начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имат ли право децата ми на дял от апартамента

Казуси за недвижими имоти

Имат ли право децата ми на дял от апартамента

Мнениеот maja1 » 27 Юни 2009, 13:23

Здравейте!Тъй като никой от колегите ви,с които се консултирах не можа да ми даде точен отговор, ще бъда благодарна ,ако някой от вас ми отговори.
През 1976г.събарят къщата на дядото на децата ми и обезщетяват с апартаменти двамата му сина и дъщеря му.Един от синовете му се развежда през 1980г.Блокът е завършен през 1982г и този син получава нотарилан акт само на свое име с вписана пак на негово име законна ипотека.През 1983г,. аз се омъжих за него и се регистрирах адресно в това жилище.През 01.1984г.бившата му съпруга завежда делбено дело за този апартамент.Делото не е архивирано,но е вписан протокол от съдебно заседание/02.1984г/ ,на което съдът е отредил в изключителна собственост на бившата съпруга целия апартамент.През същата 1984г,но май месец аз родих дъщеря,а след 7г.още една дъщеря.През 2001г се разведохме със съпруга ми.За съжаление декември 2008г. той почина.Могат ли децата ми да предявят иск за дял от този апартамент.И знаете ли ваш колега към когото да ме насочите?
maja1
Младши потребител

Моля за мнение

Мнениеот maja1 » 27 Юни 2009, 19:12

Здравейте!Тъй като никой от колегите ви,с които се консултирах не можа да ми даде точен отговор, ще бъда благодарна ,ако някой от вас ми отговори.
През 1976г.събарят къщата на дядото на децата ми и обезщетяват с апартаменти двамата му сина и дъщеря му.Един от синовете му се развежда през 1980г.Блокът е завършен през 1982г и този син получава нотарилан акт само на свое име с вписана пак на негово име законна ипотека.През 1983г,. аз се омъжих за него и се регистрирах адресно в това жилище.През 01.1984г.бившата му съпруга завежда делбено дело за този апартамент.Делото не е архивирано,но е вписан протокол от съдебно заседание/02.1984г/ ,на което съдът е отредил в изключителна собственост на бившата съпруга целия апартамент.През същата 1984г,но май месец аз родих дъщеря,а след 7г.още една дъщеря.През 2001г се разведохме със съпруга ми.За съжаление декември 2008г. той почина.Могат ли децата ми да предявят иск за дял от този апартамент.И знаете ли ваш колега към когото да ме насочите?
maja1
Младши потребител

Re: Имат ли право децата ми на дял от апартамента

Мнениеот namakak » 27 Юни 2009, 19:12

Значи вие не знаете дали бившия ви съпруг е получил през годините наплатена сума от бившата си супруга за жилището ,което не се знае дали е завършена процедурата по подялба там?
Първо децата ви да си извадят акт за наследници.И ако процедурата не е завършена при първото ви пояснение,то могат да предяват иск за подялба.Ако са малолетни вие ще ги представлявате,но ви е нужен адвокат.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот maja1 » 27 Юни 2009, 19:23

Благодаря.В протокола от съдебното заседание е написано,че са си уредили сметните отношения. Един Ваш колега ми каза,че предвид смяна на обстоятелствата-т.е. смъртта на татко им,може да предявят иск,друг,че не може,а третият,с когото се консултирах,че не виждал такова нещо.Т.е. какво са делили,след като е получил нот.акт след развода си и че тази делба нещо го съмнявала.Само че делото не е архивирано и не можеда се разбере на какво основание съдът е взел това решение.
Разбира се,че ще вземем адвокат,но за сега никой не знае откъде да го подхване този случай.
maja1
Младши потребител

