начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

дарение

Казуси за недвижими имоти

дарение

Мнениеот drill » 24 Окт 2013, 22:51

Здравейте,
бих искала да даря имот на майка ми. Въпросът ми е, каква е нотариалната такса. Ако това е процент от данъчната оценка на имота, колко процента е? Историята на имота е следната: майка ми и баща ми го купуват заедно. След това се развеждат и имотът се придобива от баща ми. След това отново встъпват в брак. Оказва се, че аз наследявам имота, а майка ми не получава нищо от него. Бих желала да й го даря целия.
drill
Младши потребител

Re: дарение

Мнениеот p_n_n » 25 Окт 2013, 10:06

drill написа:Здравейте,
бих искала да даря имот на майка ми. Въпросът ми е, каква е нотариалната такса. Ако това е процент от данъчната оценка на имота, колко процента е? Историята на имота е следната: майка ми и баща ми го купуват заедно. След това се развеждат и имотът се придобива от баща ми. След това отново встъпват в брак. Оказва се, че аз наследявам имота, а майка ми не получава нищо от него. Бих желала да й го даря целия.

Ако първото изречение от болднатия текст е вярно и при положение, че няма други особености, то тогава втората част от второто изречение на същия текст не отговаря на истината!..

На въпроса ви - нотариалната такса ще се изчисли, според удостоверявания материален интерес - правилно са ви насочили, че при дарение, това е данъчната оценка на имота.
p_n_n
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Окт 2013, 10:14

Да не би да встъпват в брак с други хора? ;) Макар че тогава пак авторът нямаше да е единствен наследник.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот borovinka » 25 Окт 2013, 15:28

Възможно е и да е единствен, ако втората съпруга на баща му е починала преди него и от брака си нямат други деца.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Имотни казуси