- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наематели отказват да освободят жилище
|
|
42 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Наематели отказват да освободят жилище
Здравейте! Прочетох няколко теми от форума по този въпрос, но въпреки това не ми се изясниха нещата и реших да напиша първият си пост. Миналата година си купихме апартамент във Варна. В него имаше наематели от предишните собственици, които по взаимно съгласие останаха там. Нямаме писмен договор с тях, но всичко си беше наерд и ние не се притеснявахме за някакви некоретни постъпки от страна на наемателите. Всичко беше наерд, докато те не започнаха да имат финансови затруднения. Последваха няколко забавени и разпокъсани плащания на наем, като се отнесохме с разбиране към проблема и решихме да изчакаме докато нещата се оправят. Поради неплатена сметка за ток той беше спрян, но в последствие разбрахме че са се закачили нелегално. Сега ни дължат два наема, но ние не си търсим парите, а желаем жилището да бъде освободено и отправихме устна покана към наемателите да напуснат. Това става в средата на м. юни и ни беше обещано, че жилището ще се освободи до края на месеца. След като мина този срок наемателите спряха да отговарят на телефона и след като се свързахме казаха, че не могат да си намерят подходяща квартира. След това се обърнахме за съвет към адвокат, който предложи да пуснем молба за спиране на електричеството. На 16.07.2010 тока беше спрян, като след това наемателя започна да звъни и да търси обяснение. След няколко нажежени разговора той изпрати sms с текст, че ако не бъде пуснат тока щяло да стане много лошо. Какво съветвате да предприемем?
- peaceful
- Нов потребител
Re: Наематели отказват да освободят жилище
Според мен е трябвало да сте подали иск в съда и бързо , бързо щяхте да ги изгоните.Сега хванахте съдебната ваканция и кофти.Може с ЗИ , но разбира се каквото Ви посъветва колегата.Това с тока по принцип се ползва за натиск , но зависи на какви хора сте попаднали , а като чета ваще не са от тия дето ще се уплащат от някъв ток!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Добре ами дали ще ги извадите от имота с полиция некоректните наематели.Например казвате ,че нямате писмен договор предполагам и разписки за плетеният наем които обуславят наличието на договор за наем.Ще кажете че след като сте закупили имота за което удостоверявате с нотариален акт,по взаимно съгласие сте се разбрали да ползват имота безвъзмездно за неопределен срок,но сега отказват и затова искате принудително да се извадят.Тогава са ползватели и договора е ползване устен неформален.
-
Pause - Активен потребител
Да нямаме разписки за платен наем, но пред кого трябва да удостоверим с нотариалния акт? По принцип говорихме с кварталния полицай и той беше извикал наемателя при себе си, за да му обясни, че така или иначе ще се наложи да се изнесе, и че по принцип в момента полицията не може да се намеси в момента понеже няма констатирано нарушение. Това е успокоило наемателя и той в момента се чувства спокоен, че по закон няма как да го извадим от там в кратък срок, а може цялото това нещо да се проточи с месеци.
А каакъв иск е можело да подадем в съда и докога е тяхната ваканция и ако може да поясните какво е ЗИ, да и определено май няма да се махнат заради тока. Не съм сигурен, но действат така все едно някой адвокат им помага, защото не приличат на хора, които са много наясно със законите. На моменти така говорят, че все едно те са собствениците а не ние.
А каакъв иск е можело да подадем в съда и докога е тяхната ваканция и ако може да поясните какво е ЗИ, да и определено май няма да се махнат заради тока. Не съм сигурен, но действат така все едно някой адвокат им помага, защото не приличат на хора, които са много наясно със законите. На моменти така говорят, че все едно те са собствениците а не ние.
- peaceful
- Нов потребител
Ами ако поддържате тезата за наем ,според мен може да отправите нотариална покана до наемателя с което да го уведомите че прекратявате договора за наем на основание Чл.238 ЗЗД (eдин месец).Искът в съда е на основание Чл108 ЗС.Революшън ще ви каже за абревиатурите които използва.Като целта на нотариалната покана е при един спор да докажете че искате да прекратите договора за наем.И след изтичането на срока на нотариалната покана обаждате се на полицията или пишете жалба вадите нотариалният акт пак пред тях.И те си знаят работата.Вече ще има констатирано нарушение.Не казвате откога са във владение на вашия имот понеже е абсурд да се придобие собственост по давност от наемател понеже е държател на имота ви.За съдебната ваканция незнам .
