- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ограда между съседи
|
|
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
ограда между съседи
Здравеите имам следня въпрос
Желая да построя ограда около имота си Оградата ще е плътна с височина 2 метра Разговарях с двама от съседите който нямат нищо против Такова съгласие предполагам ще получа и от третия Та въпро са ми е как да направим тези наши договорки законни в смисъл да не би след време да си смени някой мнението или при евентуална продажба на имота на трето лице новия собственик да е против оградата Като за начало мисля да викна фирма да даде точното место за строежа понеже в момента няма ограда
Желая да построя ограда около имота си Оградата ще е плътна с височина 2 метра Разговарях с двама от съседите който нямат нищо против Такова съгласие предполагам ще получа и от третия Та въпро са ми е как да направим тези наши договорки законни в смисъл да не би след време да си смени някой мнението или при евентуална продажба на имота на трето лице новия собственик да е против оградата Като за начало мисля да викна фирма да даде точното место за строежа понеже в момента няма ограда
- kosi98
- Младши потребител
Re: ограда между съседи
Хващате съседите под ръка или за ушите и ги водите при нотариуса, ако не гаранция ще имате проблеми след като построите оградата, ееех, завист, завист
- Bai_Ganjo
- Потребител
единия имот е преписан на едно хлапе с цел родителите да не го продадът
родителите ли трябва да ми разпишат и дали трябва и двамата да се подпишат
родителите ли трябва да ми разпишат и дали трябва и двамата да се подпишат
- kosi98
- Младши потребител
Родителите да подпишат, макар че няма да е чудно, ако някой поиска и разрешение от съда. Не забравяйте, че за строителство на тази ограда трябва да имате и разрешение за строеж. Иначе може после да се окаже, че е незаконен строеж и да ви издадат заповед за събаряне. Вижте разпоредбите на ЗУТ за строителство на ограда.
- jiji2
- Потребител
Вадих РС на ограда и ще споделя с Вас процедурата :
1. Отивате в агенцията по кадастъра с копие от НА и подавате заявление за издаване на скица за имота.
2. Отивате при инженер конструктор , който Ви изготвя становище с текстова и графична част за оградата - масивна , до 2.20 м и т.н.
3. Подавате молба до Районния кмет за издаване РС като обезателно пишете , че оградата ще бъде разположена изцяло във вашия двор , при което не се изисква съгласието на съседите Ви.
4. Към молбата прилагате становището на инженер конструктора , НА за собственост на парцела и скицата на имота.
5. След като Ви издадат РС , ако не можете да определите имотната граница , за да разположите оградата изцяло във Вашия имот , ползвайте услугите на геодезист който да забие колчетата и да Ви напише протокол за това.
6. След завършването на строежа е добре да вземете и доклад от фирма строителен надзор , че оградата е разположена и изпълнена точно по издаденото РС.
Успех !
1. Отивате в агенцията по кадастъра с копие от НА и подавате заявление за издаване на скица за имота.
2. Отивате при инженер конструктор , който Ви изготвя становище с текстова и графична част за оградата - масивна , до 2.20 м и т.н.
3. Подавате молба до Районния кмет за издаване РС като обезателно пишете , че оградата ще бъде разположена изцяло във вашия двор , при което не се изисква съгласието на съседите Ви.
4. Към молбата прилагате становището на инженер конструктора , НА за собственост на парцела и скицата на имота.
5. След като Ви издадат РС , ако не можете да определите имотната граница , за да разположите оградата изцяло във Вашия имот , ползвайте услугите на геодезист който да забие колчетата и да Ви напише протокол за това.
6. След завършването на строежа е добре да вземете и доклад от фирма строителен надзор , че оградата е разположена и изпълнена точно по издаденото РС.
Успех !
- kirile
- Потребител
kirile написа:...
Успех !
kirile,kirile,
По-голям бисер отдавна не бях чела и чула!
Какво казва адвокатът ти?!
- zelen
- Потребител
Аз не съм юрист ! Просто съм гражданин , който наскоро мина по процедурата за строеж на ограда и само споделям преживяното , ако така може да се каже. Мисля , че е простено на обикновените граждани да не са запознати с тези специфични процедури. Може и специалистите да са ме наклатили някъде , но желаният резултат с оградата е налице - законна и непоклатима. Още повече , че разрешението за строеж беше обжалвано от съседите и жалбите им не бяха уважени на 3 инстанции - РДНСК , Административен съд и ВАС.
- kirile
- Потребител
Тъй като тук се дискутират огради, ако ми позволите, нека и аз задам 1 въпрос.
