- Дата и час: 05 Дек 2024, 06:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
проблем със сгрешено име в нотариален акт
|
|
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Съвсем ме объркахте,още повече ,че продавача е в Италия на работа и е изпратил пълномощно на съпругата си,тя да продава семейния апартамент.
- gerganka73
- Младши потребител
Мисля, че KCN_kg Ви отговори : "Най-точен е " часовника " на нотариуса, който ще изповядва сделката ! "
- helene
- Потребител
gerganka73, споровете, които колегите водят по-горе, не следва да Ви объркват, а следва да ги разглеждате като различни варианти за действие. Във Вашия случай - повече от това, считам, форума не може да е полезен. Не знам колко Нотариуса има в района, в който ще изповядвате сделката, но ако трябва минете през всички тях, сондирайте мнения, обяснете безпокойството си. Щом ще купувате имот, ангажирайте адвокат да проучи цялата обстановка /няма да Ви струва милиони!/, той също би могъл да се срещне с конкретен Нотариус и да се уточни как би следвало да се процедира. Моите уважения, но щом ще купувате имот и имате някакви притеснения, не е тук мястото, всички те да бъдат разисквани. И Ви го казвам за Ваше добро, защото в крайна сметка става дума за Вашите пари, спокойствие и сигурност при бъдеща сделка.
Успех!
Успех!
-
ianeva - Потребител
helene написа:kolman, мисля, че поставяме акцентите на различни места. Аз акцентирам върху самата процедура, защото е очевидно, че има явна фактическа грешка в нотариалния акт. За да се отстрани самата грешка няма как да стане без поправка на нот. акт. Ами ако е сгрешена местността на поземлен имот в нот. акт ??? Пак може много лесно да се докаже грешката - от скици, данъчни оценки и т.н. Но грешката си е грешка! За да се поправи грешката в нотариалния акт трябва да се направи поправка! Няма как да стане по друг начин! Ако нотариусът приеме декларация за идентичност на имената, данъчни оценки и други документи, доказващи явната фактическа грешка, и изповяда сделката, не поправя явната фактическа грешка по предвидения в закона ред.
За коя процедура ми говориш? Никъде не съм казал, че грешката в сбърканото презиме ще се поправи с тази декларация или пък с удостоверението от ЕСГРОАН.
Имаш един конкретен случай, където е налице съгласие на две страни да сключат сделка за покупко-продажба, като купувача е платил вече капаро. Проблемът е, че продавача е със сбъркано презиме. Единият нотариус иска удостоверение от ЕСГРАОН, че на това ЕГН отговаря това има и е съгласен да прави сделката, защото се е убедил, че продавача е собственик на продавания имот. Тогава трябва ли да се прави поправка? Нали нотариуса се е уверил, че участника в производството е този, който е собственик на продавания имот.
Какъв порок ще има такъв един нотариален акт, с който собственика продава имота си? Или просто да кажем на питащата да търси начин да си вземе парите от капарото, щото най-напред трябва да минат около четири месеца да се поправи акта /евентуално/ и чак тогава /пак евентуално/, може да купува?
- kolman
- Потребител
Още повече, колега kolman, че в случая питащата уточни, че единия от собствениците е в чужбина, така че процедурата по поправка ще се забави още повече. Затова в един по-горен постинг и аз се опитах да наблегна на по-изгодното практически /и като време и като пари и като бумащина/, но пак следва да уточним, че Нотариуса ще прецени.
-
ianeva - Потребител
Добре, де, колега kolman, кога според тебе се прави поправка на нотариален акт при допусната явна фактическа грешка??? Естествено, че на практика почти винаги е доста сложно и свързано с много нерви, но не ги измислям аз законите.