Мнениеот namakak » 27 Юни 2009, 20:08

Значи решение на делото им е излязло докато вие сте била бременна ли?И той не е дал жалба до ВКС предвид обстоятелствата или някаква медицинска експертиза в полза на вашата преференция в случая,но истината е че и аз незнам дали ВКС би обърнал внимание на този факт..
Но децата ви винаги могат да потърсят собствеността си.Имат това право,но при влязло в сила решение освен свидетели и документи,малко ме съмнява,вие да спечелите.
Да погледнем и от друга страна,те са възмездени или обезщетени за имота на дядо ви.Който имот е на бащата на децата ви.И той или е получил цялото обезщетение или с годините е доплащал на ДСК.Има вариант решението да е в полза на съпругата за отглеждане на децата от брака им до навършване на пълнолетието им.
При тези неясноти трябва да заведете иск за подялба и ще ви се изясни ама всичко.Дело за подялба на имот със земя и къща в порядъка на около 20 годишна делба в момента струва около 12 хилядарки за всички съделители по делото.Без таксите за вещи лица и други дела за обезщетения в невъзможност.Разбираем е въпроса ви,дали да предприемете нещо или да се откажете.Адвокат мила,някога майка ми ме посъветва когато нещо нестава ,пробваш 100 пъти ...все едно ще стане...Направи си сметка,колко ще ти струва хонорар за консултации,хонорар за защита,вещни оценки,износеност на жилището,пропуснати ползи евентуално,но евентуално претегли на везната това което мислиш ,че можеш да получиш и това което ще дадеш,дали ще си удовлетворена заради твоята жерва да си майка и прочие...
Лично аз никога не се боря за пари,а за справедливост,защото истината е спокойствие.Затова и ти отговорих,но това е мое лично мнение,а ти може да гониш друго,не среща на хората очи в очи,за да съзреш разум наведени клепачи.
Отиди при първия адвокат и го попитай защо мисли ,че трябва да предявиш иск,все пак трябва да знаеш защо ще го наемеш.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юни 2009, 20:59

:roll: Тук наистина стана мазало... Имам предвид форума. Намакак, вече дразните с некомпетентните си съвети, но от неюрист- толкова, както се казва. 8)
Приканвам неюристите да предупреждават, че са такива щото нещо нишката се губи, а хора се подвеждат...

По въпроса- не вярвам нито пък един от колегите да не е имал знания от къде да го подхване. Макар, че е трябвало доста по-назад във времето да уредите това. И никакви искове!!!, никакви делби и прочие!!! преди да се установи фактологията и се съберат нужните доказателства. Щото има светлина в тунела.
Имало дело, не е съхранено във времето :idea: ... :lol: :lol: супер. Останал само протокол, още по-добре... Има начини и средства да се стори нещо по въпроса, но за сега се въздържайте от дела :idea: . И търсете колега! Сама- абсурд.

п.п. И Нотариус не е отговорил на този въпрос?!? Брех.... :roll:
Последна промяна poli_g на 27 Юни 2009, 23:30, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот maja1 » 27 Юни 2009, 23:17

Не съм правила нищо във времето ,защото мъжът ми други ми ги беше разправял.Не съм и имала намерение да предприемам нещо,но след смъртта му започнаха да ми извиват ръцете,тъй като той има дъщеря и от първия си брак.Исках да се разберем като хората,но като не стана...То нашата история си е като мексикански сериал.
И през ум не ми минава да се оправям сама.Просто се порових в архивите и видях,че нот.акт е издаден ,когато вече е бил разведен.Оттам ми стана странно какво са делили,като апартаментът е само негов по този нот.акт.Е-mail-ът ми е maja1@abv.bg,ако искате,дайте си координатите и да се срещнем.Най-вероятно,като Ви донеса документите/а ще проверя и кой е изплащал ипотеката/,нещата ще станат по-ясни.
maja1
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юни 2009, 23:26

Това са нови факти, които пропуснахте в първият си пост, но съществени.
Дете от предходен брак, предявени имуществени претенции по отношение имота, ипотека.../ сега се върнах в началото- казали сте за нея, извинете ме/.
Какво още?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот maja1 » 27 Юни 2009, 23:35

Точно затова търся контакт с някой от вас,на когото да занеса документите.Тъй като обикновената логика за мен е ,че като апартаментът е даден на него,наследници са му само трите му деца.Явно обаче правната логика е друга и по тази причина искам да намеря някой от вас,който да е наясно с нея и да ми помогне в цялата тази абсолютно неясна за мен какафония.Пак казвам -искам среща,естествено платена.Нека да е с Вас.
maja1
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юни 2009, 00:00