-
Работата е много /лесна или не до там лесна/, но си трябва все пак да се започне. Ако искате да се прави нещо, то си е нужно да се ангажира адвокат. Трябва и да му се заплати за работата, а тя ще е много.
Отделно, ще търябва да ви ограмотява като се обяснява за всяка стъпка и да пише доклад за всеки изразходван лев от хонорара, не че ще го е получил изцяло,де !
Ако не може сам да се справите с търсенето и намирането на адвокат, пишете на личните съобщения...
Ако искате безплатно да ви се води делото, аз съм съгласна, но имам определени условия!
Отделно, ще търябва да ви ограмотява като се обяснява за всяка стъпка и да пише доклад за всеки изразходван лев от хонорара, не че ще го е получил изцяло,де !
Ако не може сам да се справите с търсенето и намирането на адвокат, пишете на личните съобщения...
Ако искате безплатно да ви се води делото, аз съм съгласна, но имам определени условия!
- usra_ovcova
- Потребител
Здравейте, законът съдържа възможност интересите ви могат да бъдат защитени.
На първо място от думите ви съдя, че между Вас и наемателите ви действа безсрочен договор за наем. Следователно щом не е уговорено друго при прекратяването на договора ще намери приложение хипотезата на чл. 238 ЗЗД – всяка от страните може да се откаже от него, като извести другата страна един месец по-рано. Съветвам Ви да изпратите нотариална покана на наемателите си в която да ги уведомите, че след определена дата /напр. последния ден от месеца/ ще считате договора за наем за прекратен и ги каните в съответния ден на определено място /напр. пред апартамента/ да ви предадат владението над имота. В деня посочен в нотариалната покана ще отидете на посоченото място с двама свидетели /препоръчително е да не са ви роднини/. Ако наемателите не се явят да Ви предадат владението, то с показанията свидителите ще докажете по-късно това обстоятелство в съдебното производство.
Ако наемателите не ви предадат владението, което е твърде вероятно да се случи, трябва да предявите осъдителен иск по чл. 310 ГПК – специално производство за опразване на наето помещения , с който ще искате от съда да осъди наемателите да Ви предадат владението. За да докажете наемното правоотношение ще ползвате показанията на лицето, което ви е прехвърлило имота, на съседи, за да докажете прекратяването на договора – нотариалната покана, а неправомерното поведение на наемателите изразяващо се в неосвобождаване на имота ще докажете с показанията на свидетелите, които посочих по-горе /които са били с Вас на мястото където сте поканили наемателите да предадат владението/.
След като бъде издадено съдебно решение във ваша полза другата страна може да го обжалва и по този начин да пренесе делото в Окръжен съд, за да спечели още някой друг месец.
Когато се снабдите с решение в своя полза и съответно с изпълнителен лист, ще образувате изпълнително производство, където вече съдебния изпълнител ще ви въведе във владение на жилището.
На първо място от думите ви съдя, че между Вас и наемателите ви действа безсрочен договор за наем. Следователно щом не е уговорено друго при прекратяването на договора ще намери приложение хипотезата на чл. 238 ЗЗД – всяка от страните може да се откаже от него, като извести другата страна един месец по-рано. Съветвам Ви да изпратите нотариална покана на наемателите си в която да ги уведомите, че след определена дата /напр. последния ден от месеца/ ще считате договора за наем за прекратен и ги каните в съответния ден на определено място /напр. пред апартамента/ да ви предадат владението над имота. В деня посочен в нотариалната покана ще отидете на посоченото място с двама свидетели /препоръчително е да не са ви роднини/. Ако наемателите не се явят да Ви предадат владението, то с показанията свидителите ще докажете по-късно това обстоятелство в съдебното производство.
Ако наемателите не ви предадат владението, което е твърде вероятно да се случи, трябва да предявите осъдителен иск по чл. 310 ГПК – специално производство за опразване на наето помещения , с който ще искате от съда да осъди наемателите да Ви предадат владението. За да докажете наемното правоотношение ще ползвате показанията на лицето, което ви е прехвърлило имота, на съседи, за да докажете прекратяването на договора – нотариалната покана, а неправомерното поведение на наемателите изразяващо се в неосвобождаване на имота ще докажете с показанията на свидетелите, които посочих по-горе /които са били с Вас на мястото където сте поканили наемателите да предадат владението/.
