начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Ромски казус - "самонастаняване" в общинси жилища

Казуси за недвижими имоти

Ромски казус - "самонастаняване" в общинси жилища

Мнениеот tetradka » 24 Окт 2008, 19:43

В един град на България общината е построила бараки, в които са настанени ромски семейства преди 11 или 12 години, към настоящия момент семействата, които са били настанени в бараките законно със съответната настанителна заповед от общината се местят в други общински жилища, но в тези бараки през годините са се “самонастанили” и други ромски семейства, които сега ще останат на улицата, защото след 2 седмици идват булдозерите ( със законно разрешение ). Някои от тези семейства са с по 4, 5 деца и остават на улицата, някои от семействата са подавали молби за настаняване, но само са “картотекирани” в общината, на други дори и картотекиране им е отказано. Колеги, какво може да се направи, за да не останат тези семейства на улицата, сред тях има и много умни и будни деца. Имат ли някакви права при положение, че са се “самонастанили” преди около 10 години. Всякакви хрумвания по темата ще са ми от полза.
tetradka
Младши потребител

Re: Ромски казус - "самонастаняване" в общинси жилища

Мнениеот Melly » 24 Окт 2008, 20:10

Общината бедействала ли е във всичкото това време :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Окт 2008, 20:21

Мели, мислиш ли това да има значение?
Общината е настанила определени хора в определени имоти, а третите лица са ползвали същите тези имоти, ведно с настанените...
Аз не виждам изход, но колегите може и да ви насочат.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 24 Окт 2008, 20:34

Не, далеч съм от мисълта с въпроса си да провокирам дискусия в погршна посока. Не това целях.
Да, общинските власти са в правото си да разчистят терена - имат си всякаквите книжа, НО, все пак това са хора, не са вещ, за да я отместиш, нали? Особено през зимния период!!!!!
Та в този ред на мисли считам, че положението може са се овладее, поне времено. :roll:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 24 Окт 2008, 20:49

По никой начин не погледнах поставеният въпрос от колегата откъм етническата му характеристика/а, че и тук в лекс нещо на тази тема липсва толеранс/.
За законно настанените е ясно- даден им е месечен срок, но за самонастанилите се общината не е правно задължена да осигури... Въпреки това- от чисто хуманни подбуди и при наличие на свободни общински имоти, би могла... би могла.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 24 Окт 2008, 21:07

ДА, именно....
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dino6506 » 24 Окт 2008, 22:57

въпреки хуманните съображения никой не може да черпи права от собственото си неправомерно поведение - аз лично съм изкушен от ромските проблеми и мнението ми е категорично - проблеми има , но те не биха се решили с лигаво либералничене , а с търсене на причини и предпоставки - съответно и с преодоляването им - това че в конкретен казус , на някого ще му "простим" - най много и други да искат - по добре е да се намери трайно решение и преодоляване на противообществени традиции - просто мое мнение...незадължително за приемане 8)
dino6506
Потребител

Мнениеот DEKAH » 24 Окт 2008, 23:12

Никой не ги е канил да се самонастаняват в чужда собственост.
Общината е в правото си да изрине мястото от лицето на земята. Никой не е длъжен с нищо на самонастанилите се лица, били те и от ромски произход.

Лично аз считам, че лица, които не плащат данъци в една община и държава не могат да ползват нейните привилеги, а именно - настаняване в общинско жилище и др. подобни. Никъде в цивилизованите държави няма такава екстра - да ползваш блага без да даваш нищо насреща. Знаете ли колко много многодетни майки, вдовици, работещи на по 2-3 места нямат къде да живеят. С какво са по-лоши те от ромските семейства? Никой не ги е карал на сила да идват да живеят на това място. Свободни са да се придвижват където си поискат на територията на Р. България и дори в ЕС. Да си намерят работа, за да си плащат наемите. Това, че имат деца изобщо не е смегчаващо обстоятелство. Нямат елементарна полова култура. МАЛОЛЕТНИ правят секс и деца, все едно е нещо естествено. Не може една жена на 30 да има 4 внучета. Не само, че трябва да ги изгонят, ами трябва социалните да им вземат всичките деца и да ги дадът за осиновяване.

