- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ОТНОВО ЗА ОТСТОЯНИЯ
|
|
24 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: ОТНОВО ЗА ОТСТОЯНИЯ
probcho написа:Много ли объркано стана?
Малко
Без да са видяни скица, кадастър, ПРЗ, АДС (ако има, по всяка вероятност е за по-малка ЗП), договори ......., в такива случаи за кооперацията варианта (поне за мен) е търпимост § 16 ЗУТ с всичките атрибути и последици. В полето на гл.архитект е как и какво удостоверение за търпимост ще даде, даже и да има намалени отстояния
Но за това е необходимо да се погрижи адвоката на кооперацията, а не на питащия.
Ако няма за сградата планове (по всяка вероятност), то това е последваща процедура.
Мисля, че навлизаме в проблема на кооперацията, без да знаем фактите от тяхна страна, а не от тази на питащия
- anserk
- Активен потребител
В духа на чл.101 от ППЗТСУ ми се набива в очите едно - откланенията се допускат с разрешение на гл. архитект на общината.
Набива ти се в очите и то с пълно основание. За разлика от случайте по чл.99 и 100 от отменения ППЗТСУ,които изцяло визираха бъдешите предвиждания при условията посочени в тези разпоредби, за незаконните строежи, чл.101 даваше облекченият режим " с разрешение на главния архитект" т.е. никакви ЧКЗСП.
Следователно тогава не се е изисквало градоустройство за намалени отстояния за незаконни строежи а "разрешение на главния архитект".
Разсъждавайки в духа на днешният §16 ал.1 ПР на ЗУТ, спокойно можем да заклучим че пристройката, в случай, че още тогава е била незаконно изградена, на намалени отстояния не се е нуждаела от КЗСП,а от "разрешение на главния архитект" така че не можем да мислим в посока дали е или не е била в съответствие с действащ КЗСП. Колкото до евентуалния действащ ЗРП то съгласно "чл.48 2) Планът установява характера и начина на застрояването идейно - без мерки за височини, застроителни площи и разстояния." ППЗТСУ Достатъчно е за този магазин да е съществувал някакъв застроителен режим и толкова. Ако изследваме въпроса още по назад във времето. т.е. при съществуващ тогава само регулационен план - заварен от ЗПИНМ, то режима на застрояване се осъществяваше с т.н. Квартално застроителна разработка (КЗР), по чл.97 ал.3 от ППЗТСУ, която систематично стои в раздел "застрояване" , а не "подробни градоустройствени планове, ерго отново §16 ПР на ЗУТ е приложим, стига само да се докаже, че става въпрос за строеж от преди 07.04.1987г., което според задачата най- вероятно не е така!
Забележка: Нека тези които са участвали в купона наречен ЗТСУ си припомнят,че застроителните решения по ППЗТСУ бяха два вида, съгласно чл.98 и 108 ППЗТСУ, като и двете не визират този случай, при което за напред нека да не пишат ЧЗР.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Не мога да скрия, че с удоволсвие Ви чета. От така поставена задачка за селската кръчма каква дискусия развихте.Изключително съм впечатлен от познанията Ви по ЗУТ и най-вече по старите закони в тая област.Налагало ми се е да ги чета и съм ги чел, но има въпроси , на които не мога да си отговоря . Искушавам се да ги поставя тук и ще бъда много благодарен , ако ми помогнете да си ги изясня.После може да дам и повече подробности около един казус по който нещо ме гложди отвътре, че бях прескочен в процдура по обявяване на строителни книжа в съседен парцел.Ходих , разбира се в общината и питах, но много оскъдна информация получих. А имам подозрения, че за сега се извърши първи етап от строеж, който мога търпя , покрит с временен/ламаринен / покрив, но предстои надстройка, с която не бих се примирил,т.к. ми е от юг. Искам да отида да прегледам документацията, но не знам точно какво да търся.А и предварително ми казаха, че нямало да ми е дадат, заради личните данни.С това знам как да се справя
Понеже по-горе стана въпрос за РУП, в ЗУТ пише, е се изработва в предвидените в закона случаи.Засега до колкото разбирам един от тези случаи е когато е разрешено строителство на намалени отстояния. Ако греша ме поправете. А кои са другите такива?
А кога се изработва комплексен инвистиционен проект и той задължително ли садържа РУП? Интересувам се във връска с реда за обявяване на проекта. Защото има разлика в обхвата на заинтерисованите лица. В смисъл в кои случаи съседите са заинтерисована страна по ПУП-а
И още един въпрос , с който ше Ви върна към ЗПИНМ. Кадастралните планове, изработвани след 1951г. във връзка с ОГП как се одобряваха- от кой орган и дали се съхраняват някъде?Също ме интересува и периода 1971-73г. Тогава вече по ЗЕК ли или как? И защо ЗЕКИР нещо не ги долюбва тези планове, а само одобрените по ЗТСУ.При изготвяне на новите кадастрални карти ползвани ли са данни от тези кадастри и имотните им регистри.И къде могат да се намерят такива. Изключвам Общината!Знам , че ги има в "компютъра ", но не дават достъп на всеки до тях.
Понеже по-горе стана въпрос за РУП, в ЗУТ пише, е се изработва в предвидените в закона случаи.Засега до колкото разбирам един от тези случаи е когато е разрешено строителство на намалени отстояния. Ако греша ме поправете. А кои са другите такива?
А кога се изработва комплексен инвистиционен проект и той задължително ли садържа РУП? Интересувам се във връска с реда за обявяване на проекта. Защото има разлика в обхвата на заинтерисованите лица. В смисъл в кои случаи съседите са заинтерисована страна по ПУП-а
И още един въпрос , с който ше Ви върна към ЗПИНМ. Кадастралните планове, изработвани след 1951г. във връзка с ОГП как се одобряваха- от кой орган и дали се съхраняват някъде?Също ме интересува и периода 1971-73г. Тогава вече по ЗЕК ли или как? И защо ЗЕКИР нещо не ги долюбва тези планове, а само одобрените по ЗТСУ.При изготвяне на новите кадастрални карти ползвани ли са данни от тези кадастри и имотните им регистри.И къде могат да се намерят такива. Изключвам Общината!Знам , че ги има в "компютъра ", но не дават достъп на всеки до тях.
- ivan33
- Потребител
24 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|