начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване на договор - завещание.

Казуси за недвижими имоти

Прекратяване на договор - завещание.

Мнениеот stoqnov » 05 Мар 2008, 16:43

Добър ден.
За първи път прибягвам до такова нещо, за това, моля да ме извините, ако темата не е в правилния раздел или не се изразявам правилно.

Бих желал да попитам какви стъпки мога да предприема, за прекратяване на договор, който най-общо казано е доглеждане до смърт, след което едната страна на договора получава имот?

Хората, които трябва да гледат възрастният човек не изпълняват задълженията си.

Какви разходи биха отишли за прекратяване на договора и колко време би могло да се проточи подобно дело?
stoqnov
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Мар 2008, 17:13

За срока на делото не може да се даде прогноза.Всичко зависи от сложността и добросъвестността на страните.Сега по новия ГПК обаче делата ще вървят много по бързо , колко точно обаче не смея да се ангажирам.Относно разноските трябва да платите държавна такса 4% от 1/4 данъчната оценка на имота , а ако няма такава от пазарната му стойност , както и хонорар за адвокат по договаряне.Ако спечелите делото тези разходи ще се поемат от ответника.Не се явявайте без адвокат защото с новия ГПК няма възможност за поправяне на грешки!Успех.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот stoqnov » 05 Мар 2008, 17:30

Аз питам ориентировачно за времето и средствата.

Доказателства има, като неплатени сметки за вода, парно, телефон. Посещаване на 6 м. веднъж, подкрепено със свидетели.

Ясно, че адвокат трябва да се наеме. Мен ме интересува принципно какъв бюджет трябва на първо време да се отдели, защото делата не са евтино занимание.
stoqnov
Нов потребител

Мнениеот ivanovna » 05 Мар 2008, 17:35

Бюджетът за водене на делото зависи от данъчната оценка на имота или пазарната такава.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот stoqnov » 05 Мар 2008, 18:08

ivanovna написа:Бюджетът за водене на делото зависи от данъчната оценка на имота или пазарната такава.

Ами апартамента е оценен на 80 хил. лв.

Тоест държавната такса би била 800 лв. и ако делото се спечели от мен тези пари би трябвало да ми бъдат върнати и взети от ответника, до колкото вдявам.
И остава това, което аз ще заплатя на адвоката + разноски за документи, което са разходи за "консумативи", ако мога така да ги нарека.

Благодаря на писалите в темата.
stoqnov
Нов потребител

Мнениеот ivanovna » 05 Мар 2008, 18:37

Хонорарът на адвоката е въпрос на договаряне, като все пак се изхожда от интереса на клиента, който в случая е оценяем - 80хил. лв., а ако договорът се разваля за идеална част - според нейната стойност.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот ivanovna » 05 Мар 2008, 18:43

Адвокатският хонорар също се присъжда при уважавене на иска като част от деловодните разноски.
ivanovna
Младши потребител

Re: Прекратяване на договор - завещание.

Мнениеот inspectora » 06 Мар 2008, 13:02

stoqnov написа:Добър ден.

Какви разходи биха отишли за прекратяване на договора и колко време би могло да се проточи подобно дело?

Ориентировъчно:
Време - 1/2 до 10 години
Инвестиция - 2000 до 20000 лева
inspectora
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 07 Мар 2008, 15:56

А, това което сте написал, а именно: "завещание", случайно ли е там, поради непознаване на терминологията или наистина има такъв акт? щото.....много се променят нещата и така!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот stoqnov » 07 Яну 2010, 16:05

Здравейте отново.

За съжаление баба ми се спомина, а приживе не направихме стъпки за прекратяване на въпросния договор.

До колкото съм запознат е внесен иск за разтрогване на договора.
Адвокатката няма да я коментирам, започна силно (може би често срещано изпълнение), но явно вече не гледа нашия интерес.

В момента била извън София. Наскоро това писмо Изображение пристигна вкъщи. След като баща ми успя да се свърже с адвокатката тя му казала - ами можете и сами да направите жалбата, че и по пощата с обратна разписка да я изпратите. Тя щяла да се върне на 15-ти, а срока в който може да се обжалва изтича на 11-ти.

Какво трябва да направя относно тази жалба, освен да се опишат размерите на предметите и датата на производство и да се прикачи копие на договора? Кой е съдебния адресат?

Оставиха ни в небрано лозе, моля за помощ.

ПП: Четох въпросните точки от ЗЗД и НПК, но не мога да ги тълкувам правилно. И ако може някой модератор да премести темата в раздела за договори за издръжка и гледане. Благодаря.
stoqnov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Яну 2010, 16:31

:roll: Къде го тук ДГИ?!?

Ако сте платили на колегата и имате договор за правна помощ- звъннете и настойчиво отново- да ви насочи към колега, който да отметне нейната работа!

Това е разпореждане, за Бога- каква жалба?!? Какво известие за доставяне...
Исковата молба е нередовна, ако не изпълните указанията- ще прекратят делото, като внесената държавна такса няма да ви върнат.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stoqnov » 07 Яну 2010, 17:01

Посоченото разпореждане се отнася за иск внесен за мебелите, които се намират в апартамента. Целта е да не се изхвърлят или продадат.

Дело за самия апартамент не е насрочено, защото въпросните лица към, които е иска не могат да бъдат намерени на адреса им по местоживеене.

Аз четейки въпросното разпореждане виждам следните "грешки":
Името на ищеца е сбъркано, тези към които е предявен иска не са от гр. София, липсва подпис на районния съдия.

До колкото ми е известно апартаметнтът е запориран, но в него е извършен ремонт.
stoqnov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Яну 2010, 17:10

Аз четейки въпросното разпореждане виждам следните "грешки":
Името на ищеца е сбъркано, тези към които е предявен иска не са от гр. София, липсва подпис на районния съдия.

Е, аз как да го прочета това, след като сте заличили с маркер а не знам и страните?
Въпреки това, което сте написали, кой ви даде идеята да пишете жалба?( не подлежи на обжалване )
Съветът ми е да изправите нередовностите, защото наистина ще го прекратят. Едва тогава ще се наложи да пишете жалба.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stoqnov » 07 Яну 2010, 17:41

Да извинявам се за неуточнението.

Преди малко говорих с баща ми.
Думите на адвокатката били: "Достатъчно голям сте да се опрвите" - относно разпореждането.

Поне така ми казва, може да не е било точно така.
Утре ще се свържа с нея и ще я натисна да ме въведе в нещата, защото са дадени пари, който никой няма да върне.

Благодаря за сега.
stoqnov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Яну 2010, 21:21

8) "Намерила е църква да се кръсти", както казва народът.
Бъдете настоятелен и не отстъпвайте!
Не, че няма начин да ви се върнат парите, но ще похабите много нерви и време.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот mlad_nl0 » 09 Яну 2010, 19:23

Ситуацията ми се струва не дотолкова сложна, колкото объркана. Настоявайте адвокатката да си свърши работата, та ако трябва я заплашете, че ще се оплачите ! ...
mlad_nl0
Младши потребител

Назад към Имотни казуси