Благодаря, ще отклоня- далечна съм ви географски, предполагам.
Нещо не е наред във фактите.
Кажете от къде сте, за да ви насоча към колега. Определено ви е нужен такъв, сама и вие няма да се справите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот maja1 » 28 Юни 2009, 07:36

От София.Но мисля,че ако имате решение,ще дойда където и да е поне за консултация.Аз и без това обичам да пътувам. :) За делото,ако то въобще е възможно, най-вероятно ще трябва "местен".Идеята ми поначало беше някой да ми каже дали има смисъл въобще да се захващам.Преди година загубих парцел в Драгалевци след някакво изтощително и ,както се оказа после, предварително обречено дело.Естествено води го Ваш колега.
Затова така "напирам" за среща.Пък и целта ми не е да взема апартамента,а имайки такава възможност, да се споразумеем с насрещната страна.И ако Ви кажа ,че искам от тях само да ми дадат за един ден лаптопа на бившия ми съпруг само за да си копирам едни чертежи/лаптопа не им го ща,а на тях чертежите не им трябват-те се занимават със съвсем други неща/,ама на -не можело.И аз се ядосах,тръгнах по архивите...и започнах да си задавам въпроси,после ги задавах на Ваши колеги и накрая реших да пробвам и във вашия форум.Така ,че помоооощ!
maja1
Младши потребител

Re: Моля за мнение

Мнениеот sunrise » 29 Юни 2009, 09:54

Нещо ми се губи:Как така, имотът е в обезщетение на бащата на съпруга Ви, към момента на завършване той не е бил в брак, а съпругата му е придобила изцяло имотът? Може би , съпругът Ви е получил пари срещу това или друг имот? Какво влагате в израза: "делото не е архивирано, но има протокол."?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 29 Юни 2009, 10:01

Виждам,че сте пуснали темата два пъти и тук Ви е отговорил един от най-компетентните колеги във форума. Аз ще си позволя, да вметна нещо, но най-добре е да имате колега който да работи по казуса Ви.
Това ,че има протокол не значи ,че е влязло в сила. Може да поискате от съда , като наследник на съпруга Ви, да Ви го завери евентуално, така ще разберете поне дали е влязъл в сила. А Вие откъде изровихте този протокол?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот donna » 29 Юни 2009, 10:02

Лично мнеие ,щом делото е завършило с протокол ,явно са се спогодили, там в протокола е и въпросното определение по спогодбата . Сега се пита вписан ли е тоя протокол в служба вписвания и какво е получил съпруга при споразумението и действително ли го е получил?

Делото е архивирано на 100% , въпросния протокол може да е вписан може и да не е .
donna
Старши потребител

Мнениеот finnan » 29 Юни 2009, 10:56

maja1 написа:Здравейте!Тъй като никой от колегите ви,с които се консултирах не можа да ми даде точен отговор, ще бъда благодарна ,ако някой от вас ми отговори.

След като е обезщетение е много вероятно апартамента да е станал СИО - това че е построен след първия развод и че нот. акт е след развода може да е без значение, ако да речем с нотариалния акт се констатира само възникналото преди това право на собственост. И това обяснява след това делото - делба и възлагане на имота на бившата съпруга. Но това са предположения, покажете всичко на колега, той/тя ще Ви помогне
finnan
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Юни 2009, 14:12

donna написа:Лично мнеие ,щом делото е завършило с протокол ,явно са се спогодили, там в протокола е и въпросното определение по спогодбата . Сега се пита вписан ли е тоя протокол в служба вписвания и какво е получил съпруга при споразумението и действително ли го е получил?

Делото е архивирано на 100% , въпросния протокол може да е вписан може и да не е .

