начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

покупко продажба прикрита под формата на дарение

Казуси за недвижими имоти

Re: покупко продажба прикрита под формата на дарение

Мнениеот donna » 02 Мар 2011, 17:41

.
Последна промяна donna на 02 Мар 2011, 18:49, променена общо 2 пъти
donna
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 02 Мар 2011, 17:44

Моля Ви, не се карайте! Ако знаех, че така ще се получи, хич и нямаше да се обаждам :!: Аз си държа на мнението, само че не виждам смисъл да спорим по хипотетични казуси с много неизвестни!
Всъщност въобще не знаем и си нямаме представа даже как е "преотстъпен" парцела. Има толкова различни договори за строителство, колкото и предприемачи. В едни случаи се отстъпва право на строеж, в други случаи право на собственост върху парцела, а най-често се прехвърля правото на строеж, като част от него се запазва, съсобствениците на парцела (ако има такива) си учредяват взаимно право на строеж или първо се прехвърля строеж, след построяване на сградата-право на собственост върху парцела, с доплащане, без доплащане и т.н. Много от фактите не са изложени, затова и спорът кой крив, кой прав, е безсмислен. Т.нар. обезщетение с част от постройката (апартаменти, офиси, магазини) съвсем не е еквивалентно на стойността на парцела, ако съпругът го беше продал. Защото от стойността му той не би могъл да закупи това, което му е дадено като обезщетение, както е при класическата трансформация. То и в момента правото на строеж/ собственост върху парцела не е в този размер, къде е гаранцията, че е в същите пропорции (а то никога не е) и т.н. и т.н.
За това напускам темата, няма смисъл от препирни!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Мар 2011, 17:53

Хора, не се карайте, в крайна сметка всеки си има различна практика и мнение. Аз да кажа моето. Смятам, че щом правото на строеж е учредено по време на брака, значи собствеността върху построеното си става СИО, имала съм и разпоредителни сделки в тази насока, тук е без значение чия е била собствеността върху земята. Самият акт на придобиване на собствеността върху постройката е от значение, моментът, в който се извършва това, а именно по време на брака И оттук идва и СИО - то върху постройката. :D
Последна промяна nk7702n на 02 Мар 2011, 17:56, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот portokal » 02 Мар 2011, 17:54

Не смятам, че бях аз тази, която предизвика карането. Сутринта ти изказа мнение, обратно на моето - нито аз те нападнах така, нито ти мен. Някои хора ги гони здрава истерия обаче.
Неприятно ми е да участвам в подобни престрелки, било писмено или на живо. Но още по-неприятно ми е да си оставям магарето в калта. Нямаше никаква нужда от обиди, но това трябва да го разбере Донна. По-важно е, отколкото да разбере разликата между иска за по-голям дял в бивша СИО и този за установяване, че имуществото е лично.

тук е без значение чия е била собствеността върху земята

Без значение е с оглед правилото на чл. 92 от ЗС.
Не е без значение с оглед правилото на СК за съвместния принос. "Цената" на придобитото е платена само с лично право на съпруга - новоучреденото, "извадено" от неговата собственост право на строеж.
Да не се почетвъртвам, де.
Не се радвам на това, в което се превърна темата, а съжалявам. Хубаво беше кротко и коректно да си спорим.
Последна промяна portokal на 02 Мар 2011, 18:01, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Мар 2011, 17:59

Разбирам, но все пак идват почивни дни, няма нужда от конфликти, а от добро настроение. Всеки понякога е по - натоварен и изнервен.Затова от мен - весело настроение и приятна почивка! Съжалявам, но трябва да тръгвам. Ще проследя как се развива дискусията, надявам се да остане в рамките на добрия тон! :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот donna » 02 Мар 2011, 18:00

.
Последна промяна donna на 02 Мар 2011, 18:05, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 02 Мар 2011, 18:01

Първа ли те нападнах, МА? Дай да видя къде.
Аз ли бях, дето ти казах, че си омотала яко нещата?