След като бъде издадено съдебно решение във ваша полза другата страна може да го обжалва и по този начин да пренесе делото в Окръжен съд, за да спечели още някой друг месец.
Когато се снабдите с решение в своя полза и съответно с изпълнителен лист, ще образувате изпълнително производство, където вече съдебния изпълнител ще ви въведе във владение на жилището.
- deyan_gerchev
- Нов потребител
deyan_gerchev, благодаря за изчерпателния отговор. Това с обжалването и спечелването на някой друг месец възможно ли е да се избегне. Ако минат няколко месеца ще дойде зимния период, в който ще имаме ли правото да влезем в жилището?
- peaceful
- Нов потребител
Законът не се интересува от зимен и летен период
Моят съвет е да се възползвате от предложението на колегата по-горе. Такъв шанс рядко се предоставя, а сами няма да можете да се справите с воденето на дело.
Моят съвет е да се възползвате от предложението на колегата по-горе. Такъв шанс рядко се предоставя, а сами няма да можете да се справите с воденето на дело.
- A.Pato
- Потребител
Здравейте! Допълвам колегата deyan_gerchev: за по-голяма сигурност и тежест при явяването ви за предаване на владението на определената дата/след връчването на нотариалната покана/заедно със свидетелите е добре да присъства и служител на нотариалната кантора, чрез която сте изпратили поканата /обикновено това е помощник-нотариусът - така процедират повечето софийски нотариуси/. След това той ще състави протокол за случилото се, който заедно със свидетелските показания ще използвате в съдебната фаза. Ако, разбира се, дай боже всичко се развие във ваша полза /предадат ви владението/, това също може да се протоколира.За услугата ще заплатите нотариална такса като за действие, извършено извън кантората /има нотариална тарифа към Закона за нотариусите/. Всичко останало вече ви е известно.Постоянната връзка за всичко, което се случва,с ваш доверен адвокат е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Потърсете го внимателно, питайте близки и познати, същото важи и за намиране на свестен съдия-изпълнител впоследствие.Законът е на ваша страна, действайте внимателно и без паника, емоциите не са добър съветник в случая.Успех!
- inesgerero
- Младши потребител
И какво излиза - собственикът ще трябва да се бръкне за адвокат, нотариус и съдебен изпълнител, да се нерви още няколко месеца и в крайна сметка да стои на улицата, докато някой си разиграва коня в имота му? Егати държавата!!!
- geo63
- Младши потребител
geo63 написа:И какво излиза - собственикът ще трябва да се бръкне за адвокат, нотариус и съдебен изпълнител, да се нерви още няколко месеца и в крайна сметка да стои на улицата, докато някой си разиграва коня в имота му? Егати държавата!!!
Колко си елементарен/елементарна ...
Добре, че долу-горе това излиза + още някои други последици!!! ... иначе наистина щяхме да сме "егати държавата" ...
- inspectora
- Активен потребител
Предполагам ,че и разноските които е направил собственикът например за квартира ще може да ги претендира от неизправният наемател.Понеже все пак са предизвикани от неговото поведение.
-
inspectora написа:Колко си елементарен/елементарна ...
Добре, че долу-горе това излиза + още някои други последици!!! ... иначе наистина щяхме да сме "егати държавата" ...
Инспекторе, дано след всичките "някои други последици" човекът не се види принуден да си продаде апартамента преди да е влязъл в него, за да изплати възнагражденията и съответно таксите на изброените по-горе лица и инстанции! Или Вие предпочитате точно това?
- geo63
- Младши потребител
geo63 написа:inspectora написа:Колко си елементарен/елементарна ...
Инспекторе, дано след всичките "някои други последици" човекът не се види принуден да си продаде апартамента преди да е влязъл в него, за да изплати възнагражденията и съответно таксите на изброените по-горе лица и инстанции! Или Вие предпочитате точно това?
И да обяснявам какво имам предвид, няма да ме разбереш ...
А като си такъв критик на държавата, бих желал да чуя твоето предложение как според теб би следвало да се случат нещата? /или си от ония, които цял живот плюят по всички и всичко и са вечно недоволни, а като ги попиташ: "А ти какво предлагаш?" - мълчат като пукали .../
- inspectora
- Активен потребител
Е ,не сме съдебна инстанция да решаваме проблемите на хората всичко става на добра воля и отделено време ,даже има такива въпроси на които и адвокати биха се затруднили.
