начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Кофти комшии

Казуси за недвижими имоти

Кофти комшии

Мнениеот tihomir2009 » 12 Юни 2009, 20:46

Как се действа, в случай че съседите не разбират от дума, вдигат шум и гюрлутия, музики, песни и др? Целта е да бъдат изселени. Какъв е пътят до постигането й?
tihomir2009
Младши потребител

Re: Кофти комшии

Мнениеот Гост. » 12 Юни 2009, 21:09

чл. 11, т.10 б. е от ЗУЕС- истината е някъде там...

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516

Препоръчвам четене изцяло и задълбочено на НА.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tihomir2009 » 12 Юни 2009, 21:30

poli_g написа:чл. 11, т.10 б. е от ЗУЕС- истината е някъде там...

Текстът на чл.11 т.10б е следния:
"б) отдаване под наем или за предоставяне за безвъзмездно ползване на общи части на сградата при спазване на нормите за пожарна и аварийна безопасност;" и нещо не схващам връзката с моя проблем.
Благодаря за препоръката, ама нали затова простите хорица пишем тук, за да не ровим във законите (НК в случая). Все едно да ида на доктор и той да ми връчи няколко тухли, за да прочета как да се излекувам.
tihomir2009
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юни 2009, 21:37

tihomir2009 написа:
poli_g написа:чл. 11, т.10 б. е от ЗУЕС- истината е някъде там...

Текстът на чл.11 т.10б е следния:
"б) отдаване под наем или за предоставяне за безвъзмездно ползване на общи части на сградата при спазване на нормите за пожарна и аварийна безопасност;" и нещо не схващам връзката с моя проблем.
Благодаря за препоръката, ама нали затова простите хорица пишем тук, за да не ровим във законите (НК в случая). Все едно да ида на доктор и той да ми връчи няколко тухли, за да прочета как да се излекувам.

Значи, почти бях склонна да ви повярвам... ама добре, че съм прекалено мнителна- та си рекох- я, чети пак!
Чл. 11. (1) Общото събрание:

1. приема, изменя и допълва правилник за вътрешния ред;

2. избира и освобождава членове на управителния съвет (управител), както и касиер;

3. избира и освобождава членове на контролния съвет (контрольор);

4. приема годишен бюджет за приходите и разходите и одобрява годишните отчети на управителния съвет (управителя), както и на контролния съвет (контрольора);

5. определя размера на паричните вноски за разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата;

6. разпределя консумативни разходи за общите части на сградата;

7. определя размера на паричните вноски във фонд ,,Ремонт и обновяване";

8. приема план за извършване на ремонти, реконструкции, преустройства и други дейности в общите части на сградата, включително и по изпълнение на предписаните мерки в доклада към техническия паспорт, или на други предписания на компетентните органи, както и одобрява годишния отчет на управителния съвет (управителя) за изпълнението му;

9. приема изменения в плана за извършване на ремонти, когато се налагат непредвидени разходи;

10. приема решения и за:

а) извършване на разходи, които са необходими или неотложни за поддържането или за възстановяването на общите части, за извършване на полезни разходи, както и за определяне на размера на разходите за изпълнението на указанията в техническия паспорт;

б) отдаване под наем или за предоставяне за безвъзмездно ползване на общи части на сградата при спазване на нормите за пожарна и аварийна безопасност;

в) обновяване на сградата, което се вписва в публичен регистър;

г) предприемане на подготвителни действия за учредяване на право на ползване, строеж, надстрояване, пристрояване или промяна на предназначението на общи части при спазване изискванията на действащото специално законодателство;

д) поставяне на реклами или технически съоръжения върху сградата;

е) изваждане от сградата на собственик или обитател по реда на чл. 45 от Закона за собствеността за определен срок, но не по-дълъг от три години;

ж) извършване на дейности във връзка с топлоснабдяването, водоснабдяването или на други дейности в случаите, когато това е предвидено в други закони;

з) създаване на условия за достъп в етажната собственост на хора с увреждания;

