начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

покупка на възбранен имот

Казуси за недвижими имоти

покупка на възбранен имот

Мнениеот Тончо Пенев » 01 Юли 2004, 09:13

Здравейте!
Можете ли да ми помогнете със съвет относно закупуването на Имот върху, който има възбрана и има обявление от съдия изпълнител.
Крие ли рискове такава покупка?
Вярно ли е, че ако лицето, чиято собственост е жилището покрие своето задължение към ответната страна, възбраната се вдига, даже и в случая, в който съм спечелил вече тайния търг.
Благодаря!
Тончо Пенев

Re: покупка на възбранен имот

Мнениеот adelle » 01 Юли 2004, 09:34

В ГПК е предвиден срок, в който задълженото лице може да плати задължението си към взискателя и това е деня, предхождащ деня на проданта/ако е физическо лице/. Тогава дори и да сте внесли задатък, той ще Ви бъде върнат.
Хубаво е да проверите дали има подадена жалба от длъжника или пък съпруга му срещу действията на съдия-изпълнителя, както и дали трето лице има претенции към възбранения имот, преди да пристъпите към покупка.
Това, може значително да забави производството по изп.дело.
Иначе, след като търга е спечелен от Вас и сте обявен за купувач, длъжника не може да си върне имота, като си плати на взискателя.
adelle

Мнениеот LageG » 08 Юли 2004, 16:55

Здравейте!
Ако мислите да закупите недвижим имот, обявен на публична продан от съдия-изпълнител, следва да имате в предвид, че ако търгът е вече е проведен и имотът Ви е възложен, Вие го закупувате без тежести и не би следвало, дори ако след този момент длъжникът изплати задължението си, да имате проблеми с покупката на имота. Той вече е ваша собственост от момента на възлагането му. В принудителното изпълнение по ДПК/за държавни вземания/ е уредено, че продажбата не се извършва, ако до провеждането й се изплати цялото задължение, заедно с разноските, но веднъж продадена вещта, няма основание тя да не е собственост на закупилия я
Дано това да Ви помогне
LageG

Мнениеот jujalub » 24 Авг 2011, 14:20

ЗДРАВЕЙТЕ
БИХ ИСКАЛА ДА СЕ КОНСУЛТИРАМ
ИСКАМ ДА ЗАКУПЯ ИМОТ -ПАРЦЕЛ КОЙТО Е СОБСТВЕНОСТ НА 3ма НАСЛЕДНИЦИ 1/2 Е НА ЕДИНИЯ ПРОДАВАЧ ,А ДРУГАТА 1/2 Е НА ДРУГИТЕ ДВАМА ПО РАВНО ОТ КОЙТО 1/2 (ВСЪЩНОСТ 1/4 ОТ ЦЕЛИЯ ИМОТ) Е ВЪЗБРАНЕН ОТ СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ .ПРИ ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРЕДВАРИТЕЛЕН РАЗГОВОР С ПРОДАВАЧА УГОВОРКАТА Е АЗ КАТО КУПУВАЧ ДА ЗАПЛАТЯ ПОД ФОРМАТА НА ПРЕДПАЛТА/КАПАРО НА СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЯ СУМАТА КОЯТО СЕ ДЪЛЖИ ЗА ПАДАНЕ НА ВЪЗБРАНАТА И НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ДА СЕ СЪСТОИ СДЕЛКАТА ПРЕД НОТАРИУС И СЕ ЗАПЛАТИ ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ УГОВОРЕНАТА ЦЕНА.
ВЪПРОСЪТ МИ Е ИМАЛИ ГО ТОЗИ ВАРИЯНТ НА СДЕЛКА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ИМОТА НЕ Е ОБЯВЕН ЗА ПУБЛИЧНА ПРОДАН ОТ СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЯ?
jujalub
Нов потребител

Назад към Имотни казуси