Оградата ни със съседния двор (тухлена) беше строена в средата на 20-те години. Днес тя падна от само себе си и съответно ще трябва да предприемем действия по изграждане на нова. Въпросът ми е: налага ли се изваждане на разрешение за строеж за масивна ограда, ако новата бъде изградена изцяло на мястото на старата без да се навлиза в чуждия терен? Нужно ли е разрешение за строеж, ако новата ограда е прозрачна, примерно телена? От чие име трябва да излезе искането за разрешение за строеж (ако се налага такова) - от наша страна тя се ползва от два входа, които са 2 отделни етажни собствености?
Оградата ни със съседния двор (тухлена) беше строена в средата на 20-те години. Днес тя падна от само себе си и съответно ще трябва да предприемем действия по изграждане на нова. Въпросът ми е: налага ли се изваждане на разрешение за строеж за масивна ограда, ако новата бъде изградена изцяло на мястото на старата без да се навлиза в чуждия терен? Нужно ли е разрешение за строеж, ако новата ограда е прозрачна, примерно телена? От чие име трябва да излезе искането за разрешение за строеж (ако се налага такова) - от наша страна тя се ползва от два входа, които са 2 отделни етажни собствености?
-
Sir_Humphrey - Потребител
Ако е телена - нищо не ви трябва. Ако сте сигурни за мястото й - просто я опъвате по линията на границата между двата имота. Ако не сте сигурни - викате геодезиста да ви трасира имотната граница. Препоръчително е да присъстват и съседите и да се подпишат в протокола за трасиране, че са съгласни с трасирането на границата. За повече подробности - прочетете ЗУТ. Там ясно е казано кога се иска разрешение за строеж на ограда.
- jiji2
- Потребител
jiji2 написа:Ако е телена - нищо не ви трябва. Ако сте сигурни за мястото й - просто я опъвате по линията на границата между двата имота. Ако не сте сигурни - викате геодезиста да ви трасира имотната граница. Препоръчително е да присъстват и съседите и да се подпишат в протокола за трасиране, че са съгласни с трасирането на границата. За повече подробности - прочетете ЗУТ. Там ясно е казано кога се иска разрешение за строеж на ограда.
Ама @="jiji2", 100% грешен съвет! Какво, клиенти за съда ли ви липсват
Нали не забравяте, че оградите са строеж No 1 в БГ, независимо дали са телени или от хромирана стомана
- anserk
- Активен потребител
ЗУТ Чл. 48. (1) Урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните урегулирани поземлени имоти.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
(8) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.
(9) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Строителството на огради в случаите по ал. 3 и 4, както и в отклонение от изискванията по ал. 2, 5 и 7, се разрешава за обекти на културно-историческото наследство, а в останалите случаи - съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство, ]от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект.
Anserk, тъй като аз не откривам разминаване със закона в моя предходен отговор, бихте ли посочили къде е тази 100%-ва грешка, която твърдите като имате предвид горните разпоредби на ЗУТ и общоизвестния факт, че мрежата, с която се огражда имота НЕ Е ПЛЪТНА ограда?
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(6) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
(8) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2.
(9) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Строителството на огради в случаите по ал. 3 и 4, както и в отклонение от изискванията по ал. 2, 5 и 7, се разрешава за обекти на културно-историческото наследство, а в останалите случаи - съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство, ]от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект.
Anserk, тъй като аз не откривам разминаване със закона в моя предходен отговор, бихте ли посочили къде е тази 100%-ва грешка, която твърдите като имате предвид горните разпоредби на ЗУТ и общоизвестния факт, че мрежата, с която се огражда имота НЕ Е ПЛЪТНА ограда?
- jiji2
- Потребител
Sir_Humphrey написа:Оградата ни със съседния двор (тухлена) беше строена в средата на 20-те години. Днес тя падна от само себе си и съответно ще трябва да предприемем действия по изграждане на нова.
Ограда, която да издържи следващите 90 години.Добре.
Sir_Humphrey написа:Въпросът ми е: налага ли се изваждане на разрешение за строеж за масивна ограда, ако новата бъде изградена изцяло на мястото на старата без да се навлиза в чуждия терен?
Ами @jiji2, от какво и от кой зависи собственици на ЕС (два входа, които я ползват ) да са сигурни за положението на полуразрушената ограда спрямо имотната граница?
Sir_Humphrey написа:Нужно ли е разрешение за строеж, ако новата ограда е прозрачна, примерно телена?
Тази телена мрежа аз и @jiji2 ще я крепим Кой ще им каже как точно да стане! И да не мислиш, че ако се облегнеш на мрежа, няма да паднеш заедно с нея!
Sir_Humphrey написа:От чие име трябва да излезе искането за разрешение за строеж (ако се налага такова) - от наша страна тя се ползва от два входа, които са 2 отделни етажни собствености?
Интересно ограда се прави по имотна граница, а чий е имота! Ами ако двата входа са само с ОПС, кой ще иска евентуално РС за телта и колчетата?
Е @jiji2, това е казуса и изисква точни и ясни отговори.
