начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

разрешение за строеж на гараж

Казуси за недвижими имоти

разрешение за строеж на гараж

Мнениеот nelka777 » 05 Фев 2012, 15:59

Здравейте, искаме да закупим гараж от собственика му. Той има разрешително за строеж в двора си/ къщата му е срещу нашата/. В гаража се влиза директно от улицата. Архитектурния план е за 24 м2 гараж/ това са външни граници, заедно със стените/, такъв е и одобреният от общината. Той ми е заложил цена от 420 евро на квадрат. Кадастарлната скица показва, че гаражът е 28м2 и с друга форма, не тази от архитектурния план. Оказва се, че те да си достроили още 4 м2 за улеснение. Това доведе до спор-дали да платим още 4 м2 като законни такива, или не. Какво е правното положение тук-законни ли са тези 4 м2 и ако да-на какво основание?
nelka777
Младши потребител

Re: разрешение за строеж на гараж

Мнениеот emilgrigorov » 05 Фев 2012, 17:39

1. Кога е построен гаражът ? (датата от Разрешението за строеж)
2. Собствеността на земята (цялото УПИ) на същия човек ли е?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nelka777 » 05 Фев 2012, 19:54

1. Разрешението и строежът са от 1999 г
2. Да, на същия човек принадлежи собствеността.
nelka777
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Фев 2012, 20:38

1. За периода, когато е строен гаражът, разликата в размерите се е доказвала с проект - екзекутив, съгласуван в общината.
2. Гаражът да е на позволените отстояния (3м) от имотните граници. Или да е на самата имотна граница.
3. За да се ползва законно, гаражът трябва да има Разрешение за ползване, или Удостоверение за въвеждане в експлоатация (Акт 16), включително отделен електромер с партида и отделен водомер, ако има вода.

Ако няма документите по т.1 и 3, консултирайте се с местен адвокат, запознат със ЗУТ. Или с Главния архитект на общината, или в отдел "Контрол по строителството" (техническата служба).

Ако не е спазил отстоянията, просто не се занимавайте с този гараж.

Имайте предвид, че глобите за ползване на обекти без "Акт 16" постоянно нарастват. А процедурата по въвеждане в редовна експлоатация (Акт 16) на подобен обект може да струва няколко хиляди лева и отнема половин година.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nelka777 » 05 Фев 2012, 21:16

Благодаря много за отговора! Екзекутив няма, разликата в размера се откри сега, след като трябваше да се извади скица от кадастъра за сделката. Разрешение за ползване може би има, не съм сигурна, но не съм виждала в документацията. Няма отделна партида за ток и вода. Вода в гаража няма, но ток има. Гаражът е на границата на имота, няма 3 м отстояние, има декларация от съсобственика на същия този парцел, на който е строено, че е съгласен да се построи гараж. От съседа , притежаващ граничещия имот-няма, но той също си е построил гараж в неговия двор долепен до този, който искам да купя.
От тук нататък не знам какви проблеми биха ме очаквали. Можете ли да препоръчате адвокат в град Варна?

Предварително благодаря!
nelka777
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Фев 2012, 21:40

Нямам познати там.

В такъв случай поне някои междинни документи да Ви даде.
Между другото, тънкия момент е в екзекутива.
За строежи в по-късни периоди и сега неможе да се одобряват екзекутиви за такива изменения, строежът става незаконен и подлежи на събаряне.

Но, ако се намери проектантът - архитект, то той може би има такъв екзекутив от 1999г. Това представлява върху ксерокопие на одобрения проект проектантът е нанесъл с червено корекциите.
След като се намери екзекутива, собственикът го внася в общината, в 2 екземпляра, и му връщат единия подпечатан. По всяка вероятност ще му искат доказателства кога е построен строежът (може да е махленско свидетелство), и контролно геодезическо измерване. В София е възможно , но във Варна - не зная. Може да се консултирате с някоя от по-старите надзорни фирми.
Със същите документи да иска и констативен протокол за линия и ниво със заверките на коти корниз и било, ако няма такъв.

И този проект-екзекутив, вече с вярната квадратура, нотариуса описва в нотариалния акт.

Тъй като е в съсобствен парцел, без такъв проект, аз лично не бих купил.

За Вас ще остане след това да си прехвърлите тока и да довършите процедурата по въвеждане в експлоатация.

Но все пак, посъветвайте се с местен адвокат, преди да правите каквото и да било.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kirile » 07 Фев 2012, 20:14

Проверете първо в Агенцията по геодезия и кадастър , която е издала скицата на гаража , на основание какви документи е издадена ? Имайте предвид , че много чест Агенцията разполага с грешни данни и оттам издава грешни скици. Ако цялата документация е редовна и в нея е отразена по-малка квадратура , никой няма да дойде да мери и проверява на място , сделката минава с документи и така си остава. Проблема с това колко метра да заплатите е само между Вас и продавача , както се казва "на четири очи". Успех !
kirile
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 07 Фев 2012, 20:37

kirile написа:Проверете първо в Агенцията по геодезия и кадастър , която е издала скицата на гаража , на основание какви документи е издадена ? Имайте предвид , че много чест Агенцията разполага с грешни данни и оттам издава грешни скици. Ако цялата документация е редовна и в нея е отразена по-малка квадратура , никой няма да дойде да мери и проверява на място , сделката минава с документи и така си остава. Проблема с това колко метра да заплатите е само между Вас и продавача , както се казва "на четири очи". Успех !

Тя нали каза, че действително така са го построили, както е по кадастралната карта. За късмет, този път са мерили и е нанесено като съществуващо. Без проекти.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nelka777 » 07 Фев 2012, 21:13

Екзекутив, Акт 16 или Разрешение за пускане в експлоатация няма. Няма отделна партида за тока.

На мен ми хрумна, след като гаражът е строен на самата имотна граница със съседно УПИ, не трябва ли и от собствениците на другото УПИ да има декларация за съгласие ? Съседът / този от съседното УПИ/също си е построил гаражче , чиято стена е долепена до гаража, който искаме да купим. Всъщност, който се колебаем дали да купим...
nelka777
Младши потребител

Мнениеот nelka777 » 07 Фев 2012, 21:16

От кадастъра не са мерили на място, те работят със сателитни снимки тук, но реалните граници съвпадат със заснетите. По документи за строеж обаче, гаражът е само 24 м2, не 28 м2, както е по кадасталната карта. Нотариусът приема кадастралната карта за документ с по-голяма тежест от одобрения от общината арх. план.
nelka777
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 07 Фев 2012, 21:20

Не мога да разбера защо, когато кажа на някой какво да прави, смилайки целия си професионален опит в кашичка като за малко пиле, винаги, ама винаги, тази персона се опитва да се прави на професор и корифей в областта.
Госпожо, правете точно това, което Ви хрумне, и ако търсите съчувствие и разбиране, препоръчвам ви да потърсите някой познат арменец. Той би могъл да Ви уреди с връзки при арменския поп.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nelka777 » 07 Фев 2012, 22:21

О, не знам с какво провокирах това, наистина. Единият отговор беше насочен към другия включил се. Другото беше мое запитване по отношение на другия съсед бе чиста хипотеза на база на липсата ми на всякакви познания в областта. Не знам защо според Вас се правя на корифей или професор, наистина не откривам провокация към Вас в никое от изказванията си. Вие бяхте изключително изчерпателен, несъмнено извънредно полезен също. Ако това, което написах за нотариуса е проблемното твърдение, не съм си го измислила, всъщност нотариуската, при която щяхме да подпишем договора ми го заяви.
nelka777
Младши потребител

Назад към Имотни казуси