Добар ден ,
Отчаяно се нуждая от помощ за родителите ми. Аз съм на 2000км разстояние от тях и се чувствам абсолютно безпомощна . Майка ми е наседник на нейният терен от преди повече от 40г , в/у който имат къща от преди повече от 20г. В нотариалният й акт е описан имот , в който има 54м2 неуредени .Децата на съседа ни продадоха терена без да уредят тази подробност и , на която родителите ми никога не са обръщали внимание защото границите са били определени така преди повече от 50г. Проблемът е , че по новата регулация границите на имотите дори и на повечето от околните ни съседи не съвпадат с границите определени от новата регулация т.е. някой е решил да намали терените на всички само дето само ние сме засегнати от тази промяна тъй като само до нас имаше свободен терен за продажба. По закон знам че имотите от преди 1970г остават непроменени за собствениците им дори и след новата регулация.По закона за придобиване на собствеността по давност също не би трябвало да имаме проблеми , но вече с месеци новият ни съсед тормози родителите ми като претендира за част от имота им.На 8/12 ще има дори и комисия (съставена от негови хора) които ще оглеждат терена на родителите ми.Новият ни съсед е много богат човек и е познат с това че обича да подкупва.
Как мога да помогна на родителите ми ?Цял живот са работели тежко и всичките им икономии са вложени в нашата къща.Сташно е несправедливо.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 19:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Опит за присвояване на част от имот
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Опит за присвояване на част от имот
Още малко и ... ще ревнеш.
Ама и ревът ти няма да ти помогне.
И не виждам как от 2К км можеш да помогнеш на родителите си. Освен това, и правно, и технически, си малограмотна. Да не кажа по-силната дума - неграмотна!
В постинга си ползваш понятия, които май никога не са ти били ясни. Което е естествено, де.
Та... от 2К км, можеш да направиш следното:
1. Казваш на родителите си да вземат със себе всичките документи за собственост на имота. Да вземат и всички скици на имота.
2. Да идат при инженер - специалист по ТСУ (териториално и селишно устройството). От 'де ще го намерят??? Наистина е много голям проблем да се намери такъв човек! В смисъл - малко сме.
3. Да чуят какво ще им обясни относно правата им върху имота. И мнооооооого добре да разберат на какво всъщност са собственици. Нека перфектно да разберат, собствеността им в какви граници се разпростира от гледната точка на действащия в момента закон (ЗУТ).
4. Ако наистина новият ви богат съсед претендира неоснователно за част от имота (Аз, лично, се съмнявам че претенциите му са неоснователни. Нещо ме кара да мисля, че правото е на страната на съседа ви.), нека родителите ти, помнейки какво им е казал инженера, да бягат при най-добрия адвокат в града и да обяснят какво им е казал инженера.
5. Нека родителите ти и адвоката да присъстват на "комисията на 08.12.2009 г"
5. Имай впред вид, че ако родителите ти попаднат на некадърен инженер и пишман-адвокат - нищо добро не ги очаква. Уверявам те. Патил съм дори аз.
Успех!
- l____
- Потребител
От предходното изказване на инженера има няколко верни неща, но не всички. Вярно е, че родителите Ви трябва да вземат всички документи и да отидат СПЕШНО при адвокат, който работи в тази област. Пък той ще им каже какво и кога трябва да се направи. Може да се наложи и геодезическа експертиза на плановете в миналото и сега, може да се наложи и дело да се заведе... Но, това ще го прецени адвоката. Инженерите, пък били те и геодезисти, не са специалисти в защита на правото на собственост, дори то да е свързано с промяна в плановете.
Колкото до това дали са много или малко инженерите-специалисти по ТСУ - не са чак толкова малко! Зависи за кой град става дума! В някой градове вече дори са повече от адвокатите.
Колкото до това дали са много или малко инженерите-специалисти по ТСУ - не са чак толкова малко! Зависи за кой град става дума! В някой градове вече дори са повече от адвокатите.
- jiji2
- Потребител
Колкото до това дали са много или малко инженерите-специалисти по ТСУ - не са чак толкова малко! В някой градове вече дори са повече от адвокатите.
Явно, бегла ти е представата колко малко инж-специалисти ТСУ има в БГ.
Не заблуждавай себе си, че и другите не заблуждавай.
Виж... инДжИнери-гИодИзисти има хиляди! Ама разбират от ТСУ точно толкова, колкото хиляда адвокати, дето нищо не разбират.
Пак казвам на asssia: Патил съм и от геодезисти-неграмотници, патил съм и от адвокати-неграмотници. Бягай първо при спец-ТСУ. Ама при перфектен спец бягай. За да си изясниш какво става с имота ти според чертежите в Общината.
А после бягай и при адвокат. Но не при първия срещнат. И адвокатът трябва да е перфектен - макар, че перфектните също са много голяма рядкост. Ама много голяма!
И пиши каво е станало - дано ти помогнем.
- l____
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|