Поправи си отговора, без да преписваш
И когато става въпрос за огради и гаражи - внимателно с писането, с членовете и алинеите! И както има съдебна практика, на която се позовават често юристите, така има и "оградна" практика, изпитана във времето!
Оставам на позиция
- anserk
- Активен потребител
Без да влизам повече в безсмислени дебати, просто ще Ви попитам, anserk, Вие КАКВА СПЕЦИАЛНОСТ ИМАТЕ? От изказването Ви, а и от профила Ви, разбирам, че не сте юрист. Моля, отбелязвайте липсата на това Ви качество, когато давате отговори и оценки в юридически форум!
Колкото до "крепенето" на оградата, честно да Ви кажа, като Ви чета становищата, не събуждате никакво желание в мен да извършвам каквито и да било "съвместни" действия с Вас, пък било то и предлаганото от Вас "крепене на ограда".
Що се отнася до посочената от Вас "оградната" практика - именно благодарение на нея и на "съветници", които са специалисти в нея, ние юристите имаме повечко работа, отколкото би било при липсата на такава.
Надявам се питащият да може да отсей житото от плявата!
Колкото до "крепенето" на оградата, честно да Ви кажа, като Ви чета становищата, не събуждате никакво желание в мен да извършвам каквито и да било "съвместни" действия с Вас, пък било то и предлаганото от Вас "крепене на ограда".
Що се отнася до посочената от Вас "оградната" практика - именно благодарение на нея и на "съветници", които са специалисти в нея, ние юристите имаме повечко работа, отколкото би било при липсата на такава.
Надявам се питащият да може да отсей житото от плявата!
- jiji2
- Потребител
Т.е. да разбирам ли, че можем, без изрично разрешение от собственика на другия двор и без разрешение за строеж, да изградим изцяло в нашия двор (той всъщност май е общинска собственост, ама реално се ползва от нас, затова и го наричам "нашия") ограда с височина на плътната част до 60 см.?
-
Sir_Humphrey - Потребител
За да нямате проблеми със съседите при нотариус, струва малко пари , но ще си спестите главоболия за в бъдеще.
- Bai_Ganjo
- Потребител
Разбирайте! Плътна само до 0,6 м. и само от вашата страна на имота! Въпреки това, послушайте и съвета на Бай Ганьо. Понякога, дори и да не се налага, е по-добре да имате писменото съгласие на съседите. Но, при всички случаи, първо трябва да проверите какви изисквания към оградите е определил вашият кмет - по ал.2 посочена по-горе, т.е. можете да поставите "леки огради, съобразени с изискванията по ал. 2". Доста често, тези изисквания повтарят закона, но може да има и някой особености. Сравнете ги и тогава определете дали ви е нужно разрешително за строеж и съгласието на съседите.
- jiji2
- Потребител
Мила @jiji2, не знам какво общо има профила ми във форума, а още повече с каква професия си изкарвам хляба (а и на други), за да не се съглася с даден от юрист отговор
Да припомня полета на юридическата ти мисъл:
И къде в ЗУТ е разписана тази процедура за опъване на телена ограда и критерия за сигурност на собственика
Да беше прочела по-внимателно постинга на @ kirile, без т.6 (от зор човек какво ли не прави).Към написаното от него само ще добавя, че говори за плътна ограда в собствения имот, но процедурата се отнася за всяка ограда. А за да са сигурни от коя страна е на имотната граница - контролно заснемане! И едва тогава ще се разбере дали ще искат съгласие от съседите (при старите огради - сигурно)! И когато е по улична регулация - архитектурен проект, на който гл. архитект слага подпис и печат!
@jiji2, винаги се иска РС за ограда (в случая за възстановяване, реконструкция или ...), та даже се и обявява!
И искането трябва да е от собственика на имота (ами ако общината има други планове за част от този имот, знае ли човек!
Кати ги пращаш в общината да питат за общите изисквания към оградите, дай да видим тези на Кмета (гл.архитект) на Варна
И трябва да сте доволни юристите, че има във форума такива като мен и kirile, та да се съобразявате какви ги дробите в писанията си.
Накрая да те светна: "ограден" двокат е като емблема (в добрия смисъл) на адвокат по "имоти" . Георги Марков беше известен в цяла София като такъв, преди да се втурне в политиката и после в КС.
Да припомня полета на юридическата ти мисъл:
jiji2 написа:Ако е телена (разбирай ограда) - нищо не ви трябва. Ако сте сигурни за мястото й - просто я опъвате по линията на границата между двата имота. Ако не сте сигурни - викате геодезиста да ви трасира имотната граница.
