начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Разлика между нотар.акт и последна скица от кадастър

Казуси за недвижими имоти

Разлика между нотар.акт и последна скица от кадастър

Мнениеот mkdaa » 08 Яну 2010, 00:22

Здравейте!
Ако някой знае отговора на проблема ми!
В момента искам да преструктурирам кредит в банка.Оказва се обаче,че ми издадоха от кадастъра скици от които имам разминаване на единия имот с 1кв.м.-по-малко,а с другия ми дават по-голяма площ.При този вариант-банката ми отказва предоговаряне.Въпреки,че вече има ипотека в нейна полза и старите скици от тогава са с нужните квадрати.
Доколкото разбрах в закона се позволявало разминаване до 40кв.между нотариален акт и скицата която сега ми издадоха,но не мога да го намеря в закона за да го представя в банката.
mkdaa
Нов потребител

Re: Разлика между нотар.акт и последна скица от кадастър

Мнениеот taen » 08 Яну 2010, 00:37

mkdaa написа:Здравейте!
Ако някой знае отговора на проблема ми!
В момента искам да преструктурирам кредит в банка.Оказва се обаче,че ми издадоха от кадастъра скици от които имам разминаване на единия имот с 1кв.м.-по-малко,а с другия ми дават по-голяма площ.При този вариант-банката ми отказва предоговаряне.Въпреки,че вече има ипотека в нейна полза и старите скици от тогава са с нужните квадрати.
Доколкото разбрах в закона се позволявало разминаване до 40кв.между нотариален акт и скицата която сега ми издадоха,но не мога да го намеря в закона за да го представя в банката.

Ако е само това и разминаването е в подобни стойности, то становището на банката е необяснимо. Все пак те всеки ден разглеждат подобни документи, а след кадастралното заснемане малки разлики се получават в поне 90% от случаите.

Струва ми се, че има и нещо друго, просто не ми се вярва това да е причина за отказ. В краен случай, ако не преосмислят становището си, ще трябва да представите още документи, като може да изискате от СГКК да ви издаде удостоверение, че разликата е от кадастралното заснемане или пък удостоверение за идентичност на имота в което да е описано по нот. акт и с кадастралния идентификатор.

Може също така да искате от самата банка насока - какъв документ би ги задоволил и би премахнал притесненията им. Впрочем, какво точно ги притеснява, би следвало да са ви споделили поне това?
taen
Младши потребител

Мнениеот mkdaa » 08 Яну 2010, 00:45

Благодаря!
Притеснявала ги само разликата в квадратите.
Какво е СГКК?
mkdaa
Нов потребител

Мнениеот hidden » 08 Яну 2010, 00:49

mkdaa написа:Какво е СГКК?

СЛУЖБА ПО ГЕОДЕЗИЯ, КАРТОГРАФИЯ И КАДАСТЪР
Чл. 210. При продажба на недвижим имот с посочване на пространството и на цената за всяка единица мярка, когато действителното пространство се окаже по-голямо или по-малко от посоченото в договора, цената на имота се увеличава или намалява съответно. Купувачът обаче може да се откаже от договора, ако пространството е с 1/10 по-голямо или по-малко от показаното в договора.
Когато цената е определена общо за целия имот, ако пространството на имота е посочено в договора и то се окаже с повече от 1/10 по-малко от действителното пространство, купувачът има право да иска разваляне на договора или намаление на цената; но ако то се окаже по-голямо с повече от 1/10, продавачът има право да иска увеличение на цената, но в такъв случай купувачът може да се откаже от договора.
Тия правила не се прилагат при публичните продажби.

Точност на кадастралната карта
Чл. 18. (1) Точността на нанесените в кадастралната карта поземлени имоти и сгради се определя чрез изчисляване на стойностите на:
1. грешката в абсолютното положение на подробна точка ( );
2. грешката в разстоянието между две подробни точки ( ).
(2) Под “грешка в абсолютното положение на подробна точка” се разбира величината:
(1),
където:
са координатите на точката в кадастралната карта;
- координатите на точката при контролно (повторно) определяне чрез геодезическо измерване и изчисление.
(3) Под “грешка в разстоянието между две подробни точки” се разбира величината:
(2),
където:
е разстоянието между две произволно избрани подробни точки в един или съседни обекти (поземлени имоти или сгради);
s - разстоянието при контролно измерване на място между същите подробни точки.
(4) Допустимите стойности на и за урбанизирани територии са:
1. когато координатите на точките са определени чрез геодезически измервания:
а) за точки от трайно материализирани граници на поземлени имоти и очертания на сгради от основното застрояване 30 сm и 20 cm;
б) за точки от нетрайно материализирани граници на поземлени имоти и очертания на сгради от допълващото застрояване 60 сm и 40 cm;
2. когато координатите на точките са определени от графичен план или карта:
а) за точки от трайно материализирани граници на поземлени имоти и очертания на сгради от основното застрояване 60 сm и 40 cm;
б) за точки от нетрайно материализирани граници на поземлени имоти и очертания на сгради от допълващото застрояване 90 сm и 60 cm.
(5) Допустимите стойности на S и за неурбанизирани територии са:
1. когато координатите на точките са определени чрез геодезически измервания:
а) за точки от трайно материализирани граници на поземлени имоти и очертания на масивни сгради 60 сm и 40 cm;
б) за точки от нетрайно материализирани граници на поземлени имоти 120 сm и 80 cm;
2. когато координатите на точките са определени от графичен план или карта - 180 сm и 120 cm.
(6) Допустимите стойности на и за територии без съществено стопанско значение са 10 m, ако при изработването на кадастралната карта и кадастралните регистри те не са специално определени с техническо задание, одобрено от изпълнителния директор на АК.
(7) По целесъобразност и в зависимчост от характера и застрояването в различните територии изпълнителният директор на АК може да определи с техническо задание допустими стойности на и , различни от определените по ал. 4 и 5. (ДВ, бр. 16 от 2006)
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот mkdaa » 08 Яну 2010, 01:01

Ужас!
Текста ми е малко неясен.
Какъв е Вашият съвет?
Става въпрос за незастроени имоти.
mkdaa
Нов потребител

Мнениеот dgeorgiev » 08 Яну 2010, 14:15

Или юриста на банката е неопитен и иска да се презастрахова, или са използвали малката разлика в площа като формално основание за отказ на предоговарянето на кредита. Кои условия се предоговарят и в чия полза е предоговарянето им? Може би в отговора на този въпрос се крие и отговора на вашия.
dgeorgiev
Потребител

Мнениеот todorst » 08 Яну 2010, 19:23

О, КЕЙ1
todorst
Потребител

Мнениеот razli4na » 09 Яну 2010, 12:13

Мотаят те, mkdaa.
razli4na
Активен потребител