Здравейте!!!
преди 2 години сключих предварителен договор за покупко-продажба на жилище за период от 8 години,съответно трябваше да го исплащам на 96 равни месечни вноснки.след 20-та вноска поради трудности не бях плащал няколоко месеца,водех разговори с фирмата да ми даде отсрочка но беше безполезно изпратиха ми писмо придружено с нутариос саответно в писмото пишише че ако до 2 седмици незаплатя вноските които съм пропуснал прекратяват договора и задържат всичко което съм платил до момента 9000 евро. има ли начин да си върна поне някъква част от тази сума.в договора има клауза при повече от една неплтена вноска фирмата има право да прекрати договора едностранно и да задържи всички вноски внесени до момента.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
връщане на вноски,при прекратяване на договор за пок.-прод.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: връщане на вноски,при прекратяване на договор за пок.-пр
ddimi написа: в писмото пишише че ако до 2 седмици незаплатя вноските които съм пропуснал прекратяват договора и задържат всичко което съм платил до момента 9000 евро. има ли начин да си върна поне някъква част от тази сума.в договора има клауза при повече от една неплтена вноска фирмата има право да прекрати договора едностранно и да задържи всички вноски внесени до момента.
Тази клауза, според мен е уговорен задатък между вас и другата страна по договора. Така както е уговорен, действително той е прекомерно голям в сравнение с претърпените вреди от неизпълнението на договора, а също така трябва да се отчете и изпълнението, макар и само отчасти.
Въпросът за намаляването на задатъка е спорен, но все пак има едно ТРВС с № 142-3/1954г., което постановява, че може да се иска намаляване на задатъка поради прекомерност.
- sunnyset
- Потребител
ddimi написа:...след 20-та вноска поради трудности не бях плащал няколоко месеца,водех разговори с фирмата да ми даде отсрочка но беше безполезно изпратиха ми писмо придружено с нутариос саответно в писмото пишише че ако до 2 седмици незаплатя вноските които съм пропуснал прекратяват договора и задържат всичко което съм платил до момента...
Задатък? Хайде де!
- goblin
- Потребител
Да
Приема се, че задатъкът може да бъде както частичното, така и пълното изпълнение на задължението на едната страна.
Наистина обаче така, както е уговорен, той се явява прекомерен.
Приема се, че задатъкът може да бъде както частичното, така и пълното изпълнение на задължението на едната страна.
Наистина обаче така, както е уговорен, той се явява прекомерен.
- sunnyset
- Потребител
това значе ли че мога да си върна някъква част от тази сума?
има анекс към договора че апартамента струва 45000лв. но аз се съгласявам да го платя на 45000евро,защо така го написаха незная,след като ние вече се бяхме разбрали за 45000евро и също така има една клауза,чу нямам право да показвам договора на никой и никъде,ако го покажа 10% неостойка от цялата сума,затова още не съм ходил при адвокат
има анекс към договора че апартамента струва 45000лв. но аз се съгласявам да го платя на 45000евро,защо така го написаха незная,след като ние вече се бяхме разбрали за 45000евро и също така има една клауза,чу нямам право да показвам договора на никой и никъде,ако го покажа 10% неостойка от цялата сума,затова още не съм ходил при адвокат
- ddimi
- Нов потребител
ddimi написа:това значе ли че мога да си върна някъква част от тази сума?
Олеееееееее, я веднага да отидете при адвокат с въпросния договор-слънце.
-
Melly - Старши потребител
все пак утре ще им звънна на въпросната фирма ако можем да постигнем някъкво споразомение без съд,но въпреки това ще ви помола да ме посъветвате за някой адвокат в бургас
- ddimi
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|