Ако им се помогне сега става ОЩЕ по-лошо. Когато научиш един човек, който паразитира на гърба на обществото, че може да мине още по-лесно и по-евтино, не очаквай той утре да постъпи по друг начин, освен да търси поредния баламурник, който ще му помогне безвъзмездно.

Като толкова много искате да сте хуманни - вземете по едно ромско семейство в дома си, за да ги храните и да не намръзнат.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот dino6506 » 24 Окт 2008, 23:30

все пак предлагам прагматичен тон - нека сме наясно че Ромсиките проблеми са проблеми на наши съграждани и ако не ги решаваме принципно и безпристрастно - с отношение , лишено от тъпи и непродуктивни емоции , проблемите просто ще си евоюлират и в края на краищата ще станат ОБЩИ - НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ на държавицата ни - независимо дали ще се наричат български цигани или цигански българи....
dino6506
Потребител

Мнениеот tetradka » 25 Окт 2008, 16:23

Колеги, аз поставих въпроса, за да ме насочите какво би могло да се направи, за да се помогне на тези семейства…
“ДЕКАН”, ако ние хората можехме да решаваме проблемите си само с емоционални излияния, констатация на факти и “изриване от лицето на земята на проблема”, щяхме единодушно да те изберем за министър председател… но тъй като ние сме едно по-сложно устроено общество, това няма как са се случи, НО ти би могъл да се кандидатираш за министър председател на щраусландия, там волно и необезпокоявано ще можеш да заравяш главата си в пясъка…
Циганският проблем е колкото техен, толкова и наш и е много, ама много дълбок …
Ако някой има идея за конкретни действия, нека я сподели…
tetradka
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 25 Окт 2008, 20:07

:roll: Тетрадка, харесвам те!...Най-малкото защото ме четеш :wink:
Но, ако не бе споделен факта за етноса- вярвам повече щяха да помогнат или да опитат.
Какво пише в местната наредба за общински жилища? Да се търси отговорът там,е по-удачно според мен. Съдействие от съответния лидер на онази партия в ОС... знам ли- все нерегламентирани неща. В случая общината си действа, като гражданскоправен субект и няма сила, която да я накара да промени случващото се. Защото, въпреки тона на Дино, никой не може да черпи права от собственото си неправомерно поведение- стара максима.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 25 Окт 2008, 21:14

Тетрадка , ама бива ли така , тя вече нъпеката е прокарана ,давай към ООН случая е подобен ...

http://lex.bg/bg/news/view/21445
Роми с незаконни къщи се жалват от България в ООН07.08.2008 DarikNews.bg 0 коментари

Съветът по правата на човека към Организацията на обединените нации е започнал проверка срещу България по жалба за дискриминация на роми от пловдивския квартал “Столипиново” и бургаския квартал “Меден рудник”. Това стана ясно, след като кметът на район “Източен” Иван Тотев бе извикан да дава обяснения в VІ-то РПУ като част от подготовката на страната ни за отговор на запитване от световната организация.

В жалбата се твърди, че на представители на ромската общност не е гарантирано правото на собственост, тъй като със свои разпореждания администрацията е забранила достъп до домовете на 15 ромски семейства от “Столипиново”. Сигналът в ООН е внесен официално от две организации “Център за правото на жилище” и „Асоциация за равни възможности”, но е провокиран от предприетите действия срещу собствениците на 15 незаконни строежа на ул. “Ландос”, показа проучване на Дарик радио.

В жалбата е цитирана датата 23 май. Тогава бяха спрени тока и водата на незаконните строежи, след като изтече предупредителния срок собствениците им да представят в районното кметство строителните книжа. „Не става дума за забрана на достъп до домове, а за обезопасяване на строителни площадки съгласно изискванията на Закона за устройство на територията”, обясни кметът на район „Източен” Иван Тотев. Всичките 15 преписки за незаконното надстрояване на нови 2-3 етажа на къщи са предадени на Районната дирекция за надзор и строителен контрол.

Жалбоподателите обаче са интерпретирали пред ООН това като “отказ на държавата България да гарантира на ромската общност сигурност за ползване на собствеността и ползване на юридическа защита срещу принудително изгонване”. Според сигнала причината ромската общност да живее в незаконни сгради се дължала на „устойчивия модел на расова дискриминация в страната”.

