Здравейте,
имам следното питане.
Участвам в ЖСК, като пълноправен член. Строежа е готов, но някой от членовете не са превели всички дължими суми към ЖСК-то и строителя. Съответно той не предава обекта.
Въпроса ми е мога ли аз като физическо лице да заведа дело / дела към всички които не са се издължили? Без това да вкара ЖСКто в съдебен спор.
Делото примерно да е за пропуснати ползи и пр.
В момента поради невъзможността да влезна в имота си аз търпя такива вреди, плащам лихви по взетите кредити за придобиването му, наем... и пр.
Благодаря Ви предварително.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 14:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дължими суми по строеж
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дължими суми по строеж
barabaz написа:Здравейте,
имам следното питане.
Участвам в ЖСК, като пълноправен член. Строежа е готов, но някой от членовете не са превели всички дължими суми към ЖСК-то и строителя. Съответно той не предава обекта.
....................
Строежа се въвежда в експлоатация не от строителя, а от Собственика - в случая ЖСК-то и Строителния надзор, (имате ли?) който също следва да е нает от Собственика. Строителя само съдейства на въвеждането (представя документи и подписва).
Истината рядко е чиста и никога проста
-
wladi - Потребител
barabaz написа:Участвам в ЖСК, като пълноправен член.
Това, в което участвате, наистина ли е ЖСК, учредена по ЗАКОНА ЗА ЖИЛИЩНОСТРОИТЕЛНИТЕ КООПЕРАЦИИ, или е нещо друго?
- bgarch
- Потребител
Здравейте отново,
Въпроса ми е мога ли аз като физическо лице да заведа дело / дела към всички които не са се издължили към ЖСК-то? Без това да го вкара в съдебен спор.
Въпроса ми е мога ли аз като физическо лице да заведа дело / дела към всички които не са се издължили към ЖСК-то? Без това да го вкара в съдебен спор.
- barabaz
- Нов потребител
Консултирайте се с адвокат - покажете му всички документи за ЖСК-то, договора със строителя, Вашите платежни документи и каквото още смятате, че може да има някакво отношение към въпроса.
- rts
- Активен потребител
благодаря ви много!
- barabaz
- Нов потребител
bgarch написа:barabaz написа:Участвам в ЖСК, като пълноправен член.
Това, в което участвате, наистина ли е ЖСК, учредена по ЗАКОНА ЗА ЖИЛИЩНОСТРОИТЕЛНИТЕ КООПЕРАЦИИ, или е нещо друго?
След като остана да е ЖСК (в което се съмнявам?) считам подобен иск за вреди за трудно доказуем.
Правилния ход е ОС на ЖСК-то на легимно събрание да даде краен срок за внасяне сумите, с изрично решение, че ще се простъпи след това към изключване от ЖСК-то.
ЗЖСК Чл.21. Изключване от жилищностроителна кооперация се допуска, когато кооператорът не внесе в срок дяловата си вноска или системно не изпълнява задълженията си по този закон или по устава, с което пречи за постигане целите на кооперацията.
Чл. 29. (1) Решенията на общото събрание се вземат с обикновено мнозинство от гласовете на присъствуващите кооператори, освен когато този закон или уставът предвиждат друго................
(2) ......решенията за изключване на членове на кооперацията се вземат с мнозинство не по-малко от 2/3 от гласовете на всички членове.
Истината рядко е чиста и никога проста
-
wladi - Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|