Така, съгласна съм с теб.
По принцип делата се пазят 5 години, СР , както казва и Беби- вечно. :lol: Това ще отговори на питанката-- не е архивирано. В техния случай, вероятно, спогодителния протокол е това, което е запазено. Но може да се разбере кой, кога и по какъв ред е завел иска си :idea: .
За спогодбата, отново предположение, но за да се постави в дял и изключителна собственост само на едната страна?/ тук имам предположение, че има отношение и ЗСГ, но е само хипотеза/ ... ще да са делили повече от един имот, или ще има произнасяне за наплащане на дела- но това трябва да е записано в протокола! И си влече различни последици...

Изрично се твърди адресна регистрация, но не се споделя кой живее там и въобще обитава ли се този имот, от кого.

И не на последно място/ от тук по обратния път/- помислете, защо до сега съпругата не е предявила претенции по отношение на имота?
Иска се извънсъдебно уреждане на проблема...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 29 Юни 2009, 21:46

Както и при всички други имотни казуси, без документи може само да се гадае.
Предполагам, процесният апартамент е бил СИО, тъй като, ако срещу индивидуален имот на единия съпруг, отчужден по реда на чл. 55в ЗПИНМ, бъде отстъпен друг имот и стойността на двата имота е равна или тази на отчуждения имот е по-голяма от тази на отстъпения, ще е налице пълна трансформация, поради което съпругът-собственик на отстъпения имот, запазва индивидуалното си право на собственост върху придобития по този начин нов имот, макар това да е станало през време на брака. Когато срещу отстъпения в тези случаи имот следва да се доплати известна разлика и това стане през време на брака, съответната на тази разлика част от собствеността на отстъпения имот (жилище) се включва в съпружеската имуществена общност, макар отстъпеният имот да е придобит изцяло на името на съпруга, чийто индивидуален имот се обезщетява по реда на чл. 55в ЗПИНМ . (Постановление № 5 от 31.X.1972 г., Пленум на ВС)

Съветът ми е:
1. От агенцията по вписванията да се направи справка за недвижимите имоти, които наследодателят е притежавал към датата на смъртта си. Там ще стане ясно вписан ли е протокола. Пък може и да има имоти, за които не знаете.
2. Потърсете въпросното дело, може и да имате късмет.
3. Лаптопа също се включва в наследствената маса :lol:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот maja1 » 30 Юни 2009, 19:09

Извинявам се на всички,които са ми задавали въпроси,а не съм отговорила.Наистина написах въпросът си на две места-не знаех за кой форум е по-подходящ.
Най-напред да кажа,че в началото на другата седмица,след като успея да установя кой е изплащал ипотеката на апартамента ще се срещна с ваш колега,който ме потърси чрез форума/той ще ми е четвърто мнение/.
Много от въпросите ви,признавам си,ме объркаха,но то си е нормално.
Това,което имам в себе си като документи е;
-НА за собственост в/у жилище,дадено като обезщетение с/у отчужден имот за мероприятия поЗакона за териториално и селищно устройство на името само на съпруга ми;
-Протокол на решение на СРС за спогодба за подялба,в който апарт. се получава в изключителна собственост и владение от бившата съпруга,страните са си уредили сметните отношения,съдът одобрява спогодбата.Протоколът е вписан.Взе го дъщеря ми от стара архива в съда като негов наследник.В тази архива ми казаха, че самото дело го няма,т.е. не било архивирано,но имам номерът му;
-другият имот ,който е имал по това време е парцел в едно село,но той до смъртта му си остана негов;
-в апартаментът от 1984г живее бившата му съпруга
Не знам какви още документи да търся,за да нося на колегата ви.Ще опитам и при него,ако не ваша колежка ме посъветва да търся медиатор за фирмата,за да си вземем документите ,които не ни дават,но предполагам,че и това е една агония...Накрая май ще се откажа.Както се казва -да сме живи и здрави,пък другото ще си го купим :lol:
maja1
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 30 Юни 2009, 20:03

Който и да е колегата :lol: :lol: - нямат права върху жилището.
Виж, движимите вещи се включват в наследствената маса.... само да докажете, че е негов. А и да не заличат нужното, че вече ще ви е безпредметно.
Гост.
Старши потребител

Назад към Имотни казуси