начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

нот.акт придобит по наследство, отказ и давност чрез обст.пр

Казуси за недвижими имоти

нот.акт придобит по наследство, отказ и давност чрез обст.пр

Мнениеот hellaster » 13 Юли 2008, 12:19

Имам възможност да купя стара селска къща с двор /1925/ като документът за собственост е посочения в заглавието. Той е издаден през 1975 г. на един от наследниците. Разбрах, че след години останалите са оспорвали чрез съд този акт. Продавачът е син на собственика по нот.акт, който е починал. Той няма нищо против да дели парите от продажбата с други наследници - братовчеди, които евентуално също се явявят собственици. Интересува ме дали да се захващам с проверка на документи - в момента имам само нот.акт и скица на парцела. Ако е дълга и скъпа процедурата /продавачът не иска да се занимава с никакви документи и наемане на адвокат/, по-добре да търся друг имот.
hellaster
Нов потребител

Мнениеот hellaster » 13 Юли 2008, 23:20

Моля ви господа юристи, по-спокойно и не толкова самовлюбено да се обръщате към простосмъртните граждани без правни знания. Естествено, че ще ползвам услугите на ваш колега, но исках просто да знам дали ще е сложен и дълъг процеса. Но.......простете, че попитах и предизвиках божествения ви гняв.
hellaster
Нов потребител

Re: нот.акт придобит по наследство, отказ и давност чрез обс

Мнениеот donna » 14 Юли 2008, 00:48

hellaster написа:Имам възможност да купя стара селска къща с двор /1925/ като документът за собственост е посочения в заглавието. Той е издаден през 1975 г. на един от наследниците. Разбрах, че след години останалите са оспорвали чрез съд този акт. Продавачът е син на собственика по нот.акт, който е починал. Той няма нищо против да дели парите от продажбата с други наследници - братовчеди, които евентуално също се явявят собственици. Интересува ме дали да се захващам с проверка на документи - в момента имам само нот.акт и скица на парцела. Ако е дълга и скъпа процедурата /продавачът не иска да се занимава с никакви документи и наемане на адвокат/, по-добре да търся друг имот.

Ако е оспорван този НА , иска и решението по него следва да са вписани ,така ,че ще продават вс. сънаследници.
Ако е оспорван ама не е вписан иска и не е отбелязано решението ,споко с решението, с което се уважава искът, съдът дава шестмесечен срок на ищеца да извърши това отбелязване. След изтичането на този срок вписването на исковата молба губи действието си.
Когато исковата молба не е вписана и решението също не е ,то тогава: ако исковата молба не е вписана, решението, което е постановено по нея, няма действие спрямо трети лица, освен от деня, в който то е вписано.

Дали да се занимавате ваша работа :D

На autoproxy не обръщайте внимание той е форумния ШУТ :wink:
donna
Старши потребител

Назад към Имотни казуси