начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

преписване на част от имот

Казуси за недвижими имоти

преписване на част от имот

Мнениеот ivan4oo » 23 Сеп 2013, 19:38

Здравейте искам да ви попитам при тези условия какво може да се направи.
Имота на името на дядо, които е починал и от там баба, майка ми и вуйчо ми получават наследствен дял като баба ми има най-голям дял. Баба живе с нас от повече от 10 години с нас, а вуйчо си живее на имота. И сега може ли баба да препише нейният дял на мама и при какви условия това е възможно. Също така ако тази част от имота е вече на мама, може ли дъ бъде ползвана без разрешение от човека които живее в апатамента, които е вуйчо ми. И има ли начин как вуйчо да не е съгласен или да не спазва с това преписване.

Благодаря на всички за отговорите!
ivan4oo
Нов потребител

Re: преписване на част от имот

Мнениеот borovinka » 24 Сеп 2013, 10:25

Само на дядо ви ли е бил апартамента преди неговата смърт или е бил общ на баба ви и дядо ви? От значение е за определяне на дяловете. Кога е починал дядото?

1. Ако е бил лично имущество на дядото, след неговата смърт наследниците получават по 1/3 част от целия апартамент, но споменавате, че бабата има по-голям дял, затова предполагам, че хипотезата е тази в т. 2:

2. Ако апартаментът е бил съпружеска имуществена общност (СИО) между баба ви и дядо ви, а не лично и само на дядо ви, четете по-надолу:
При всички положения, вуйчо ви има свой собствен дял от имота и има условия, при които не може да бъде изваден от ползването му (ако му е единствено жилище за него и семейството му?)
Както описвате нещата, апартаментът е бил СИО на баба ви и дядо ви (всеки има по 1/2). Дядото е починал (кога - защото е важно), негоавата 1/2 се разделя на броя на наследниците му - в случая 3-ма, което ще рече, че всеки получава по 1/6 част. Майка ви има 1/6, вуйчо ви има 1/6, а баба ви има нейната 1/2 + 1/6 от дядото т.е. 4/6.
Тези 4/6 баба ви може да продаде на майка ви. Може и да ги дари срещу издръжка и гледане. При завещание в полза на майка ви, трябва да се гледа дали е спазена запазената част на вуйчо ви, която ще е дял от тези 4/6.

Колкото до ползването на имота, ще се получи съсобственост с вуйчото и той също ще има право да ползва целия имот. Най-добре е да се разберете как ще става ползването и евентуално да изкупите неговата 1/6 ид. част.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Имотни казуси