Мой познат има проблеми с децата си и иска да ми прехвърли къщата си на мен с цел избягване на тормоза , на който е подложен от децата си. Въпросите са ми:
1. Покупко-продажба на данъчна основа ли да бъде или друг начин?
2. Какви са таксите, които се плащат при различните варианти?
3. Какви са рисковете от оспорване на сделката от преките наследници?
Зная, че няма да мина без адвокат, но ми е необходима предварителна информация по казуса.
На всички отзовали се, предварително благодаря.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 09:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупко-продажба или....
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Покупко-продажба или....
alma44 написа:Мой познат има проблеми с децата си и иска да ми прехвърли къщата си на мен с цел избягване на тормоза , на който е подложен от децата си. Въпросите са ми:
1. Покупко-продажба на данъчна основа ли да бъде или друг начин?
2. Какви са таксите, които се плащат при различните варианти?
3. Какви са рисковете от оспорване на сделката от преките наследници?
Зная, че няма да мина без адвокат, но ми е необходима предварителна информация по казуса.
На всички отзовали се, предварително благодаря.
Направете покупко-продажба по данъчна оценка или малко над нея, за да избегнете по-високи такси при прехвърляне. Ще се наложи да прехвърлите пари по банков път за да нямате проблеми.
- ilian_todorov
- Активен потребител
ilian_todorov написа:
Направете покупко-продажба по данъчна оценка или малко над нея, за да избегнете по-високи такси при прехвърляне. Ще се наложи да прехвърлите пари по банков път за да нямате проблеми.
Ооо ти си бил компетентен и по вещно право, браво!!!
Не обърквай хората. Не се налага парите да бъдат прехвърлени по банков път, никъде не го пише, няма такова изискване. Парите може да бъдат предадени и пред нотариуса, които следва да изповяда сделката, той го удостоверява в протокол и това е цялата процедура.Без данъчна оценка няма как да се изповяда сделката при нотариус, без нея никой нотариус няма да изповяда никаква сделка. Нотариалната такса се определя от цената на самия имот който го продавате респективно купувате, често в практиката се прилага да се вземе данъчната оценка за цената на имота, за да няма високи такси.
- emita2323
- Младши потребител
emita2323 написа:...Не се налага парите да бъдат прехвърлени по банков път, никъде не го пише, няма такова изискване.
ЗННД, чл. 25...
(9) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2011 г., в сила от 01.07.2011 г.) При извършване на възмездни сделки, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, участниците в нотариалното производство декларират в извършвания акт, че сумата, посочена в него, е действително уговореното плащане по сделката.
(10) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2011 г., в сила от 01.07.2011 г.) Плащанията по ал. 9 в общ размер над 10 000 лв. се извършват по специална банкова сметка на нотариуса или по банкова сметка в избрана от страните банка.
-
vdggbg - Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|