начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Искам промяна на ПУП, защото става въпрос за едно УПИ

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот Melly » 05 Юни 2008, 23:21

herostat написа:Абсолютно ме уцели Мели! Тече давност за трапеца, ама още не е изтекла...ще изтече някъде по средата на 2010 г.
Много ме уцели за административният акт (оценката де) ! Не е плащано нищо по тази оценка, но ако се отнесе делото, пред съда, те най-верочтно ще направят възражение за ИЗТЕКЛА ПОГАСИТЕЛНА ДВАНОСТ за това обезщетение...обаче аз се опитвам да измисля нещо от рода на това, че тъй като този адм. акт(според мен КОНСТИТУТИВЕН) е адресиран, и конституиран като страна в това производство, само единият съсобственик, и поради това по отношение на другият(моят клиент) не е почнала да тече давността(практиката на ВС е в смисъл, че давността почва да тече от момента, в който оценката влезе в сила...но тука тя не е, според мен влязла в сила по отношение на моят клиент-ама това дали ще фане дикиш)...поради това не е приложена регулацията.

Нещо не можах да схвана. Може ли да си подредиш мисълта, че да я проследя. Може да излезе нещо.
Ще те изчакам, преди да се изкажа.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот herostat » 07 Юни 2008, 13:05

Значи за да е приложен планът, по смисъла на ЗТСУ какво е необходимо:
1. Да има влязла в сила оценка
2. Да е изплатено обезщетението за придаваемото място, или да е погасено по давност вземането за него(тази давност започва да тече от влизането в сила на оценката)
3. Да се издаде нотариален акт за регулация-тъй като той е констативен акт, само констатира наличието на горните две условия и е предпоставка, като извънсъдебно изпълнително основание(това по отм. ГПК) за въвод във владение, от СИ
4. Да е заето мястото по законоустановеният ред-т.е. да е предадено владението му доброволно или чрез въвод във владение от СИ.

По отношение на оценката-тя е административен акт-който е конститутивен. От момента на влизането й в сила започва да тече давността. Момента на откриването на оценителното производство пък е началото на приложението на регулацията(това няма значение в моя случай-откриването на оценителното производство). Оценката е влязла в сила и един стабилен адм. акт. Обаче тъй като не е конституиран като страна моят клиент, според мен не би трябвало той да е обвързан от този акт и спрямо него не би трябвало да е започнала да тече погасителната давност. А щом това е така, следователно планът не е приложен, защото придаваемата част, не е заета по законоустановеният ред.
Става въпрос за трапеца от ляво :)
herostat
Потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси