От законна гледна точка допустимо ли е едно лице да има сключен договор за издръжка и гледане а на по късен етап да се сдобие и със завещание от същият човек който е гледал, в смисъл нали завещанието е безвъзмезден акт , а в такъв случай се опорочава от договора преди него , който евентуално би бил и причината за завещание ?Въпросът ми е - това само теза ли е при евентуално оспорване на завещанието или евентуално може да се намери и законно тълкуване по незнайно кой чл.
Много благодаря предварително
- Дата и час: 24 Ное 2024, 09:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос относно завещание
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос относно завещание
Принципно не виждам пречка, с ДИГ е прехвърлен конкретен имот, а завещанието може да е универсално...
- chandra
- Потребител
дори и универсално , лицето в чиято полза е завещанието е и задължен с ДИГ да гледа завещателят, не са ли взаимно недопустими двата документа при положение че завещанието трябва да е безвъзмезден акт а не продиктувано от вече съществуващо задължение ?
Мерси за отговора
Мерси за отговора
- dooc3
- Нов потребител
Според мен не е недопустимо кумулирането на двете сделки.Не виждам как ще се направи обективна връзка между задължението на приобретателя по ДИГ и завещанието.Приобретателят е тъкмо затова задължен по договора , защото вече е получил облага за това-имотът , който му е прехвърлен.Дали ще получи нещо след смъртта на наследодателя или не, е ирелевантно за задълженята му по ДИГ.Следователно няма как да се претендира , че завещанието е направено , за да изпълнява приобретателя по ДИГ задълженията си и поради това е възмездно.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Мерси много за бързият отговор
Това значи ли че няма никакъв вариант да се намери основание да се обяви завещанието за несъстоятелно , нищожно или ..... ( не знам всички термини ), без да се стига до дълго оспорване в съд, в смисъл има ли по кратък път ако се рови и се търсят основания ?
Това значи ли че няма никакъв вариант да се намери основание да се обяви завещанието за несъстоятелно , нищожно или ..... ( не знам всички термини ), без да се стига до дълго оспорване в съд, в смисъл има ли по кратък път ако се рови и се търсят основания ?
- dooc3
- Нов потребител
dooc3 написа:Мерси много за бързият отговор
Не разбира се , завещанието може да е нищожно на друго основание или пък да е нарушена запазена част на наследник по закон или трето нещо , но във всички случаи само съдът е мястото където ще се атакува сделката.Няма бърз вариант или някаква опростена процедура.
- REVOLUTION
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|