начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

Атакуемо ли е дарението

Казуси за недвижими имоти

Атакуемо ли е дарението

Мнениеот koloman » 04 Яну 2011, 18:58

Здравейте, имам един въпрос, който притеснява мен и родителите ми и ще съм благодарен ако мога да получа информация тук.
Става въпрос за следното: Преди години Баща ми и Майка ми ми дариха семейното жилище (собственост на Баща ми). Всички живеем там заедно, като родителите ми са с ъс запазено (пожизнено) право на ползване. За Баща ми това е втори брак и има дете и от първия брак. Вупроса ни е може ли детето му от първия брак да предяви претенций към имота в бъдеще и как можем да се предпазим от това. Волята на родителите ми е имота да остане за мен и семейството ми, но май закона казва друго когато имота ми е дарен. Моля за съвет и информация на достъпен за обикновен човек език.
koloman
Нов потребител

Re: Атакуемо ли е дарението

Мнениеот Гост. » 04 Яну 2011, 20:50

Без съмнения твърде възможно да не се "опазите" от родния си брат.

Обаче, както животът е цветен, така и тук не липсват нюанси...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 05 Яну 2011, 14:42

Господине , никои не знае каква ще е наследствената маса след смъртта на баща ви и никои не може да ви каже това дарение ще я накърни ли , и ако е така дали другия наследник ще предеви иск. Всичко това ще се разбере в един по-късен момент.
donna
Старши потребител

Мнениеот error » 05 Яну 2011, 15:43

Колежката donna е права. Но ако искате да сте спокойни - баща ти да направи дарение на вещ или сума на приблизителна стойност 1/4 от стойността на апартамента и на детето си от предишния брак и..пей сърце :)
Аватар
error
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Яну 2011, 21:39

Имотът е обслужван най-вероятно от нотариус, който не е схванал динамиката на вещта и така се е стигнало до разваляне.

Но перфектни сделки няма, всяка сделка има живот 5-10-15 години и й трябва ревизия.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот donna » 06 Яну 2011, 02:54

ivan_lawyer написа:Имотът е обслужван най-вероятно от нотариус, който не е схванал динамиката на вещта и така се е стигнало до разваляне.

Иване на туй му викат амортизация ,ама тя тука за жалост се не отчита :D , кат я развалят/сделката -дарението / наново ще начисляват амортизация върху вещта :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
donna
Старши потребител

Мнениеот boiko_62 » 06 Яну 2011, 09:37

ако родителите освен дареното жилище имат и други имоти, то няма от какво да се страхувате, но след като е втори брак не знам как са дарили жилището двамата родители което сигурно е придобито преди брака им
boiko_62
Потребител

Мнениеот koloman » 06 Яну 2011, 11:47

Благодаря на всички за коментарите.
Жилището е дарено на баща ми от дядо му още преди първия му брак.
При развода си го запазва и след много години, вече женен за майка ми го дарява на мен. Сега обаче се притеснява да не би един ден детето му от първия брак да предяви претенций към това жилище. Те вече са го съдили за глупости по време на развода и притесненията са големи. Въпроса ми е след като жилището ми е дарено преди около 12-13 години, живот и здраве някой-ден дали другия син (мой брат по бащина линия) може да ми вземе някаква част. Аз съм направил редица подобрения с годините, но запазения дял доколкото прочетох си е неприкосновен, независимо от дарението. Ако е така, то може ли с баща ми да развалим дарението и примерно той след това да ми продаде имота. Тогава всичко би било наред за мен. Моля за съвет, благодаря.
koloman
Нов потребител

Назад към Имотни казуси