и) използване на общите части на сградата и прилежащата й площ при възникнали спорове, както и за спазване на вътрешния ред и санитарно-хигиенните норми;

к) предприемане на действия за санкциониране на собственик или обитател по реда на този закон;

11. може да приеме решение за възлагане на дейности по поддържането на общите части на сградата на юридическо или физическо лице срещу възнаграждение, като определя и конкретни правомощия на управителния съвет (управителя), които могат да бъдат възложени за изпълнение на тези лица ;

12. може да приеме решение за получаване на кредити, безвъзмездна помощ и субсидии;

13. може да приеме решение за опрощаване на финансови задължения, както и за отсрочване или разсрочване на изпълнението им;

14. може да упълномощи управителния съвет (управителя) да приеме решение за извършване на неотложни ремонти или на разходи, които не търпят отлагане.

(2) Общото събрание не може да откаже приемане на решение за извършване на разходи, които са необходими за поддържането или за възстановяването на общите части на сградата.

(3) Общото събрание е длъжно да приеме правилник за вътрешния ред в етажната собственост.

(4) Приетите решения на общото събрание обвързват и нови собственици на самостоятелни обекти в етажната собственост.

(5) Министърът на регионалното развитие и благоустройството издава примерен правилник за вътрешния ред.

Нямам против санкциите, но да си имаме уважението, моля.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юни 2009, 21:42

Благодаря за препоръката, ама нали затова простите хорица пишем тук, за да не ровим във законите (НК в случая). Все едно да ида на доктор и той да ми връчи няколко тухли, за да прочета как да се излекувам

:roll: Мда, като се има предвид, че посоченият, и относим към казусът ви, НА е мъниче и почти няма дела по него, като как да ви се укаже помощ?
За да чета след време тук нейде някой да ми пише следното- някои неюристи се се изказват, като баш адвокати. :lol:
Пазя си и аз хляба. :wink:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот namakak » 13 Юни 2009, 20:31

Вие сега искате да няма шум или нещо не ви харесват само на вас ,че чак искате да ги изселите?Уточнете се мола,за да ви се помогне.Това са два различни казуса.
И аз искам да накажа едни интриганти,ама първо насаме се качвам с тях в асансьора,ако смеят да продължат спазвам закона.За вдигане на шум по правилника звъни на 112,оттам идва патрулка и тя отделно сезира районното.Глобата е до 800 лева май беше.
Съжалявам,но директно някак си неможе,а на събранието ще са нужни аргументи.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 13 Юни 2009, 23:45

namakak,

Това със "112", патрулката и евентуално глобата в размер "до 800 лв.- май", нали знаеш къде е правното основание ? Случая касае местните наредби за опазване на обществения ред, които всеки общински съвет си издава самостоятелно, т.е. нявсякъде положението е уредено различно.

В този ред на мисли, да отбележа, че не знам за размера на глобата, но има градове, където времето, през което е забранено да се провеждат "шумни празненства, битови мероприятия" е от 24:00ч. нататък :shock: .
Т.е. до 24:00ч. посред нощите, съседите ще могат да си "пият и пеят", без въобще да се притесняват нито от "112", нито от патрулка, нито от глоба в какъвто и да е размер.

Друг е обаче, според мен въпросът, с редовното надуване на музиката, което макар да се случва в несанкциониран от съответната наредба часови интервал, поради своята системност и ежедневност, обективно ограничава правото на съседните собственици да се ползват от имотите си спокойно и необезпокоявано.

