Не съм юрист, а икономист. С правната материя, касаеща финанси се справям, но ми се отвори личен имотен казус.
Опитах се сам да се справя, направих справки със закона за собствеността на горите, после се свързах и с позната адвокатка, но тя се оказа много заета в момента и ми каза сам да си прочета материята в този сайт. Е, реших да попитам и капацитетите тук, поне да се ориентирам имам ли шанс.
Та за случая.
С реституция на наследствена земя на родА се занимава упълномощен роднина. Получава отказ на поземлена комисия да възстанови през 1999 г. един от имотите. Мотив - нивата е станала гора и е в Държавния горски фонд.
Пълномощникът подава документите по Закона за собств. на горите. Прилага същите документи от ТКЗС-то, както когато иска имота като нива. НО общината издава второ удостоверение, с което се отмята от първия си документ - и твърди че този имот, за който е дала удостоверение че е наш като нива, като гора бил попаднал при земеразделянето в парцела на друг човек. Пълномощникът се отказва да продължи процеса по обжалване.
НО - аз преди седмица намерих в стара фамилна къща ОРИГИНАЛНИЯ нотариален акт, с който спорния парцел е купен през 1947 година!
Според мен по ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ГОРИТЕ И ЗЕМИТЕ ОТ ГОРСКИЯ ФОНД чл. 13 ал.2 имам право да искам възстановяване въпросния имот на основание новооткрития нотариален акт.
Обръщам се към форума за мнение имам ли шанс, за да търся адвокат и да предприема действия?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възстановяване собственост на гора
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Възстановяване собственост на гора
Имате шанс за материален спор,щом имате правна сделка,нотариален акт.Трябва чрез Поземлена комисия да обжалвате в районен съд.
Всеки наследник с представено актуално удостоверение за наследници може да е заявител по преписка,единственото неудобство е,при съобщението за решение.
При вас е било упълномощено лицето и трябва да спази срока за обжалване,ако е получило такова съобщение по надлежния ред.
Всеки наследник с представено актуално удостоверение за наследници може да е заявител по преписка,единственото неудобство е,при съобщението за решение.
При вас е било упълномощено лицето и трябва да спази срока за обжалване,ако е получило такова съобщение по надлежния ред.
-
namakak - Потребител
Първият пълномощник е получил отказа през 2000 г. и естествено не го е обжалвал, защото е нямал документи.
Сега аз се занимавам със казуса. Имам всички пълномощни, удостоверение за наследници.
Ще опитам, щом казвате че има възможност.
Сега аз се занимавам със казуса. Имам всички пълномощни, удостоверение за наследници.
Ще опитам, щом казвате че има възможност.
- mavi
- Младши потребител
Да дапуснем,че иска ви пред съда бъде уважен-възтановява ви се нивата-гора. И после ?Ще си имате Решение на съда без възможност да влезете в реално владение. Общината няма да ви издаде скица, защото имота е извън кадастъра й.
Фирмите лицинзирани могат да набият колчетата, но само след скица от общината.
Кой ще ви въведе във владение? Това е работа на кмета,но едва ли ще се случи. За частен съдия изпълнител е същото - без скица не става. Според мен - тупик. Щом нивата е станала гора и е влезла в горския фонд ще гоните Министерство на "горите". Да изпълни Решението на съда и пак едва ли ще се случи! Изяснете си срещу кого ще отправите иска. И дерзайте!
Фирмите лицинзирани могат да набият колчетата, но само след скица от общината.
Кой ще ви въведе във владение? Това е работа на кмета,но едва ли ще се случи. За частен съдия изпълнител е същото - без скица не става. Според мен - тупик. Щом нивата е станала гора и е влезла в горския фонд ще гоните Министерство на "горите". Да изпълни Решението на съда и пак едва ли ще се случи! Изяснете си срещу кого ще отправите иска. И дерзайте!
- todorst
- Потребител
Извинете, пропуснах извратливостта на общината. Имотът беше нива, после гора , сега отново е нива, поземлен имот или УПИ, но вече е собственост на частно лице при проведена регулация .Възможно е лицето да го е продало, да си е извадило нот.акт и т.н. той е добросъвестен и 5 год. са му достатъчни. Поставете се на негово място - след толкова години някой има претенции. Че този имот ми е придаден по регулация- отнеха ми 900 кв.м. за озеленяване и ми придадоха въпросния имот. Съветвам ви направете цялостно проучване и някой по-свободен адвокат.
- todorst
- Потребител
Колега todorst, забележката за проблемите с въвода във владение и общината са важни... Но имотът е Държавен горски фонд. Така че ще трябва да си имам работа с Министерството на земеделието.
- mavi
- Младши потребител
Обърнах се към адвокат. Според него нямаме шансове. Пропуснати са сроковете по закона за горите.
Но. Когато при втората преписка общината се отмята от първия си документ, и удостоверява че парцела бил вписан на друго лице, общината или чиновника е дал документ с невярно съдържание, защото сега се намери нотариален акт, който удостоверява друго. Тогава молителят не е обжалвал, защото тогава е нямал документа.
Може ли сега НЕ да обжалваме решението на поземлената комисия, защото тя е разполага с онези документи, А да съдим общината за неверния документ и от там да търсим реституцията?
Но. Когато при втората преписка общината се отмята от първия си документ, и удостоверява че парцела бил вписан на друго лице, общината или чиновника е дал документ с невярно съдържание, защото сега се намери нотариален акт, който удостоверява друго. Тогава молителят не е обжалвал, защото тогава е нямал документа.
Може ли сега НЕ да обжалваме решението на поземлената комисия, защото тя е разполага с онези документи, А да съдим общината за неверния документ и от там да търсим реституцията?
- mavi
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|