- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
аткуване на нотариален акт?
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
аткуване на нотариален акт?
Имам един такъв въпрос .Преди време през 1998 год. моята майка е продала един апартамент който се е водил по документи на майка ми на мен и на брат ми,така пише в нотариални акт.Но май ,че има проблем ...Когато е станала проажбата на имота брат ми които по това време е бил (малолетен) на 13 год аз съм бил на 15 год.(непълнолетен) не си спомяням тоя факт но и аз съм се подписъл по време на самата продажба, но както и да е. Въпроса ми е как е възмойно да има сделка без Окръжния съд да е дал разрешение за това малолетния ми брат да продава? Понеже аз такова решение в акта за продажба не виждам да е било приложено като документите.
- ivan505
- Младши потребител
Re: аткуване на нотариален акт?
Ако е станало така, то сделката ще е нищожна поради липса на съгласие - за Вас и противоречие на закона - за брат Ви. Ако обаче майка Ви сама е продала имота, то за ид.ч. над притежаваните от нея сделката е действителна, но не поражда ващно-прехвърлително действие.
И в двата случая можете да предявите ревандикационен иск, като в първия случай ще е обективно съединен с иск за нищожност.
За съжаление обаче малко късно сте се сетил - много вероятно е купувачът да се позове на изтекла в негова полза придобивна давност. Ако сделката е нищожна той придобива имота при владение в продължение на 10 г., а ако не е, той е добросъвестен владелец и придобива по кратката давност - 5 г.
А иначе как може да се извърши такава продяжба, ами може, нотариуси много, конкуренция голяма, всеки гледа да не връща клиенти.
И в двата случая можете да предявите ревандикационен иск, като в първия случай ще е обективно съединен с иск за нищожност.
За съжаление обаче малко късно сте се сетил - много вероятно е купувачът да се позове на изтекла в негова полза придобивна давност. Ако сделката е нищожна той придобива имота при владение в продължение на 10 г., а ако не е, той е добросъвестен владелец и придобива по кратката давност - 5 г.
А иначе как може да се извърши такава продяжба, ами може, нотариуси много, конкуренция голяма, всеки гледа да не връща клиенти.
- sogio
- Потребител
Re: аткуване на нотариален акт?
Благодаря
- ivan505
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|