начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Нужда от Информация за Общинските Земи

Казуси за недвижими имоти

Нужда от Информация за Общинските Земи

Мнениеот axaman » 05 Юни 2010, 09:48

Задравейте,може ли някой да ми помогне като ми достави следната информация свързана с общинските земи в България.

1. Кой се разпорежда с общинските земи - общинските началници, кметовете, или някоя от държавните агенции/ведомства?

2. Хората/ведомствата които се разпореждат с общинските земи имат ли правото да ги раздават безплатно на жителите на общините в които те се намират (не на един или двама от тях, а на всички законни жители на въпросната община)?

3. Хората/ведомствата които се разпореждат с общинските земи имат ли правото да изберат начина по който те да се използват/стопанисват? Примерно те могат ли да решат въпросните земи да се дадат под аренда на бесарабски българи завърнали се (законно) в България?

4. Истина ли е, че чл.14 от закона за държавния бюджет казва, че приходите от продажба на имоти в една община могат да се харчат само за основни ремонти и нищо друго?

5. Какво всъшност става когато се правят "заменки на земи"?
axaman
Нов потребител

Re: Нужда от Информация за Общинските Земи

Мнениеот TheOldMan » 05 Юни 2010, 10:58

Може и да бъркам, ама:
1. Щом са общински, общината им е собственик. А "шефа" на общината е общинския съвет.
2. Има някакви врътки за оземляване на безимотни жители. Не съм запознат по-точно.
3. Общинския съвет може да прави абсолютно всичко, каквото си иска със земите. Справка - първите страници на вестниците. Може да ги подарява, да ги заменя, да ги продава, да ги оставя да си буренясват. И понеже е колективен орган, никой не носи отговорност. Тъжно, но факт.
4. Нямам представа. Но от бюджета на общината парите отиват основно за заплати и за ремонти. Е, снегопочистване, сметоизвозване дъра-бъра...
5. Ами реално някой се облагодетелства. В идеалния случай заменката цели да се спаси някой природен парк, да се обезщети собственик заради преминаващ през имота му инфраструктурен обект и т.н. Но реално...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Нужда от Информация за Общинските Земи

Мнениеот namakak » 07 Юни 2010, 00:03

Нововъдедените закони се разпореждат в полза на някой ,който не е обезщетил собственик за земята му ,и я ползва като регулация,а на собственика я плащат като нива и пропуснатите ползи от милиони лева печалби,явно отиват в бюджета,а не в общините.
Така мисля.Но все някъде отиват приходите от печалба в регулация и мероприятие,като знаем какви са цените на общината,по-големи от тези на адвоката вече :evil:
Аватар
namakak
Потребител

Назад към Имотни казуси