Здравейте,
Налага ми се да продам един имот, за който трябва да попълня следната декларация: "Декларация по чл.264, ал.1 от ДОПК (при прехвърляне или учредяване на вещни права върху недвижими имоти или наследствени права, включващи недвижими имоти)"
Във въпросната декларация трябва да декларирам, че НЯМАМ непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски.
Имам няколко въпроса относно видовете на задълженията:
1. За какви видове задължения става въпрос?
2. Ако съм си платил всички данъци на въпросният имот, но не съм си платил сметката за парно в апартамента ми, мога ли да продам имота?
3. Някъде прочетох, че ако не съм си платил данък сгради и такса смет за апартамента ми, не мога да продам имотът си, въпреки че всичките му данъци са платени. Това вярно ли е?
4. Какво представляват тези задължителни осигурителни вноски? Аз съм от 1 год. без работа и не плащам социални вноски.
Благодаря Ви предварително за отговора.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 17:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос - платени данъци и задължения
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос - платени данъци и задължения
1. Публичните задължения са изчерпателно посочени в чл. 162 ДОПК:
От тях обаче чл. 264 касае само данъците, митата и осигуровките, така че можете да прехвърляте имота дори и да имате неплатени глоби и други публ. задължения. Можете да направите справка в НАП за това дали имате непогасени такива задължения и дали подлежат на принудително изпълнение.
2. Да, можете да си го прехвърлите, задълженията към "Топлофикация" не са публични задължения.
3. И да, и не. Принципно - не можете да си прехвърляте имота, ако имате неплатени данък сгради и такса смет за него, но може да се възползвате от възможността по чл. 264, ал. 4 ДОПК - да ги платите от продажната цена.
Специално по отношение на такса смет моето мнение е, че същата не представлява местен данък и поради това може да си прехвърлите имота дори и с неплатена такса. По принцип за да прехвърлите имота, ще Ви трябва данъчна оценка и в нея ще бъдат посочени дължимите за имота данъци и такси. Опитайте се да убедите нотариуса, че чл. 264 не изисква да е платена такса смет.
4. Задължителните осигурителни вноски са посочени в КСО и Закона за здравното осигуряване. Става дума както за социални осигуровки, така и за здравни. Здравни осигуровки се дължат дори и да сте безработен, така че е добре да проверите в НАП дали нямате неплатени такива.
Публични са държавните и общинските вземания:
1. за данъци, включително акцизи, както и митни сборове, задължителни осигурителни вноски и други вноски за бюджета;
2. за други вноски, установени по основание и размер със закон;
3. за държавни и общински такси, установени по основание със закон;
4. за незаконосъобразно извършени осигурителни разходи;
5. за паричната равностойност на вещи, отнети в полза на държавата, глоби и имуществени санкции, конфискации и отнемане на парични средства в полза на държавата;
6. (доп. - ДВ, бр. 86 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) по влезли в сила присъди, решения и определения на съдилищата за публични вземания в полза на държавата или общините, както и решения на Европейската комисия за възстановяване на неправомерно предоставена държавна помощ;
7. по влезли в сила наказателни постановления;
8. (нова - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) за недължимо платените и надплатените суми, както и за неправомерно получените или неправомерно усвоените средства по проекти, финансирани от предприсъединителните финансови инструменти, оперативните програми, Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, европейските земеделски фондове и Европейския фонд за рибарството, Инструмента Шенген и Преходния финансов инструмент, включително от свързаното с тях национално съфинансиране, които възникват въз основа на административен акт, както и глобите и другите парични санкции, предвидени в националното законодателство и в правото на Европейския съюз;
9. (предишна т. 8, изм. - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) лихвите за вземанията по т. 1 - 8.
От тях обаче чл. 264 касае само данъците, митата и осигуровките, така че можете да прехвърляте имота дори и да имате неплатени глоби и други публ. задължения. Можете да направите справка в НАП за това дали имате непогасени такива задължения и дали подлежат на принудително изпълнение.
2. Да, можете да си го прехвърлите, задълженията към "Топлофикация" не са публични задължения.
3. И да, и не. Принципно - не можете да си прехвърляте имота, ако имате неплатени данък сгради и такса смет за него, но може да се възползвате от възможността по чл. 264, ал. 4 ДОПК - да ги платите от продажната цена.
Специално по отношение на такса смет моето мнение е, че същата не представлява местен данък и поради това може да си прехвърлите имота дори и с неплатена такса. По принцип за да прехвърлите имота, ще Ви трябва данъчна оценка и в нея ще бъдат посочени дължимите за имота данъци и такси. Опитайте се да убедите нотариуса, че чл. 264 не изисква да е платена такса смет.
4. Задължителните осигурителни вноски са посочени в КСО и Закона за здравното осигуряване. Става дума както за социални осигуровки, така и за здравни. Здравни осигуровки се дължат дори и да сте безработен, така че е добре да проверите в НАП дали нямате неплатени такива.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Благодаря Ви за изчерпателният отговор.
Имам още едни въпрос:
Понеже имам два имот - единият е апартамент, а другият е земеделска земя. Мога ли да продам земята, ако имам неплатени данък сгради и такса смет за апартамента? Въобще имали някакво влияние между двата имота по отношение на задълженията?
Имам още едни въпрос:
Понеже имам два имот - единият е апартамент, а другият е земеделска земя. Мога ли да продам земята, ако имам неплатени данък сгради и такса смет за апартамента? Въобще имали някакво влияние между двата имота по отношение на задълженията?
- simo82
- Нов потребител
Влизат ли в обхвата на този член ДДС, ДОД и осигуровки?
- chadel
- Потребител
Да - данъци, такси и осигуровки влизат в чл. 264.
- nk7702n
- Старши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|