Аз ли се изпокарах истерично с половината форум по различно време в различни теми?
Последна промяна portokal на 02 Мар 2011, 18:03, променена общо 2 пъти
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 02 Мар 2011, 18:02

Ще взема да си затрия мненията ,защото Мирчева ми се гади от компетенцията ти!

portokal написа:Първа ли те нападнах, МА? Дай да видя къде.

и това ми било изказване на съдия ! Моля те още веднъж като не разбираш не пиши!
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 02 Мар 2011, 18:05

Аз ли първа ти написах името (не че ми пречи, ама минава за непочтено)?
Дай да видим къде съм те обидила първа.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 02 Мар 2011, 18:15

Няма какво да разговарям с теб по-вече , просто не пиши неща ,които не разбираш и ,ако ще караш като специалист по всичко прочети кои закони кога са били в сила ,и кое ще се приложи. А обръщението на "МА" няма да го коментирам , боже ...Няма да пиша в темата нека портокала да си пише квот си ще !
Все пак прочети ТР , виж кога е строено и още мн. други неща , за които няма да те светна , става ли.

Само едно ще ти кажа при учредено право на строеж по време на брак върху имот лична собственост построения имот е в режим на СИО -това от ТР , строено е по СК отм. , което не е важно ,защото и в новия СК чл.21 ал.3 и в отм СК чл.19 ал.3 , казват , че съвместният принос се предполага/АКО СЕ ЗАВЕДЕ ИСК ЗА ПРИНОС ИЛИ ЗА ЛИПСА НА ТАКЪВ ТОГАВА ВЕЧЕ МООЖЕ ДА СЕ СПОРИ/. Никъде не пише ,че някои хора са плащали за апартаменти /учредява се правото ,а цената е определени жилища /, НО при продажба на дарения терен срещу новопостроен апартамент или апартаменти построеното ще е трансформация !

Втория вариант не е разглеждан , разглеждан е само първият ! А сега със здраве и кажи едно мерси за инфото .
donna
Старши потребител

Мнениеот istinska13 » 07 Мар 2011, 18:46

много благодаря че разисквате моя проблем и давате мнения...да нещата са точно така както съм ги написала в началото...въпросът е в това че местото от 600 кв е закупено на два пъти-300 кв чрез покупко продажба и 300 кв са оформени документално като дарение но всъщност реално бяха платени. Другото което ме интересува е -аз и децата ми можем ли да ползваме някой от трите апартамента от построената кооперация на въпросния имот. Благодаря предварително
istinska13
Нов потребител

Мнениеот namakak » 08 Мар 2011, 01:14

Тая тема няма да мине и без моя отговор.
Значи доколкото разбирам по време на брака ви,той е закупил 300кв.метра и ги е облагородил с подписа си за строеж.Значи покупката на семейството не е оспорена и възпротивена за строежа,защото всяко семейство ще се радва за имотност на децата си.Вие като не сте оспорили строежа,то сте била съгласна.
При делба дори и той да докаже,че само той е живял там,то съразмерно кв. м и тези 230 построени ще се разделят по равно.Ще имате уравнение на дялове за 115 кв м построени.Имам такова дело до себе си.Дори и да се докаже ,че някой е правил ремонт или подобрения,че дори и строеж,то за него се определя този жилищен дял,а според оценяването ще настъпи и уравнение на дяловете.
Моето мнение е само за кв.м ,купени по време на брака.Къщата също,ако е била в купените в СИО метри или част от нея,то също вие не се спорили,щом е за доброто и обогатяване на семейството.
По другия въпрос.Дори и да нямате адресна регистрация,то щом не сте разведена,никой няма да може да ви изгони без съдия изпълнител или изпълнително дело.Поне така беше.Въпросът е как да влезнете там,че да не могат да ви изгонят :wink:
Ето това е отговор по медицински с успокоително.А как се е обогатил,щом вие живеете на друг адрес и не ви дава да си ползвате всичко придобито по време на брак и облагородяването му,за да ползвате и вие като него наравно облагите от семейния имот,може той да помисли как ви е обеднил с децата.
Притеснителното е,че се сключва сделка за част от имот в съсобственост,без съгласието на всички съсобственици.
Аватар
namakak
Потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси