начало

Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие

Недвижим имот прехвърлен на името на лице под 18 години

Казуси за недвижими имоти

Недвижим имот прехвърлен на името на лице под 18 години

Мнениеот blackpool » 08 Авг 2011, 19:33

Здравейте, моя далечна роднина ме ангажира с неин проблем и ме помоли да поставя проблемът след като разбра, че съм регистриран в юридически форум. Ще опитам колкото може по накратко и ясно да изложа проблема. Тя е разведена има две деца като още преди развода баща й( ако не бъркам ) прехвърля къща на името на сина й като това става с договор за покупко-продажба по който тя е страна в качеството си на настойник на детето. Детенцето е на 13 години, тя е посочена за негов настойник и човек който може да се разпорежда с това имущество в качеството й на настойник. Проблема възниква от това,че със съпругът й се развеждат и след развода той поема попечителството над децата така се разбират. Това става след споразумение между нея и бившият й съпруг и в съдебното решение се казва,че той поема попечителството на децата, тя ще им плаща издръжка. Тя казва, че съпругът й не е фигурирал в този договор за покупко-продажба. Той е сключен между нея в качеството й на настойник на малкия и между баща й. Конкретните и въпроси са след развода по силата на този сключен договор тя сега има ли право да се разпорежда с имота или бащата,който вече е взел попечителските права се явява настойник и лице което може да се разпорежда с имота? Лично мое мнение е, че бащата като настойник може да предприема някакви действия т.е. няма значение, че тя е била тогава страна по договора важното е кой е настойник на детето в момента. Единственото което мога да твърдя със сигурност е, и ще се радвам да споделите и вие мнението си върху тази моя теза е че:съгласно чл. 130 ал. 3 от СК "Извършването на действия на разпореждане с недвижими имоти, с движими вещи чрез формална сделка и с влогове, както и с ценни книги, принадлежащи на детето, се допуска с разрешение на районния съд по настоящия му адрес, ако разпореждането не противоречи на интереса на детето. " т.е. нова сделка на недвижимия имот чрез покупко-продажба например без произнасяне на съд би била недействителна. Това е единственото, което я топли в момента. Ще съм ви благодарен да споделите и вашите мнения
blackpool
Нов потребител

Re: Недвижим имот прехвърлен на името на лице под 18 години

Мнениеот damme » 17 Авг 2011, 15:23

задавайки въпроса стигнахте до отговора
damme
Младши потребител

Назад към Имотни казуси