„Ако подобна манипулация мине, утре всеки, който отказва да спазва законите и е с различен етнически произход, може да тръгне да съди държавата”, коментираха от общинската администрация.

Питам се как общината ще отговори тия които са картотекирани и имат право на общински жилища ,да почакат щото...идат от ООН :D :D :D

Съответния лидер на партия Рома ...тая партия ако се не лъжа нищо не спечели по местни избори така ,че позиции в общината едва ли има ,ще трябва да се търси алтернативната
donna
Старши потребител

Мнениеот tetradka » 25 Окт 2008, 21:16

u4a se ot dobrite, poli :wink:
inu4e , uverqvam te, ob6tinata e dobre zapoznata s problema, no bezdeistva, sezirana e dosta puti ...no uvi...
tetradka
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 25 Окт 2008, 22:36

Добре - обвинявайте ме в каквото си искате....

Само някой да ми отговори. С какво тези хора са по-различни? Нали са наши съграждани? Те имат същите права като нас. И същите задължения.

Та...
Не разбрах само от къде на къде, те ще се самонастаняват в чужд имот и то без никакво правно основание. След като жилището е общинско, то за тях няма ли "канален" ред, по който да кандидатстват заедно с много други нуждаещи се?

Ядосва ме това, че има хора, които не спазват законите в една държава и това се толерира, само защото били малцинство.
Ако те не напуснат жилищата и окажат съпротива, то директно трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност за самоуправство.
Хич не ми дреме, че са роми. Има и други бедни хора. Когато си беден и никой не ти обръща внимание можеш да протестираш - има си начин и място за това. Нека да отстояват правата си по законния ред.

Т.е. да дискриминираме мнозинството за сметка на малцинството. Няма такава демокрация. НИКЪДЕ.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 25 Окт 2008, 23:39

http://uk.youtube.com/watch?v=sxiJImEdn ... re=related това за успокоение, може ли? :lol:
Деки, чакай малко. Нито за миг не съм те обвинила! Искам да го знаеш.
Знам, вече съм прочела всеобщото схващане в една друга тема, за това написах- следваше етническия момент да се пропусне във въпроса. Това, някак се случва тук, разваля каквато и да е дискусия.

Ако питането бе поставено, изчистено от етническия елемент, би ли се опитал да помогнеш? Аз мисля, че да. / сега не убивай вярата ми в теб :) /
А, с голяма част от поста ти съм съгласна.

п.п. Следва лирично отклонение, да не се чете от разумните хора!
Ако ми позволиш, ще напиша следното- въпреки всичко, да не забравяме ,че всяко стадо си има мърша- и в нашето и в тяхното... двупосочно е.
Отделно от това- аз някак им се радвам/ изключвайки всички онези крими фактори/ това е малцинството, което успява да си отстоява интересите/друг е въпроса за начина и методите/, но ако на някой произволно избран българин му бъде отказана помощ в държавна институция, какво прави? Просто си тръгва..безмълвно.
Но те са упорити, ей това им харесвам. Отиват втори, трети път/ щото никога не им се случват нещата от раз/... винаги си дирят правата.
Докато ние? просто си тръгваме, някак без бой.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 25 Окт 2008, 23:45

Тетрадка, моля да ме извините за спам-а в темата ви.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vassilev » 26 Окт 2008, 03:01

А кой каза, че този имот е общински ?!
Предявете някакъв иск за собственост и докато делото е висящо...
vassilev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 26 Окт 2008, 05:27

:roll: :lol: Е, това Е решение за около.... да го сметнем- ноември ИМ, декември- отговор, доклад, януари- първо с.з., преко сили второ пролетта/ според зависи натовареността на състава, възможни са по-дълги или кратки срокове/ и ето ти дошло лятото, докато влезе в сила първоинстанционното СР.
Рекапитулация- загуба на ДТ и адв. хонорар за ответната страна/ тук приемам , че ищеца ще се представлява про боно!/, обаче зимата са на топло. Това може и да продължи до СР на въззивната... ето ти още половин година време.
Идеята не е лоша, но и не решава въпроса... просто отлага проблема във времето.
И, не забравяйте заповедта на кмета! и там трябва да отделите съдебно време...

