начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

как да обявя че ставам наследник като нямам нотариален акт?

Казуси за недвижими имоти

как да обявя че ставам наследник като нямам нотариален акт?

Мнениеот bat_izo » 16 Апр 2013, 21:22

Доколкото знам в срок от 6м. след смъртта на притежателя на имота трябва да обявя в общината, където е имота, че го наследявам и ставам негов собственик. какво принципно би станало, ако не го направя, но продължа да плащам данък сгради и такса смет от името на починалото лице чрез пощенски записи?
а не ми се занимава, защото нямам нотариален акт (откъде да го взема?), а купчина съдебни решения (май в някое пишеше и № на нотариален акт). освен удостоверението за наследници какво е достатъчно да покажа в общината, че да не ме върнат - последно съдебно решение, което отхвърля жалба срещу предходно или ключовото решение срещу което после идват жалбите или някоя справка от платените онлайн от А-цията по вписванията напр. "Справка за собствениците и носителите на други вещни права за един имот от КРНИ"??? а не трябва ли да им е достатъчно, че имам удостоверение за наследници и имам писмо до починалото лице от НАП за съответната част от данъците?
bat_izo
Нов потребител

Re: как да обявя че ставам наследник като нямам нотариален а

Мнениеот esthetique » 18 Апр 2013, 14:57

Можете да се сдобиете с нотариален акт за имота, на базата на всички документи от нотариус, но най-добре се консултирайте с адвокат, който може да ви съдейства за изготвянето на необходимите документи и плащането на съитветните такси. Относно данъците - достатъчно е в общината да представите удостоверението за наследници, като те ще прехвърлят партидата на починалото лице на ваше име.
esthetique
Младши потребител

Re: как да обявя че ставам наследник като нямам нотариален а

Мнениеот scorpia » 25 Апр 2013, 23:27

Аз не разбрах има ли разкрита данъчна партида или няма. Ако има значи вече правото на собственост би следвало да е установена и само удостоверение за наследници ще ви свърши работа. Ако обаче за първи път ще декларирате имота - ще трябват и тези съдебни решения.
scorpia
Младши потребител

Назад към Имотни казуси