработваме около една шеста от земята и сега искаме да я прехварлим на наше име, но сестрата на баба ми не е съгласна. Въпроса ми е какво можем ние да направим.
Благодаря ви. [/code]

Вие - нищо. Поне докато са живи бабите. Баба Ви може да поиска от сестра си да разделят земята с договор за доброволна делба (доколкото разбрах, земята не е разделена между тях, т. е. те са съсобственици). След делбата, баба ви може да Ви прехвърли своята земя. Ако сестра й не е съгласна, баба Ви може да води дело за съдебно делба. Делото е продължително, трудоемко и свързано с много разходи.
Това е най-общо. Има и подробности, но за тях най-добре се обърнете към някой адвокат, ако решите да правите нещо.
system
Активен потребител

Мнениеот hidervera » 27 Авг 2008, 10:12

Благодаря за бързия отговор,
искам да попитам дали е възможно да придобием право на собственост върху земята по давност, тъй като я обработваме повече от 10 години.
Благодаря.
hidervera
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 28 Авг 2008, 23:53

Давността, като институт на правото, не е локум!
Баба ви да вземе и да ви дари/ не се искат формалности от съсобственика/ своята ид. част- така вие ще си имате акт за собственост, но не и реални части от имота. По простичко казано- след това Ви ще сте съсобственици със сестрата на баба ви.
Ако искате реални части от нивицата - Систем Ви е посочил пътя - ДД или СД.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hidervera » 29 Авг 2008, 12:43

Благодаря за отговора.
hidervera
Нов потребител

Назад към Имотни казуси