- helene
- Потребител
Според мен може и да няма ЯФГ.В смисъл, че когато сегашния продавач е придобивал имота и е съставен предишния нотариален акт сегашният куповач по документите си за самоличност може да се е водил с бащино име Николаев (особенно ако този нотариален акт е от преди 2000г.) И нотариусът да си е изписал правилно името на тогавашния купувач. В новия си документ за самоличност (лична карта издадена след 2000г.) същото това лице може да е записано с презиме Николов. Спомнете си, че при вадене на лична карта бяхме задължени да представиме Удостоверение за раждане. В тази връзка е възможно едно лице към 1998г. да си с бащино име Николаев а през 2007г. Николов.Вярно е че звучи малко абсурдно -но според мен има такива случай.
Намирам, че в подобен случай е по -уместно сегашния продавач да се сдобие с Удостоверение за идентичност на лице с различни имена издадено от съответната община в което да е посочено че лицето .......Николов ............. с ЕГН .................... през периода от ....... до ........ е бил записан в регистрите за населението с имената .................Николаев .............. с ЕГН ............................
В този случай ми се струва, че не се касае до грешка.
Към Протокал. Тези удостоверение които някой общини ги издават, а други не се съставят след справка в ЛРК. Там се отразяват настъпилите промени в имената. Ако от общината откажат да издадат такова удостоверение кажете, че Ви трябва за чужбина и съответните служители могат и да се напънат за да ви издадт исканото удостоверение.
Намирам, че в подобен случай е по -уместно сегашния продавач да се сдобие с Удостоверение за идентичност на лице с различни имена издадено от съответната община в което да е посочено че лицето .......Николов ............. с ЕГН .................... през периода от ....... до ........ е бил записан в регистрите за населението с имената .................Николаев .............. с ЕГН ............................
В този случай ми се струва, че не се касае до грешка.
Към Протокал. Тези удостоверение които някой общини ги издават, а други не се съставят след справка в ЛРК. Там се отразяват настъпилите промени в имената. Ако от общината откажат да издадат такова удостоверение кажете, че Ви трябва за чужбина и съответните служители могат и да се напънат за да ви издадт исканото удостоверение.
- neznaiko
- Потребител
проблем със сгрешено име в нотариален акт
В практиката проблемът се решава единствено чрез нотариален акт за поправка на нотариален акт , който може да бъде изповядан и пред друг нотариус /не само пред този по първия нот. акт/.А за да удостоверите идентичността на имената , искате удостоверение за идентичност на имената от общината в която е постоянния адрес на лицето със сгрешените имена /ако нещата се движат от пълномощник впълномощното да бъдат упоменати институциите -нотариус , общински служби и т.н./.Освен ако нотариуса не се съгласи с декларация, но вероятността е минимална при пълномощник.Нот. акт за поправка на нот. акт се изготвя от адвокат или от нотариус.
- sonny
- Младши потребител
helene написа:Добре, де, колега kolman, кога според тебе се прави поправка на нотариален акт при допусната явна фактическа грешка??? Естествено, че на практика почти винаги е доста сложно и свързано с много нерви, но не ги измислям аз законите.
По повод на въпроса се замислих, при подобни случаи налице ли е явна фактическа грешка, която да налага /не в конкретния случай, а изобщо/ да се прави поправка.
Както казва Ж.Сталев, поправка се прави когато акта е неверен или непълен, а неверен е един акт, когато удостовереното с него не отговаря на действителното фактическо положение .
В случая, защо удостовереното да не отговаря на действителното положение? Имаме един участник, който е придобил в рамките на нотариално производство нещо. Записан е с името си, с бащиното си име и фамилия, с ЕГН и местожителство. Сбъркано е окончанието на презимето. Само че, Името, Фамилията и Местожителството и ЕГН е вярно. Същия участник сега го продава. Ако евентуално тръгнем по тезата за неверността, като основание и необходимост за поправка на един акт, то тук такава невярност мисля, че липсва. От друга страна, с едно удостоверение от сружба ЕСГРАОН се потвърждава, че лицето което се е легитимирало със съответното ЕГН пред нотариуса е това, което сега ще продава. Така, че в момента считам, че тази грешка не прави акта неверен, за да се налага поправка.
- kolman
- Потребител
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|