п.п. :roll: йезуитско :oops: , ама и лозунга на онзи орден е "Целта оправдава средствата"
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 27 Окт 2008, 00:26

Краткия разбор на ситуацията показва следното:

1. Група граждани с установени жилищни нужди са настанени по съответния ред в общински жилища преди около 10 гидини.
2. В обитаваните по предходната точка жилища са били настанени, извън установения за това ред и други семейства. (Тук трябва да направим уточнението, че такова "настаняване извън установения ред" не се случва току така... Допълнително настанените, обикновени влизат в това фактическо положение въз основата на родство, близки отношения или друга лична договорка с официално настанените в жилищата лица !!! )
3. Законно настанените, със съответна заповед се изваждат от досега обитаваните и се местят в други общински жилища, но в заповедта не фигурират "фактическите" съквартиранти, които са се настанили не по установения ред.

Аз виждам, най-общо казано две линии на поведение от страна на органите на местна власт:

ВАРИАНТ А ->
Настанява в жилища само тези, които са били законно настанени преди това в бараките. Останалите картотекира по реда на съответната наредба за лицата с установени жилищни нужди и ако отговарят на условията, когато им дойде реда и когато се освободят общински жилища, ще бъдат настанени.
Апропо, почти съм убеден, че тези които са се били самонастанили, въпреки цялото вайкане, пак ще си се самонастанят при същите хора и на същото фактическо основание (вж. т. 2) , както са се били самонастанили по-рано.

ВАРИАНТ Б ->
Изготвя списък, на всички самонастанили се през годините граждани (??? и как ще стане това :roll: ), след което предприема едно от следните действия:
а) Изгонва други хора, редовно настанени в общински жилища, зада настани тези, които са включени в списъка по предходния абзац.
б) Построява нови общински жилища и настанява в тях хората от списъка, с предимство пред всички останали граждани с жилищни нужди в общината.
в) Настанява гражданите от т.нар. списък, във всички възможни свободни общински имоти, без оглед поставените регламенти за жилищно задоволяване и с предимство пред всички останали, които са редовно вписани в картотеките за жилищни нужи и чакат с години за да се освободи жилище.

Е, без да влагам никакъв етнически елемент в цялата история, струва ми се, че вариант "Б", означава една група граждани да придобият права, именно от неправомерното си поведение, като бъдат настанени с предимство пред другите...
До колкото знам, правото е призвано да защитава добросъвестните, а не да поощрява недобросъвестните, поправете ме ако греша !

Заговори се най-после и за хуманната страна на въпроса... Добре...
Но това хуманно решение на персоналните проблеми за определен брой лица, става за сметка на някого. Нали и тук не греша ?
Много моля, но аз като гражданин, не съм съгласен това да бъде за сметка на всички добросъвестни, които са се "излъгали" вместо да се самонастанят, да се картотекират в общината и чакат с години, "по общия ред" за настаняване в жилище. Нито пък съм съгласен да се отделят публични пари, затова защото някой, който преди време е дошъл да живее при братовчедите си, сега искал да му се осигури жилище на това основание.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот sunrise » 27 Окт 2008, 13:34

Напълно подкрепям Инспектора.
Има и още нещо:Тези хора не са дошли от нищото, някъде в България те имат свои родни места, респективно домове и нищо не пречи да се върнат там. И аз искам да живея в Париж, ама не мога да си позволя, затова обитавам това което имам в България.
Не мислите ли ,че под криворазбрана хуманност, Вие търсите начин да заобиколите законите и искате от Общината да ги наруши? Дали щяхте да сте толкова хуманни, ако някой се беше самонастанил във Вашият дом?
Проблемът не е етнически , а социален и правен. Защото тези хора/Ваштие кнокретно и други като тях, не визирам само роми , нито всички роми/, получават усещането ,че са по-така и за тях редът в държавата не важи.
И в резултат се получава точно обратния ефект:те няма да се образоват, няма да придобиват трудови навици, защото може и так-хем е и по-лесно.
sunrise
Активен потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси