След подаване на жалба от съсед, с/у това че д давам апартамента си под наем за офис. И след дълги дискусии и т.н. с общината, от същата имам среща в апартамента ми да ми съставят констативен акт. Интересното е че за тази среща ми искат нотариален акт, договора който е сключен м/у мен (собственик) и наемателя - за какво им е, като там има лична информация касаеща 2-те страни по договора? А и нотариалния акт на апартамента за какво им е? Основния ми въпрос е... трябва ли да ги допусна да влизат вътре в апартамента за да ми съставят този констативен акт или мога и да не ги допусна в апартамента?
Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ако може някой да ми помогне с отговор
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Ако може някой да ми помогне с отговор
много постна информация
може да ги допуснеш само по собствено желание
може да ги допуснеш само по собствено желание
- boiko62
- Младши потребител
Вашето право на собственост върху недвижимия Ви имот е неприкосновено.
- katerinakuch
- Активен потребител
shinobi написа:След подаване на жалба от съсед, с/у това че д давам апартамента си под наем за офис. И след дълги дискусии и т.н. с общината, от същата имам среща в апартамента ми да ми съставят констативен акт. Интересното е че за тази среща ми искат нотариален акт, договора който е сключен м/у мен (собственик) и наемателя - за какво им е, като там има лична информация касаеща 2-те страни по договора? А и нотариалния акт на апартамента за какво им е? Основния ми въпрос е... трябва ли да ги допусна да влизат вътре в апартамента за да ми съставят този констативен акт или мога и да не ги допусна в апартамента?
Не ги допускаш! Не подписваш НИЩО! Отиваш при АДВОКАТ с НА и Договора!
От практиката: сигурно в НА пише жилище, а не офис; сигурно в договора пише за какво го даваш (офис) без да имаш законово право на това; сигурно не си обявил договора и наемите в данъчната си декларация; кой знае какво си говорил в общината при разправиите .....
И нищо повече не пиши, а при АДВОКАТ да те оправи, защото си настъпил ЛУКА
- anserk
- Активен потребител
Задължен сте да допуснете контролните органи на общината в жилището си - те имат право на свободен достъп до него, съгласно чл. 223 ал. 4 т. 1 от ЗУТ - там е визиран достъп до сграда, но доколкото жилището е част от сградата, а правото на достъп обхваща цялата сграда, имат право на достъп и до вътрешността на жилището Ви. При отказ от Ваша страна, достъпът им до жилището може да се осигури принудително със съдействието на полицията, по реда на чл. 194 ал. 3 от ЗУТ, към който препраща чл. 223 ал. 4 т. 1 от ЗУТ.
Задължен сте и да им предоставите исканите от тях НА и договор, съгласно чл. 223 ал. 4 т. 2 от ЗУТ, независимо от съдържащата се в тях "лична" информация.
На проверката може да присъства адвокатът Ви. Но за съжаление, няма начин да я предотвратите - нито Вие, нито той.
Задължен сте и да им предоставите исканите от тях НА и договор, съгласно чл. 223 ал. 4 т. 2 от ЗУТ, независимо от съдържащата се в тях "лична" информация.
На проверката може да присъства адвокатът Ви. Но за съжаление, няма начин да я предотвратите - нито Вие, нито той.
- system
- Активен потребител
Вярно е, че не може да откаже достъп,а още повече при отказ може да се задейства и Кмет, и прокуратура. Но като знам колко бързо действа общинската адмиистрация, с отлагането ще даде време на адвоката да се запознае с издънките му и да предприеме някои "пропуснати" ........
Повярвайте, с оглед на жилището, контрола от общината няма как да установи по обзавеждането за какво се ползва и от кой апартамента Достатъчно е да установят дали сградата е на място и дали в действителност има апартамент на посочения в жалбата етаж! Прочета на НА и договора може да стане и в общината.
По важното е КАКВО ЩЕ ПРОЧЕТАТ!
Повярвайте, с оглед на жилището, контрола от общината няма как да установи по обзавеждането за какво се ползва и от кой апартамента Достатъчно е да установят дали сградата е на място и дали в действителност има апартамент на посочения в жалбата етаж! Прочета на НА и договора може да стане и в общината.
По важното е КАКВО ЩЕ ПРОЧЕТАТ!
- anserk
- Активен потребител
Написаното до тук звучи стряскащо, но всъщност не е. Не сте задължен(а) да осигурите достъп до вътрешността на жилището си - нито Вие, още по-малко пък наемателите Ви, освен ако общинските служители не Ви представят подписана от кмета или от началника на ДНСК заповед в този смисъл. Ако обаче имат такава заповед, и не осигурите достъп - подлежите на санкция в размер от 1000 до 5000 лв. А пък за това, че ползвате помещение не по предназначението му, подлежите на санкция в размер от 100 до 500 лв (300 до 5000 в условията на рецидив). Ако обаче сте юридическо лице - глобата е от 1000 до 10 000 лв, но пък няма утежнения за рецидивисти.
- magodeoz
- Активен потребител
Допускът на служители във връзка със съставянето на констативен акт е задължителен само с цел установяване на незаконно строителство. За това, че апартамента даден под наем допускът може да бъде отказан
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|