Здравейте, аз съм прост потребител на административни услуги в Булгаристан и имам 2 въпроса, възникващи след влизането в сила на кадастрална карта в район Банкя, София.
1. На 8.3.2012 г. влезе в сила кад. карта на район Банкя. Допреди това на няколко пъти съм вадил скица на УПИ-то си от районната администрация, и винаги досега в скицата в вписван като номер на нот. акт този, който стои гордо точно под надписа "НОТАРИАЛЕН АКТ ЗА ...".
След влизането в сила на кад. карта си извадих скица от Службата по геодезия, картография и кадастър - София. В тази скица е вписан някакъв друг номер на нот. акт. Почти бях започнал да пиша жалба, че са ми издали документ с невярно съдържание, когато забелязах, че номерът, който е вписан в новата скица, наистина присъства в нотариалния ми акт, но е забутан в ъгъла горе вдясно.
Никога досега не бях забелязал, че този нот. акт има и втори номер, съответно в декларацията си по чл. 14 ЗМДТ съм вписал по-централно стоящия. След осъзнаването, че съществува и втори номер, си направих справка за имота в имотния регистър на www.icadastre.bg и се оказа, че там присъства само забутаният в ъгъла номер.
Та питането ми е: кой номер на нотариален акт е "по-истински"?
2. При регулацията на квартала е установено по съответния ред, че моят имот е с площ 793 кв. м. На тази база след това са изършвани делба и дарение, и винаги в скиците, съответно в нот. актове е пишело, че площта е 793 кв. м. и като толкова съм го декларирал по чл. 14 ЗМДТ.
Сега, при оцифряването и влизането в сила на нова кадастрална карта, изведнъж УПИ-то ми "набъбва" до 799 кв. м.
Питането ми е: препоръчително ли е да си издам констативен нот. акт, в който да бъде отразена новата площ, или да не се бутам между шамарите?
Ще съм благодарен, ако ми отговорите.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 12:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Номер на нот. акт и разлика в квадратура???
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Номер на нот. акт и разлика в квадратура???
С бегъл поглед върху Вашите запитвания, Ви казвам следното:
1.Валидният номер е този,който е горе, защото той е номерът на записа в Агенция по вписванията.
2.Трайте си и си живейте живота. Няколко квадрата не са проблем. Но ако трябва официално да ги присъедините с нот.акт, трябва да докажете собствеността си върху тях - т.е. да се установи дали не са общински, държавни, а също така да докажете давността си на ползване върху тях - защото ако нямате давност на ползване, а се окаже,че са общински, трябва да ги платите.
1.Валидният номер е този,който е горе, защото той е номерът на записа в Агенция по вписванията.
2.Трайте си и си живейте живота. Няколко квадрата не са проблем. Но ако трябва официално да ги присъедините с нот.акт, трябва да докажете собствеността си върху тях - т.е. да се установи дали не са общински, държавни, а също така да докажете давността си на ползване върху тях - защото ако нямате давност на ползване, а се окаже,че са общински, трябва да ги платите.
- rozablue
- Потребител
Re: Номер на нот. акт и разлика в квадратура???
rozablue написа:С бегъл поглед върху Вашите запитвания, Ви казвам следното:
+1
Но, по втората точка, да поясня.
Разликата е в рамките на допустимата грешка на кадастралната карта.
Имайте предвид, че КК определя границите на имота Ви с точност 40-60 см (една малка крачка). По-голяма точност се постига с поправка на КК, придружена с геодезическо заснемане на границите и двустранен протокол между съседите. Тоест, със съседа забивате колчетата, правите протокол, че там е границата, и геодезиста заснема колчетата).
При такова определяне, чак тогава си заслужава да мислите за уреждане собствеността на разлики, каквито неминуемо ще възникнат. Преди такова действие, по-добре инвестирайте в бира.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|