- Дата и час: 05 Дек 2024, 06:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
проблем със сгрешено име в нотариален акт
|
|
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
проблем със сгрешено име в нотариален акт
Много Ви моля за съдействие.Харесах си апартамент и реших да го капарирам,но в последния момент видях,че името на собственика е сгрешено.По лична карта той е Марио Николаев Николов,а в нотариалния акт е записан като Марио Николов Николов.Какво трябва да се направи за да се поправи тази грешка,защото апартамента много ми харесва,но ме е страх да стигна до сделка.Благодаря Ви предварително!
- gerganka73
- Младши потребител
Толкова ли е трудно да вдигнете телефона и да звъннете в някоя нотариална кантора и да попитате и секретарката знае отговора. А вместо това половин час си губите да се регистрирате, после цял ден чакате отговор от някой колега, който му е писнало всеки ден едни и същи теми да чете.
сутрин неуморно изграждам, вечер без пощада руша
- brianna
- Младши потребител
Отговорите са различни:единият нотариус иска поправка на нотариалния акт,а другия иска удостоверение от служба ЕСГРАОН ,че лицето е едно и също.Коя е истината?
- gerganka73
- Младши потребител
Благодаря за отговора, но тази декларация пред нотариус ли се прави.Извинявам се за своето невежество,но никога не съм се занимавала с покупко-продажби и имам своите страхове.
- gerganka73
- Младши потребител
Аз пък да питам нещо за разпространените декларации за идентичност на имена.
Кое е онова, което прави от една декларация, подписана от самото лице, документ, на който може да му се вярва? Тоест - къде е уреден този начин за доказване на идентичност?
Не че в повечето случаи не е ясно и без това, че човекът е същият, но все пак - защо декларация?!
Кое е онова, което прави от една декларация, подписана от самото лице, документ, на който може да му се вярва? Тоест - къде е уреден този начин за доказване на идентичност?
Не че в повечето случаи не е ясно и без това, че човекът е същият, но все пак - защо декларация?!
-
portokal - Старши потребител
Според мен трябва да се направи поправка на нотариалния акт поради допусната явна фактическа грешка. Малко неудобства създава самата процедура, защото пред нотариуса трябва да се явят същите страни, а това изисква понякога доста време и нерви, като се има предвид, че купувачите и продавачите обикновено не се познават.
Няма как грешното име да бъде поправено в новия нотариален акт с декларация за идентичност на имента. С представянето на личната карта пред нотариуса се вижда допуснатата явна фактическа грешка.
Няма как грешното име да бъде поправено в новия нотариален акт с декларация за идентичност на имента. С представянето на личната карта пред нотариуса се вижда допуснатата явна фактическа грешка.
- helene
- Потребител
Кое прави декларацията документ, на който да се вярва ? посочването, че за невярно деклариране се носи наказателна отговорност!...
Носи се, но само ако в закон, акт на Мин. съвет и т.н. е посочено, че това обстоятелство се удостоверява с декларация (ако е задължен по силата на... да удостовери истината в декларацията, пише в НК).
А иначе аз съм виждала общински удостоверения, но не знам въз основа на какво са ги издали (то вярно, че какво им пречи да действат като при удостоверенията за наследници ).
Мерси за отговора, де.
-
"Благодаря за отговора, но тази декларация пред нотариус ли се прави.Извинявам се за своето невежество,но никога не съм се занимавала с покупко-продажби и имам своите страхове."
Точно затова има адвокати, които да се занимаят с проблемите Ви! Тази декларация е пълна глупост, а вариантите във Вашия случай са два - поправка на нотариалния акт или удостоверение за идентичност на имената. Зависи от нотариуса, който ще изповяда сделката, но вторият вариант определено е по-прост и лесен. Разбира се, трябва да се направят съответните справки за имота, да се иска удостоверение за тежести и т. н., но за тази работа потърсете съответна квалифицирана помощ.
Точно затова има адвокати, които да се занимаят с проблемите Ви! Тази декларация е пълна глупост, а вариантите във Вашия случай са два - поправка на нотариалния акт или удостоверение за идентичност на имената. Зависи от нотариуса, който ще изповяда сделката, но вторият вариант определено е по-прост и лесен. Разбира се, трябва да се направят съответните справки за имота, да се иска удостоверение за тежести и т. н., но за тази работа потърсете съответна квалифицирана помощ.
- black
- Младши потребител
здравейте.
и аз мисля, че в случая е налице явна фактическа грешка.
как може да се издаде въпросната декларация за идентичност на имената, след като те очевадно не са идентични - "николов" и "Николаев"?
и аз мисля, че в случая е налице явна фактическа грешка.
как може да се издаде въпросната декларация за идентичност на имената, след като те очевадно не са идентични - "николов" и "Николаев"?
- V_I_K_I
- Младши потребител
Е, то под "идентичност на имена" явно се има предвид идентичност на лицето, наричано с двете имена. Иначе защо да удостоверявам, че "Николаев" е същото като "Николаев", а "Николов" - като "Николов".
А че е ОФГ, мисля, никой не спори.
А че е ОФГ, мисля, никой не спори.
-
Много "хлъзгава" е тази декларация за идентичност на имената. На практика тя прехвърля отговорността от нотариуса на декларатора. Защо нотариусът да носи имуществена отговорност, като може деклараторът да носи наказателна за установяване на едно и също обстоятелство??? Според мене нотариусът трябва да направи поправка на нотариален акт, вместо да си измива ръцете с тази декларация за идентичност на имената.