И къде в ЗУТ е разписана тази процедура за опъване на телена ограда и критерия за сигурност на собственика
Да беше прочела по-внимателно постинга на @ kirile, без т.6 (от зор човек какво ли не прави).Към написаното от него само ще добавя, че говори за плътна ограда в собствения имот, но процедурата се отнася за всяка ограда. А за да са сигурни от коя страна е на имотната граница - контролно заснемане! И едва тогава ще се разбере дали ще искат съгласие от съседите (при старите огради - сигурно)! И когато е по улична регулация - архитектурен проект, на който гл. архитект слага подпис и печат!
@jiji2, винаги се иска РС за ограда (в случая за възстановяване, реконструкция или ...), та даже се и обявява!
И искането трябва да е от собственика на имота (ами ако общината има други планове за част от този имот, знае ли човек!
Кати ги пращаш в общината да питат за общите изисквания към оградите, дай да видим тези на Кмета (гл.архитект) на Варна
И трябва да сте доволни юристите, че има във форума такива като мен и kirile, та да се съобразявате какви ги дробите в писанията си.
Накрая да те светна: "ограден" двокат е като емблема (в добрия смисъл) на адвокат по "имоти" . Георги Марков беше известен в цяла София като такъв, преди да се втурне в политиката и после в КС.
- anserk
- Активен потребител
Sir_Humphrey написа:Тъй като тук се дискутират огради, ако ми позволите, нека и аз задам 1 въпрос.
"anserk"
"Мила @jiji2, И къде в ЗУТ е разписана тази процедура за опъване на телена ограда и критерия за сигурност на собственика . Да беше прочела по-внимателно постинга на @ kirile, без т.6 (от зор човек какво ли не прави).Към написаното от него само ще добавя, че говори за плътна ограда в собствения имот, но процедурата се отнася за всяка ограда.
И когато е по улична регулация - архитектурен проект, на който гл. архитект слага подпис и печат!
@jiji2, винаги се иска РС за ограда
И трябва да сте доволни юристите, че има във форума такива като мен и kirile, та да се съобразявате какви ги дробите в писанията си. "
anserk,
въпросът за телената ограда беше поставен не от Кириле, а от Сър Хъмфри ...Бихте ли подкрепил твърденията си по-горе с разпоредба от закона, а не само с личните Ви аргументи? Къде е разписано, че за т.н."леки огради" на границата между два имота, а не "по уличната регулация" се изисква разрешение за строеж???? За да преценим, все пак, кой и какво "дроби" в писанията си?
- jiji2
- Потребител
Anserk e прав.
Първо, в чл.148, ал.1 от ЗУТ e записано, че строежи могат да се извършват само ако са разрешени съгласно същия закон.
А в параграф 5 на допълнителните разпоредби е записано аджеба какво се разбира под понятието строежи. Там е записано, че оградите се считат за строежи, но не е указано от тухли ли ще са, от мрежа ли ще са или от преплетени клечки.
Така че, разрешение за строеж се изисква за строителството на ВСИЧКИ огради.
А за допълнение ще кажа, че има ли разрешение за строеж се изисква и протокол за строителна линия и ниво. Можете и сами да си определите къде ще ви бъде оградата, без да викате геодезист. А кой ще ви подпише протокола?
Първо, в чл.148, ал.1 от ЗУТ e записано, че строежи могат да се извършват само ако са разрешени съгласно същия закон.
А в параграф 5 на допълнителните разпоредби е записано аджеба какво се разбира под понятието строежи. Там е записано, че оградите се считат за строежи, но не е указано от тухли ли ще са, от мрежа ли ще са или от преплетени клечки.
Така че, разрешение за строеж се изисква за строителството на ВСИЧКИ огради.
А за допълнение ще кажа, че има ли разрешение за строеж се изисква и протокол за строителна линия и ниво. Можете и сами да си определите къде ще ви бъде оградата, без да викате геодезист. А кой ще ви подпише протокола?
- petko_a
- Потребител
чл.48 специално урежда режима за строителство на огради, като посочва изрично коя ограда се допуска и за коя се иска разрешение, респ. това изключва такова за останалите огради, подобно на разпоредбата на чл.151, който също изключва, и то изрично, разрешението за строеж за определени "строежи", които също аджеба, са посочени в § 5. Така че, смятам, че след като законодателят изрично е посочил за кои огради САМО трябва да има такова разрешение, не следва да се тълкува волята му разширително и това да се прехвърля като изискване за всички огради.... Така има опасност милиони огради- телени, или плетове от пръти, дъски и т.н., да се окажат едни "незаконни строежи" и да се започне едно удостоверяване на търпимост или заповеди за събаряне....
Поради горното, поддържам становището си - разрешение за строеж за ограда се издава само при предпоставките на чл.48 от ЗУТ, които не обхващат леките огради, в които попадат и телените мрежи..
Поради горното, поддържам становището си - разрешение за строеж за ограда се издава само при предпоставките на чл.48 от ЗУТ, които не обхващат леките огради, в които попадат и телените мрежи..
- jiji2
- Потребител
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|