За съжаление, съвсем трети пък е въпросът, че макар правна възможност за изваждане на обитател, при системни нарушения на вътрешния ред, да съществуваше и в стария ПУРНЕС, до ден днешен, аз такова нещо като "изваден" обитател, нито съм чувал, нито съм виждал.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот namakak » 14 Юни 2009, 00:25

Г-н инспектор,малко ми е неловко да ви спомена ,че закона за пожара изкара наркодилъри от местонахождението им,за какво става въпрос г-н инспектор?
Разбираемо ,че асансьорният закон би влязъл в употреба в състояние на афект при пускане на музика от часовете в които това е допустимо,но не и при спящ от нощна смяна или бебе или лежащо болен.Според мен.Според вас..установявайте си доказателствата и свидетелите ,особено ако цяла етажна собственост търпи такива хулиганщини.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот namakak » 14 Юни 2009, 00:58

Ахаха,доси не бъркай патрулките със следователите и "станциите",нищо чудно докато пирува съседа над вас,тоя под вас вече да бъде обхождан..;просто не е истина кви вицове...отивам на рожден ден.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Гост. » 14 Юни 2009, 01:13

namakak написа:...отивам на рожден ден.

:mrgreen: Правилно. Хайде всички на купона- Беби черпи днес. :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tihomir2009 » 14 Юни 2009, 01:57

Inspector_MBP написа:namakak,

За съжаление, съвсем трети пък е въпросът, че макар правна възможност за изваждане на обитател, при системни нарушения на вътрешния ред, да съществуваше и в стария ПУРНЕС, до ден днешен, аз такова нещо като "изваден" обитател, нито съм чувал, нито съм виждал.

Нещата погрозняха и загрубяха. Това го намекнах и по-горе. Полицията е безпомощна с нейното мъмрене и предупрежденийце. Глоба няма да платят. Не може да ги изселят. Тогава да платя на два бабаита да го "попреместят" поне за 2-3 месеца в болница, така ли?
tihomir2009
Младши потребител

Мнениеот petkoves » 15 Юни 2009, 10:04

Подобна ситуация е масово явление в големите "спални" на градовете.:!:
Избиване на комплекси и пълно незачитане на правата на съсобствениците/съседи, това е поведение на много маниакални "човечета".
:evil:
Но, всяка ситуация изисква и индивидуален подход, може да не се стигне до "изселване", но е много вероятно да ескалират отношенията до краино грозни резултати. 8)
petkoves
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 16 Юни 2009, 09:10

doc03 написа:Хората имат ПРАВО да се веселят и вдигат шум от толкова до толкова часа.
Но !

НК - Чл. 323. (1) Който самоволно, не по установения от закона ред, осъществи едно оспорвано от другиго свое или чуждо действително или предполагаемо право, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до пет години и глоба до хиляда лева.

Да, ама спокойствието обикновено е маловажно, така че ....

Има начин. Не на страха.

:roll: Моите уважения, но нещо бъркате. 8)
Бихте ли ми обяснили като как решихте да е наличен състава на самоуправство в тази хипотеза? :idea:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ana-maria » 08 Дек 2010, 23:19

Inspector_MBP написа:Това със "112", патрулката и евентуално глобата в размер "до 800 лв.- май", нали знаеш къде е правното основание ?

Къде е правното основание? Сериозно питам - закони, член, параграф, точка...
ana-maria
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 09 Дек 2010, 00:27

doc03 написа:При последния конфликт в кошарката, наречена блок, в който живея, точно това се постави като аргумент - "...имам ПРАВО да си вдигам шум колкото си искам, още е рано..., к-во ви пречи ?" (четири колони по 180 вата бяха изкарани в коридора на ет.6).
Та по повод правото. Не съм "решил", но поставям като въпрос.

То е като пръскането с боя в асансьора и по фасадата; като заграждането на място за паркиране, щото ни е удобно; като заключването на общи помещения, защото "... имам ПРАВО, те са и мои..." и т.н. Лично аз не виждам разликата.

А и около 120 възмутени граждани никого не трогнаха.

По-горе казах - НЕ на страха. И го измислих. Имам хубави секачки. Хубаво режат кабели. Имам ПРАВО - като минах се спънах. Пречат ми.

Това е хубав лаф минах пречеше ми и го отстраних, добра логика, но ако пречите на някой комшия и той може да мине да Ви резне вратлето :wink: ,че му пречите.И човека може да си има аргумент. :D Не ми се шегува повече, че усещам насаждане към агресия в тази тема.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Имотни казуси