Днес,31.03.2011г. инкасаторка от ВиК-клон Казанлък,проверявайки изразходваната за месеца вода,ни каза,че този вид/сухи/водомери,черни на цвят,ВиК вече не признава и трябва всеки да си ги смени със "мокри", каквито бяха от бай-Тошово време.При това,след като си ги купим,човек от ВиК трябвало да ни ги постави на мястото на старите,и да ги пломбира срещу не малка сума.На въпроса ми,не може ли само да ги пломбира, служителя ми отговори:"Да,може но ще платите и за поставянето.Цената е същата-около 10 лв. на водомер."
Въпроси:
1.Как така вече много години "сухите" водомери бяха годно и стандартно средство за отчитане,защитено вероятно от БДС,а сега изведнъж не са?
2.Ако те на са-кои даде право те да се продават десетки години-и все още,в търговската мрежа и не са ли лъгани хилядите потребители,подведени да си ги купят?
3.Не се ли прави опит да се налага насила на населението да си купи и постави стока,произведена от определен производител с цел-рекет.
Стана малко дълго,но това касае не само мен,и много други.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 13:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Рекет ли прави ВиК
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Рекет ли прави ВиК
matrici написа:Днес,31.03.2011г. инкасаторка от ВиК-клон Казанлък,проверявайки изразходваната за месеца вода,ни каза,че този вид/сухи/водомери,черни на цвят,ВиК вече не признава и трябва всеки да си ги смени със "мокри", каквито бяха от бай-Тошово време.
Всяко средство за търговско измерване трябва да минава периодична проверка, за да се докаже че мери адекватно. За битовите водомери този период е 5 години. Проверката се извършва в акредетирана лаборатория, и тя е единствената която може да каже дали водомера мери вярно или не. След проверката се издава документ. ВиК не може да дава предписание за модела на средството за измерване. Дали е сух, мокър, леко влажен - това не е работа на ВиК, още по-малко на инкасаторката.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Рекет може и да Ви прави В и К но по голям рекет се опитва да Ви прави инкасаторката. Защото щеше да Ви предложи веднага фирма да Ви ги сменят веднага след Ваше съгласие.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Благодаря на отзовалите се!
Никой няма нищо против периодичните проверки.Но според В и К точно тези водомери,"сухи" и черни на цвят,никоя лаборатория не можела да тества и точно това им е мотива за смяната им със "мокри",т.е.с червени и черни стрелки.И мисля,че там май е разковничето-тях хората по трудно ги разчитат и не могат да осъществяват контрол и самоконтрол,и лесно биха им писали каквото решат и колкото решат инкасаторките.Дори не изключвам и хипотезата-разпореждане.
А за цвета-стана ми смешно.Защото никак,ама никак не ми се струва сериозно,тъй като всеки,запознат с изработване на детайли от пластмаса,каквито отвън,а може би и отвътре,са те,знае,че цвета не е никакъв проблем.Според мен,проблема е другаде.След като от В и К опитаха,засега безуспешно,да сложат такса "водомер",по почина на Енергото ,да вдигнат цената на водата,сега навярно измислят други начини за вземане на парички.Например-за демонтаж и монтаж и за пломбиране след това.А и по този начин намират работа на служителите си.
Не е ли за сметка пак на беззащитните потребители...?
Никой няма нищо против периодичните проверки.Но според В и К точно тези водомери,"сухи" и черни на цвят,никоя лаборатория не можела да тества и точно това им е мотива за смяната им със "мокри",т.е.с червени и черни стрелки.И мисля,че там май е разковничето-тях хората по трудно ги разчитат и не могат да осъществяват контрол и самоконтрол,и лесно биха им писали каквото решат и колкото решат инкасаторките.Дори не изключвам и хипотезата-разпореждане.
А за цвета-стана ми смешно.Защото никак,ама никак не ми се струва сериозно,тъй като всеки,запознат с изработване на детайли от пластмаса,каквито отвън,а може би и отвътре,са те,знае,че цвета не е никакъв проблем.Според мен,проблема е другаде.След като от В и К опитаха,засега безуспешно,да сложат такса "водомер",по почина на Енергото ,да вдигнат цената на водата,сега навярно измислят други начини за вземане на парички.Например-за демонтаж и монтаж и за пломбиране след това.А и по този начин намират работа на служителите си.
Не е ли за сметка пак на беззащитните потребители...?
Последна промяна matrici на 02 Апр 2011, 11:41, променена общо 1 път
- matrici
- Младши потребител
Пак ви казвам - модела на уреда не се определя от ВиК. Мога ако искам да си монтирам диференциален водомер използващ Доплеров ефект (който струва 5 000 лева). С течнокристален дисплей, не с черни и червени пластмасови стрелкички. Ако той има документ, че може да мери правилно, ВиК е длъжен да приеме неговите показания за верни.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Благодаря Ви за отговора!За сега напълно ме удовлетворява.Ако възникне по нататък проблем по темата,пак ще питам.Лек ден ви желая!
- matrici
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|