-
Дано Инспектора да не е на мястото на въпросните "наематели". Може и без полиция, но е за предпочитане със - за 5 минути го изхвърлям на улицата (е, ще ми отнеме малко повече време за мебелировката, вкл. и другия багаж), сменям си бравата на апартамента, пък после нека някой да върви и да ме съди по същите закони на Държавата.
Гаранция, че ще се намерят и съвестни адвокати, които да препоръчат същото действие, а не да Ви вземат парите.
С моя "елементарен" акъл аз така ги решавам нещата.
Гаранция, че ще се намерят и съвестни адвокати, които да препоръчат същото действие, а не да Ви вземат парите.
- geo63
- Младши потребител
geo63 написа:Дано Инспектора да не е на мястото на въпросните "наематели". Може и без полиция, но е за предпочитане със - за 5 минути го изхвърлям на улицата (е, ще ми отнеме малко повече време за мебелировката, вкл. и другия багаж), сменям си бравата на апартамента, пък после нека някой да върви и да ме съди по същите закони на Държавата.
Ако знаеш колко такива "вярваши си" като теб са плакали от "законите на Държавата" ... /приемам, че това ти е предложението, за което питах по-горе/
Дано хората не решат сами "да изхвърлят на улицата" наемателите ...
Приятелю, ако аз съм на мястото на наемателите, в момента, в който се опиташ да влезеш да ме изхвърлиш от собствения си апартамент /в който да кажем съм се самонастанил/ и влизаш в болница /при определени обстоятелства може и в гроба/!!! А пеналистите тук ще ти обяснят, че последствия за мен няма да има никакви /точно щото ИМА закони в тая държава/
Иначе съжалявам за питащите, но това е още един пример, че е по-добре да дадеш някой лев за адвокат ПРЕДИ, отколкото да изпадаш в такава ситуация ... /в която разходите ще са вече в пъти повече/ ...
П.П.: Само едно не ми стана ясно geo63 - къде видя в цялата описана от теб ситуация полицията? Мислиш, че полицията ще дойде да ти помогне без да си минал през всички посочени по-горе инстанции? - наивно ...
П.П.: Пък ако случайно има полиция "на място", защо си мислиш, че ще помогнат да бъдат изхвърлени наемателите? - напротив ще са длъжни да арестуват собственика, опитващ се да изхвърли наемателите ...
/"Егаси законите!" викаш /
- inspectora
- Активен потребител
Аз пък не разбирам, след като нямате писмен договор с тях, нямате на хартия нищо, че ви плащат...
Отивате в районното по местонахождение на имота и пускате жалба, че сте оставили лицата безвъзмездно да ви ползват имота докато ви няма в града, или живеете еди си къде, като си заплащат ток вода и т.н. и в замяна ви плащат дребна сума за амортизация на имота.
След като отново устно искате да напуснат, тъй като не си плащат консумираните услуги като ток и т.н. същите отказват да освободят имота ви и не ви дават достъп до него.
То излиза, че ако оставя майстора ремонтиращ ми банята 3-4 дни в апартамента, той може да откаже да напусне и да заживее в него, а аз ще му пращам покани ли?
Ако може пишете ми на ЛС подробности, аз ще ви кажа какво да направите. Напълно безплатно.
Отивате в районното по местонахождение на имота и пускате жалба, че сте оставили лицата безвъзмездно да ви ползват имота докато ви няма в града, или живеете еди си къде, като си заплащат ток вода и т.н. и в замяна ви плащат дребна сума за амортизация на имота.
След като отново устно искате да напуснат, тъй като не си плащат консумираните услуги като ток и т.н. същите отказват да освободят имота ви и не ви дават достъп до него.
То излиза, че ако оставя майстора ремонтиращ ми банята 3-4 дни в апартамента, той може да откаже да напусне и да заживее в него, а аз ще му пращам покани ли?
Ако може пишете ми на ЛС подробности, аз ще ви кажа какво да направите. Напълно безплатно.
- nikiboy
- Потребител
Гео прекалено навътре ги вземаш нещата,също влагаш повече емоции отколкото разум.По този начин ако постъпиш има вероятност да извършиш престъпление самоуправство.
Лек ден
Лек ден
-
42 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|