Здравейте!
Трябва ми съвет по проблем във жилуищен блок и наемател на общинско жилище.
Майка ми живее в 6 етажен блок, всички апартаменти са собственост на различни лица с изключение на 1 от апартаментите на 1-ви етаж - той е общинска собственост и периодично се дава на различни лица под наем ( не съм наясно как точно се нарича процедурата ).
Ще се помъча да преразкажа максимално точно какво се случвало от това което разбрах по телефона от разговор с майка ми и съседи. За съжаление в момента не мога да пътувам обратно към България за да се занимавам с въпроса лично.
Преди няколко дена наемателят на въпросното общинско жилище започва да пали печка на дърва в кухнята си. В следствие на това във всички кухни по етажите започва да връща пушек през абсорбаторите без дори да са са пуснати и клапите им отворени. Предполагат, че има проблем с комина защото не е поглеждан от както е построен блока, но това никой не го пипа, защото преди около 8 години на събрание всички са се разбрали, че комините в кухните ще се ползват за абсорбатори с които почти нямало проблеми и е така от тогава.
Наемателят обаче започва да виси на вратата на майка ми всяка вечер като я обвинява, че нейният аспиратор е виновен, че връща пушек в неговият апартамент. Предполагам, че се занимава с нея защото тя е най-възратсната в блока и е трудно подвижна, а другите дори не му отваряли вратата като звъни. Дори пуснал жалба срещу нея и тази сутрин четирима човека от пожарната са я посетили за да "изготвят предписание". Успях да говоря с единият за кратко по телефона, каза, че са при нея защото другите апартаменти никой не им е отворил и сега щели да издадат предписание, на въпроса за изправността на комина - отговора беше "Оправяйте се вие от блока, нас са ни пратили за аспиратора ви."
Може ли да се направи нещо по правен път с новите закони за етажна собственост и тези аспиратори да останат, защото предполагам, че от тук нататък ще тормозят само майка ми, а повечето от останалите собственици тотално ще игнорират съседи, пожарни и тн. Искам този стрес искам да и го спестя. Тя може ли да наеме адвокат който да се занимава с този проблем без да я закача нея, защото всяко движение и излизане и е проблем, още повече пък да вкара майстори и да се занимава сама с това в момента.
Може ли по някакъв начин този "наемател" да бъде ограничен и да спре да я тормози всяка вечер като реши да си пали печката ?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 07:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с наемател на жилище, комини, печки и аспиратори.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем с наемател на жилище, комини, печки и аспиратори
И какво искате да се направи точно? Да накарат комшията да не си пали печката,за да си ползва майката абсорбатора? Какво пише в предписанието? Майка ви или вие да се обадите на управителя, да си свикат общо събрание и да вземат решение да се викне коминочистач или някакъв специалист и да изчисти комина,за да не се запалят най-малкото. А тва какво са се разбрали на събранието няма никакво значение,както няма и значение,че жилището е общинско. Законът казва,че всеки има право да полва общите части според предназначението им и каквито и съглашения да си правят на общото събрание по този върос,няма как да имат сила за когото и да било.
- bobi9
- Потребител
Тези аспиратори са напълно безполезни и няма никакъв смисъл от поставянето им. Най-добре е да се махнат, а дупката в комина да се зазида и измаже, като абсорбатора може да се изведе с дупка в стъклото на прозореца, което пак няма да го направи функциониращ, но ще ви реши проблема с пушека. След като всички си махнат аспираторите запушете комина и на който му пречи да се оправя. Друг път, преди да се вържете на някой безделник в маркетите, които ви пробутват подобна техника, отидете и погледнете в кварталната бира-скара професионалната такава, за да прецените дали предлаганата ще върши каквато и да е работа.
- ivanov_p
- Активен потребител
@Bobi9 искам просто да не тормозят майка ми всяка вечер, ако абсорбатора беше само в нашият апартамент и ние бяхме проблема щях да го махна и да се свърши. Предписание още няма, "докато го напишем има време.. " е каквото са казали. Притеснява ме единствено това, че до сега не съм се разправял с предписания и пожарна за такива проблеми, а не искам да издадът това предписание на майка ми, а след това комшият под нас
например като пусне абсорбатора и почне да му връща пушек на първият етаж пожарната пак да цъфнат удома.
Събрание ще има, но докато всички са "свободни" да отделят 15 минути да се видят на стълбещето може да свърши зимата. Още по-малка е вероятността да се извадят пари за диагностика и ремонт на комин който никой друг не ползва, а становещето на върпосният наемател е, че той пари нямало да дава щото е под наем.