- helene
- Потребител
Честно казано, не виждам кое и е "хлъзгавото" на тази декларация в този конкретен случай, когато ясно може да се индивидуализира лицето освен чрез имената си и чрез ЕГН. Така че за една сгрешена в името буква да се прави поправка на НА, ми се вижда не малко неудобно, ами доста неудобно, но все пак Нотариуса, който ще изповяда бъдещата сделка ще прецени.
-
ianeva - Потребител
ianeva написа:Честно казано, не виждам кое и е "хлъзгавото" на тази декларация в този конкретен случай, когато ясно може да се индивидуализира лицето освен чрез имената си и чрез ЕГН. Така че за една сгрешена в името буква да се прави поправка на НА, ми се вижда не малко неудобно, ами доста неудобно, но все пак Нотариуса, който ще изповяда бъдещата сделка ще прецени.
Мисля, че сте права. Доколкото знам, не би трябвало да има две идентични ЕГН, още по-малко лицата с две идентични ЕГН да са от една община и с една и съща лична карта /с която купувача - сегашен продавач се е легитимирал пред нотариуса/. Така че мисля, в конкретния случай не е необходимо да се прави чак поправка на нотариален акт. Според мен установяване на идентичността може да стане и като се сверят данните на продавача и в данъчната оценка на имота - кога е записан, как е записан. Освен това, когато сегашния продавач е придобил имота се е легитимирал пред нотариуса с определен документ за самоличност - сега същият ли е, сменян ли е, кога и с какъв друг документ и пр. и пр. При наличие на достатъчно други основания да се направи обосновано предположение за това, че лицето в нотариалният акт е това, което е сега продавач и да правиш чак пък поправка - безсмислен труд.
- kolman
- Потребител
При явна фактическа грешка нотариусът не прави "обосновано предположение за това, че лицето в нотариалният акт е това, което е сега продавач". С представянето на лична карта се вижда допуснатата грешка, но процедурата за поправянето на тази грешка според мене е поправка на нотариален акт. Мисля, че поправка с последващ документ - декларация за идентичност на имената, не може да има. Тя доказва, че лицето е едно и също, но не поправя нотариалния акт.
Може да се направи и аналог със сгрешено ЕГН в нот. акт - пак се прави поправка на нот. акт поради допусната явна фактическа грешка. Когато лицето представи личната си карта ясно се вижда грешката, но нотариусът не може да премине към изповядване на сделката, без да направи поправката на нотариалния акт, каквито и документи лицето да му представи. Според мене при поправка на нот. акт. с явна фактическа грешка не се акцентира върху доказването на тази явна грешка!
Може да се направи и аналог със сгрешено ЕГН в нот. акт - пак се прави поправка на нот. акт поради допусната явна фактическа грешка. Когато лицето представи личната си карта ясно се вижда грешката, но нотариусът не може да премине към изповядване на сделката, без да направи поправката на нотариалния акт, каквито и документи лицето да му представи. Според мене при поправка на нот. акт. с явна фактическа грешка не се акцентира върху доказването на тази явна грешка!
- helene
- Потребител
В описания случай рискът е нулев, както за нотариуса така и за купувача. Всеки нотариус ще изповяда тази сделка и ще прибере лесните пари. Ако някой тръгне да прави измами с нот. акт едва ли ще е по този начин
- ytrewq
- Потребител
helene написа:При явна фактическа грешка нотариусът не прави "обосновано предположение за това, че лицето в нотариалният акт е това, което е сега продавач". С представянето на лична карта се вижда допуснатата грешка, но процедурата за поправянето на тази грешка според мене е поправка на нотариален акт. Мисля, че поправка с последващ документ - декларация за идентичност на имената, не може да има. Тя доказва, че лицето е едно и също, но не поправя нотариалния акт.
1. Стигаш ли до извод, че нотариусът е този, който ще прецени въпроса.
2. Когато казвам обосновано предположение, нямам предвид нотариуса, а купувача. Защото последиците са за него. В този случай, необходимо е да му се препоръча само това :
Проблем - действително има. И след това, да му се обясни, че този проблем не е съществен и може да се реши така :
продавача , кога го е купил, как го е купил /кредит/, как се е легитимирал, от кого го е купил, какви документи е представил при покупката, да направиш проверка ако трябва и по нотариалното дело, в данъчната служба и когато си сигурен, че продавача е този, който е записан в акта - без никакво притеснение отиваш при нотариуса и чакаш неговата преценка. Предполагам, с много голяма доза увереност, че той най-много ще иска декларация за идентичност и нищо друго.
3. Да се направи такава проверка отнема много по-малко време, средства и нерви, защото да правиш поправка - уау, ами ако продавача е собственик на имота от 2002 год., обаче неговият продавач е умрял? Или пък дружество от което е купил имота е отдавна заличено?
Значи разваляш изцяло сделката, която искат и двете страни да сключат? Непрофесионално е.
- kolman
- Потребител
kolman, мисля, че поставяме акцентите на различни места. Аз акцентирам върху самата процедура, защото е очевидно, че има явна фактическа грешка в нотариалния акт. За да се отстрани самата грешка няма как да стане без поправка на нот. акт. Ами ако е сгрешена местността на поземлен имот в нот. акт ??? Пак може много лесно да се докаже грешката - от скици, данъчни оценки и т.н. Но грешката си е грешка! За да се поправи грешката в нотариалния акт трябва да се направи поправка! Няма как да стане по друг начин! Ако нотариусът приеме декларация за идентичност на имената, данъчни оценки и други документи, доказващи явната фактическа грешка, и изповяда сделката, не поправя явната фактическа грешка по предвидения в закона ред.
- helene
- Потребител
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|