По молба на един мой приятел публикувам тук неговия казус с молба за помощ:
Уважаеми дами и господа,
Моля ви за мнение и помощ по един случай.
През 1920 г. прабаба ми закупува имот в Стария град в Пловдив, който по нотариален акт е почти 1000 кв.м. През 1964 г. общината отчуждава имота за музей на ГНС, при което в протокола е записан размер на имота 430 кв.м. На дядо ми и баба ми е платено обезщетение в размер на 9589,50 лв.
При излизането на Закона за реституцията баща ми подаде молба за възстановяване на собствеността. Имотът е отчужден по Закона за планово изграждане и не се ползва за музей, както е записано в протокола за отчуждаване, а като творческа база и хотел. Общината отговори, че "имотът реално съществува на място и къщата е превърната в музей", поради факта, че в една стая имало подредена музейна експозиция, макар че до нея няма свободен достъп. Пловдивският съд отсъди в полза на общината. От Върховния съд два пъти връщаха делото за доразглеждане. На третия път, през 1998 г., адвокатите ни уверяваха, че вече всичко е сигурно, но Върховният съд изненадващо излезе със становището, че на къщата е правена реставрация и тя по същество е нова сграда, което според мен противоречи на изявлението на общината, че "имотът реално съществува на място".
За съжаление, малко преди последното решение на Върховния съд баща ми почина, което ме постави в много трудно положение и не можах да използвам възможностите за обжалване на делото в България, а после евентуално и в Европейския съд.
Съзнавам, че вече е минало много време и съм изпуснал всички срокове за обжалване, но може би има шанс да заведа ново дело на няколко основания. Моля ви като професионалисти да споделите мнението си за тези възможности.
Първо, разбрах, че от 2006 г. имотът вече не е общинска, а държавна собственост. Възможно ли е при това положение да заведа ново дело за връщане на имота, този път срещу държавата?
Второ, мога ли по някакъв начин да използвам разликата в площта между нотариалния акт и протокола за отчуждаване, за да оспоря отчуждаването или да поискам допълнителни компенсации?
Трето, дори да приемем, че къщата е нова сграда, бих ли могъл да заведа дело за възстановяване на собствеността върху земята?
За нещастие, в момента финансовото ми положение е катастрофално и нямам възможност да плащам адвокатски хонорари. Затова ако някой адвокат прояви интерес да води това дело, съм готов да подпишем споразумение, че при благополучен изход на делото му отстъпвам 30% от имота или получените компенсации. Може дори да преговаряме и за по-голям процент. Става дума за една от най-известните къщи в Стария Пловдив, така че печалбата ще е значителна.
Аз съм единствен наследник на имота, така че поне в това отношение няма да има затруднения.
Сканирани копия на Акт-протокола за отчуждаване на имота, Отговорът на община Пловдив на искането за възстановяване на собствеността и Решението на Върховния съд можете да свалите оттук (файловете са в PDF формат): http://multi-up.com/417038
Ако имате въпроси или се интересувате от повече подробности, пишете ми на адрес: dloken@abv.bg
Благодаря ви предварително!