@ivanov_p аспиратора е набор на Лили Иванова и най-вече е в кунхята със сантиментална стойност, не съм сигурен, че дори работи, защото ако си има вземане-даване с възрастни хора, те не се разделят с нещата за които са чакали ред 3 години туко-така. При първото ми прибиране в България най-вероятно тотално ще го изрина при основен ремонт, но за момента не мога да вкарам майстори и да ги контролирам от 2 200км разстояние . За това ми беше и въпроса към хора запознати какво представляват тези предписания и какви последствие носят - може ли да се наеме адвокат който да се заеме с това с цел да се облекчи всякакъв стрес от жената или просто по чисто български обичай да и кажа да откачи звънеца и да им остави по една чаша студена вода пред вратата !?
например като пусне абсорбатора и почне да му връща пушек на първият етаж пожарната пак да цъфнат удома.
Събрание ще има, но докато всички са "свободни" да отделят 15 минути да се видят на стълбещето може да свърши зимата. Още по-малка е вероятността да се извадят пари за диагностика и ремонт на комин който никой друг не ползва, а становещето на върпосният наемател е, че той пари нямало да дава щото е под наем.
@ivanov_p аспиратора е набор на Лили Иванова и най-вече е в кунхята със сантиментална стойност, не съм сигурен, че дори работи, защото ако си има вземане-даване с възрастни хора, те не се разделят с нещата за които са чакали ред 3 години туко-така. При първото ми прибиране в България най-вероятно тотално ще го изрина при основен ремонт, но за момента не мога да вкарам майстори и да ги контролирам от 2 200км разстояние . За това ми беше и въпроса към хора запознати какво представляват тези предписания и какви последствие носят - може ли да се наеме адвокат който да се заеме с това с цел да се облекчи всякакъв стрес от жената или просто по чисто български обичай да и кажа да откачи звънеца и да им остави по една чаша студена вода пред вратата !?
- inneedofhelp
- Нов потребител
ivanov_p написа:Тези аспиратори са напълно безполезни и няма никакъв смисъл от поставянето им. Най-добре е да се махнат, а дупката в комина да се зазида и измаже, като абсорбатора може да се изведе с дупка в стъклото на прозореца, което пак няма да го направи функциониращ, но ще ви реши проблема с пушека. След като всички си махнат аспираторите запушете комина и на който му пречи да се оправя. Друг път, преди да се вържете на някой безделник в маркетите, които ви пробутват подобна техника, отидете и погледнете в кварталната бира-скара професионалната такава, за да прецените дали предлаганата ще върши каквато и да е работа.
Е как реши, че абсорбаторите са безполезни... ако твоя лично е безполезен явно имаш някакъв проблем с него, аз от моя съм си много доволен както и масово хората и затова и си ги слагат.
А по темата... според мен много при сърце си взел нещата... нека видим какво ще измислят като предписание пожарникарите, честно казано преди да го има черно на бяло нищо не можеш, а и няма нужда да правиш... след това варианти много
- spectrum
- Нов потребител
Е как реши, че абсорбаторите са безполезни... Не е ясно от постванията и оплакването кога е строена сградата в режим ЕС, и където вероятно няма изградена структура на ЕС, за които ЕС повечето от ползвателите и собствениците на ЕС, както и на отделните ет. единици. По подразбиране е, че, по-вероятно е, да няма изградена структура на ЕС, Сдружение или ОС на собствениците. Със сигурност има един който нехае и това е Общинска или Районна администрация, която има определени задължения, като собственик на общинските жилища в сградата, и която в повечето случаи се оправдава с липса на ресурс, а так също и с хора, което пак е същото...
- lakavitsa
- Потребител
Пожарникарското разпореждане е предписание какво трябва да се извърши, за да се елиминира (евентуална) предпоставка за пожар. Най-вероятно ще бъде предписано комина да е ползва само по предназначение за което е създаден, а именно - за печка на твърдо гориво. Ако не се ползва за такава печка, да бъде запушен със съответния негорим и (почти) херметичен капак.
На майка ви остава само да изпълнява разпореждането, тъй като предписанията на пожарникарите са необжалваеми. А именно - да сложи тенекиения капак на дупката, в която сега е включен аспиратора. Така хем ще се избави от пожарникарите, хем ще спре нахлуването на дим в кухнята (ако капака се понамаже с нещо така, че да херметизира отвора).
А другите ... другите да му мислят.
П.С. Аз лично ако бях, щях да хвърля и една пиратка "за довиждане" в комина преди да сложа капака ...
На майка ви остава само да изпълнява разпореждането, тъй като предписанията на пожарникарите са необжалваеми. А именно - да сложи тенекиения капак на дупката, в която сега е включен аспиратора. Така хем ще се избави от пожарникарите, хем ще спре нахлуването на дим в кухнята (ако капака се понамаже с нещо така, че да херметизира отвора).
А другите ... другите да му мислят.
П.С. Аз лично ако бях, щях да хвърля и една пиратка "за довиждане" в комина преди да сложа капака ...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|