начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Цепене от УПИ с владеене по давност

Казуси за недвижими имоти

Цепене от УПИ с владеене по давност

Мнениеот B5202S » 11 Окт 2007, 17:38

Здравейте,

След като два дена четох форума и ме хвана параноя особенно онзи случай с бабичките и доматите. Та имам УПИ 415кв. двама от комшиите са влезнали едния е в рамките на грешката 30см (10 кв. м)а другия в едния край с 1.5 и ми е взел 18 кв.м Въпроса е че и двамата имат дълготрайни насъждения до оградата което е нарушение на ЗУТ. Това че има царевица и дървета в мойте 18кв, които не си тръся щото трябва да се бия с него. Дава ли му право да ми резне парцела. Винаги съм си мисли че неможе да се придобива собственост върху части които не стават за нищо но тогава моя имот става към 390кв. м. Това че имам УПИ дава ли ми някякви гаранции?

Предварително ви благодаря!
B5202S
Младши потребител

Мнениеот B5202S » 12 Окт 2007, 09:42

До колкото разбирам с незаконните си действия те могат да придобитят 18кв, от моя имот ?!!? което няма как да стане защото има влязнала в сила дворищна регулация разрешена от главния архитект.

Нали при правенето на ПУП-а и упито те са се подписали два пъти че са съгласни ?

Много съжалявам че не разбирам логиката на твърдението ви.
B5202S
Младши потребител

Мнениеот Stirlitz » 12 Окт 2007, 15:28

честно казано не знам от къде да започна, та накратко:

1. моля Ви спомнете си какви са основанията за придобиване по давност - в случая определно от недобросъвестно лице - освен срок имаме и владение - и тук - имаме една вещ, която си се владее от едно лице (собственика- уважаемият B5202S), освен това имаме друго лице - съседа, и така кой владее тази вещ, как съсеът ще придобие, ако собственикът също има фактическата власт над вещта си - тук много трудно ще се обоснове, че съседът владее вещта - ако имате време вижте Решение № 2831 от 29.X.1979 г. по гр. д. № 1103/79 г., I г. о. и РЕШЕНИЕ № 669 ОТ 13.03.1958 Г. ПО ГР. Д. №. 92/58 Г., III Г. О.

2. Твърдите, че е възможно придобиване на част от парцела - как? да приемем че някой състав приеме, че съседът е владял за себе си част от имота (все пак процес е всичко може и да може да се докаже) - тогава какво - ще придобие реална част от имота - КАК? имаме ли делба, имаме ли прилагане на чл. 15 ЗУТ???? кажете как може да се придобие реална част, моля. Ясно е че реална част не може да се придобие, а тогава какво ще придобие идеалана част? КАК? кой съд е решевал нещо подобно, това че ползва няколко квадратни метра първо, че трудно може да се докаже че ги свои, и второ след като ползва точно тези квадратни мерта и придобива иделана част от парцела, кои точно квадратни мерта са негови и кои е придобил и възможно ли е изобщо като ползва нещо да придобива нещо съвем друго.
Stirlitz
Младши потребител

Мнениеот lesen » 14 Окт 2007, 22:20

според мен ако земята на която е УПИ-то е частна и съседа ти е ползвал бая годинки - едва ли ще го изгониш - ще продължи по давност. а ако е общинска земя мисля че имащ пълно право и реална възможност да го осъдиш и си вземеш квадратите. една молба - моля те изпращай ми как се развиват нещата на lesen@mail.bg -ще ми е интересно да проследя казуса
lesen
Младши потребител

Re: Цепене от УПИ с владеене по давност

Мнениеот B5202S » 17 Ное 2008, 19:07

Привет :)

Комшията почина лека му пръст. Та предполагам това прекъсва неговото владеене по давност?! Владеенето по давност дали се наслядява?

Благодаря:)
B5202S
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 17 Ное 2008, 21:32

Моите съболезнования, съжалявам за загубата ви. :lol: :lol:
Зависи. Присъединява.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan33 » 16 Яну 2009, 02:26

Не си блъскайте главите . И по времето на ЗТСУ чл.59 не позволяваше да се придобива нито по давност нито чрез правна сделка реална част от парцел. Виж от имот извън регулация -да
ivan33
Потребител

Назад към Имотни казуси